Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι «αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Βερολίνο και συμμετέχει στη Σύνοδο Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι «Η Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή και η πρώτη χώρα της περιοχής της Βαλκανικής που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων».

«Στηρίζει επίσης τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια τόσο με τις υποδομές που αναπτύσσουμε όσο και με τις γενικότερες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε το τελευταίο διάστημα. Πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της περιοχής. Κι ο ρόλος της χώρας μας αναγνωρίζεται απ’ όλους τους διεθνείς παράγοντες καθώς η Ελλάδα συμβάλλει ενεργά στην εξεύρεση λύσεων και στην εμπέδωση της σταθερότητας που βασίζεται στο δίκαιο και τη νομιμότητα», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τις παρακολουθήσεις και την επιτροπή PEGA

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρας ο οποίος είπε πως αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έρθει να απαντήσει στην ερώτησή του στη Βουλή για το θέμα των επισυνδεσεων, φυγομαχεί, ο κ. Οικονομου ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει απαντήσεις από την πρώτη στιγμή και η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε όλες τις θεσμικές διαδικασίες ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει προμηθευτεί και χρησιμοποιήσει κακόβουλα λογισμικά. «Ο κ. Τσιπρας επιμένει να εστιάζει στα ανύπαρκτα και να μην ασχολείται με τα υπαρκτά», σημείωσε.

Σχετικά με τη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με την επιτροπή PEGA, ο Γιάννης Οικονόμου είπε πως ανάμεσα στα υπόλοιπα θα επιβεβαιώσει την πρόθεση της κυβέρνησης, σύντομα με νομοθετική παρέμβαση, να ζητήσει την καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών μέσα στην επικράτεια.

Κληθείς να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ρώτησε αν οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το λογισμικό predator, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς στοιχεία προσπαθεί να εδραιώσει ένα αφήγημα που δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα.

«Όσες φορές κι αν επαναλαμβάνει ένα ψέμα δεν θα πάρει σάρκα και οστά», συνέχισε ενώ αναφερόμενος στα ψήγματα αμφιβολιών του κ. Τσίπρα για τις εκλογές είπε πως είναι κεκτημένο της μεταπολίτευσης η εγκυρότητα και η αξιοπιστία των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο «καλάθι του νοικοκυριού», λέγοντας ότι μπήκε από χθες Τετάρτη σε εφαρμογή το «καλάθι του νοικοκυριού» και ότι πρόκειται για ένα ακόμη όπλο στον αγώνα καταπολέμησης της ακρίβειας και στον αγώνα αντιμετώπισης των δυσκολιών της καθημερινότητας.

Ειδικότερα, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε: «Ήδη από την προηγούμενη μέρα 13 αλυσίδες σούπερ μάρκετ είχαν αναρτήσει -όπως υποχρεούνται- τους τιμοκαταλόγους στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση e-katanalotis.gov.gr. και οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν τα προϊόντα που εντάσσονται στο καλάθι ανά αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Οι τιμές που ανακοινώθηκαν χθες θα ισχύουν μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς κάθε Τετάρτη μπορεί να αλλάζει η σύνθεση του καλαθιού. Οι έλεγχοι για την αποστολή των τιμοκαταλόγων θα γίνονται από τη ΔΙΜΕΑ, θα είναι εντατικοί και οι κυρώσεις ιδιαίτερα αυστηρές. Προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής πλήρους καταλόγου.

Επισημαίνεται ότι όσα σούπερ μάρκετ συμμετέχουν στο «καλάθι» υποχρεούνται να περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα προϊόν από τις 51 προβλεπόμενες κατηγορίες, ενώ μπορούν να προσθέτουν ακόμη περισσότερα. Μπορούν δηλαδή να έχουν προϊόντα πέραν των 51 που προβλέπονται, αλλά δεν μπορεί να έχουν λιγότερα. Υποχρεούνται παράλληλα, να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» και την τιμή τους με κάθε πρόσφορο μέσο και ιδίως με ειδική σήμανση επί των προϊόντων και τη θέση πώλησής τους. Το “καλάθι” είναι ένα ακόμη εργαλείο που προστίθεται στα όσα ήδη εφαρμόζονται όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, οι έλεγχοι των αποθεμάτων, οι έλεγχοι απέναντι σε φαινόμενα αισχροκέρδειας».

Ανάφερε δε πως το πρόβλημα της ακρίβειας είναι πρόβλημα παγκόσμιο και είναι τόσο μεγάλο ώστε καμιά χώρα δεν μπορεί από μόνη της να το μηδενίσει. Επίσης πως στόχος είναι αφενός να υπάρχει μια σειρά από προϊόντα, απολύτως απαραίτητα για το κάθε νοικοκυριό, που θα δίνει τη δυνατότητα για φθηνότερες επιλογές στον καταναλωτή και αφετέρου να παρακινηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε ακόμη: