***Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές ότι ο έλεγχος των λογιστικών στοιχείων και καταστάσεων μεγάλης εισηγμένης τεχνικής εταιρίας, βγάζει «σημεία και τέρατα»!

Οι ορκωτοί «έχουν πάθει πλάκα» με τα ευρήματα που παραπέμπουν σε εικόνα διάλυσης!

Το ζήτημα είναι πως ήδη έχουν ενημερωθεί σχετικά, ατύπως, κομβικά πρόσωπα σε Ανεξάρτητες Αρχές, με αποτέλεσμα η υπόθεση να ανοίγει και να έχει μεγάλη ουρά…

Αυτά προς το παρόν!

Εξαγορά κελύφους υψηλής ποιότητας! Άλφα Άλφα εισηγμένη!

Μου λένε οι πηγές μου ότι το θέμα της εξαγοράς κελύφους εισηγμένης προχωράει ολοταχώς, όπως ακριβώς έγραψε προ ημερών η στήλη!

Οι διαπραγματεύσεις των ενδιαφερομένων με τον παραδοσιακό επιχειρηματία της εισηγμένης, παλιό δεξιό τζάκι, βαίνουν καλώς, με το deal να παίζει κατά τις πληροφορίες μεταξύ 4-7 εκατ. ευρώ!

Πάντως για να ξέρετε, πρόκειται για κέλυφος εισηγμένης υψηλής ποιότητας! Άλφα Άλφα που λένε! Πολλά Άλφα…

Ο δήθεν προστάτης του περιβάλλοντος με τα σανδάλια, που κάλυψε την Ακρόπολη με το ξενοδοχείο!

Αυτή η απίστευτη μορφή ο Ευμορφίδης, που με θράσος και ασέβεια στους θεσμούς εμφανίστηκε με σανδάλια στο Προεδρικό Μέγαρο για να χαιρετίσει τον «φίλο» του βασιλιά της Ολλανδίας (μήπως βγαίνουν και βόλτα στα κανάλια του Άμστερνταμ; ) και ένα πουκάμισο της συμφοράς, παριστάνει τον εναλλακτικό περιβαλλοντολόγο!

Ξέρετε τι τύπου φίλος του περιβάλλοντος είναι! Είναι ο ίδιος που προκάλεσε την καθ’ ύψος υπέρβαση του ξενοδοχείου του στου Μακρυγιάννη, καλύπτοντας πλήρως την θέα προς την Ακρόπολη!

Και μετά άρχισε τις ιστορίες με το Χρηματιστήριο και την Μπλε Κέδρος! Συνεχίζεται …

«Άλλαξε» η δικογραφία και «εξαφανίστηκε» το όνομα υψηλόβαθμου προσώπου Ανεξάρτητης Αρχής! Έτσι λειτουργεί το παρακύκλωμα! «Κόβει και ράβει»! «Είχε μπει από λάθος», λένε οι καθ ύλην αρμόδιοι της σχετικής εξουσίας!

Επειδή πιθανόν κάποιοι θεωρούν ότι «κοιμόμαστε όρθιοι» και δεν ξέρουμε τι κάνουν και πως λειτουργούν στο παρασκήνιο, πίσω από κλειστές πόρτες και τραβηγμένες κουρτίνες, ιδίως όσον αφορά τις παρεμβάσεις τους σε Ανεξάρτητες Αρχές (και δεν αναφέρομαι στη βιομηχανία ανώνυμων επιστολών όπου έχουν γράψει ιστορία) και τις ιδιότυπες σχέσεις τους με πρόσωπα της Δικαιοσύνης, έτσι για αρχή, για πρόγευση, σας μεταφέρω ένα συμβάν που μπορεί κάθε λογικός νους να αξιολογήσει:

Ένα υψηλόβαθμο πρόσωπο Ανεξάρτητης Αρχής φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση μείζονος σημασίας, ένα σκάνδαλο τεράστιων διαστάσεων, που εξετάζει μια άλλη Ανεξάρτητη Αρχή!

Στην αρχική δικογραφία που συνετάχθη, το υψηλόβαθμο πρόσωπο της Ανεξάρτητης Αρχής περιλαμβανόταν! Ως φέρων ευθύνη σε πράξεις και παραλείψεις.

Και μάλιστα η δικογραφία αυτή εστάλη στα μέλη του ΔΣ της άλλης Ανεξάρτητης Αρχής!

Ωστόσο κάμποσες μέρες μετά εστάλη στα ίδια πρόσωπα, μια νέα δικογραφία, από την οποία είχε απαλειφθεί το πρόσωπο του ισχυρού ανδρός της έτερης Ανεξάρτητης Αρχής!

«Είχε μπει από λάθος» στην αρχική δικογραφία, δικαιολογήθηκαν αρμοδίως! Βρε, βρε κάτι λάθη που γίνονται!

Και ευτυχώς που τελικά ότι γράφεται, σβήνεται! Αρκεί να μπορεί «ένας καλός φίλος» να έρθει σε επαφή και να «υποδείξει» εκεί που πρέπει το λάθος!

Ταμείο Ανάκαμψης: Έχουν υπογραφεί 41 δανειακές συμβάσεις για επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ

Στον αριθμό 41 ανέρχεται το σύνολο των δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», όπως ανακοίνωσε χθες ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, 824,4 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια του Ταμείου, 549,4 εκατ. προέρχονται από εμπορικές τράπεζες και τα υπόλοιπα 439 εκατ. είναι η ίδια συμμετοχή των επενδυτών. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε 1,1% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων στα 11 έτη.

*** Το θέμα είναι τι γίνεται με τα υπόλοιπα 169 σχέδια που έχουν υποβληθεί και γιατί οι συμμετέχουσες τράπεζες δεν επιδεικνύουν την απαιτούμενη ταχύτητα, ώστε τα οφέλη να είναι και μεγαλύτερα και γρηγορότερα, για τους ίδιους τους επενδυτές και την οικονομία. Θυμίζω ότι μετέχουν στο δανειοδοτικό σκέλος Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), EBRD, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank και Παγκρήτια.

Τράπεζες: Φθηνό χρήμα τέλος από ΕΚΤ – Θέμα υψηλών προμηθειών και αύξησης επιτοκίων καταθέσεων

*** Οι εγχώριες τράπεζες συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν πλέον να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια από την ΕΚΤ, στην οποία μάλιστα πρέπει να επιστρέψουν περί τα 8 δισ. ευρώ συνολικά από παλαιότερο δανεισμό τους (TLTROs) με ελάχιστο επιτόκιο, τα κεφάλαια του οποίου δάνειζαν ξανά σε λογαριασμό της κεντρικής τράπεζας με επιτόκιο 1,5%, αποκτώντας έτσι ουσιαστικά δωρεάν ρευστότητα. Τώρα, θα πρέπει να βασίζονται σε ιδιοπαραγώμενα έσοδα και κέρδη, κυρίως από το κανάλι των χορηγήσεων τους.

*** Πέραν του τέλους του φθηνού χρήματος, οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν δύο σοβαρά θέματα, που άπτονται της ουσίας της λειτουργίας τους και για τα οποία έχουν αρχίσει οι πιέσεις και από την κυβέρνηση και από τους καταθέτες. Το πρώτο είναι το θέμα των προμηθειών που χρεώνουν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους, το ύψος των οποίων κατά γενική ομολογία θεωρείται όχι απλώς υπερβολικό, αλλά ληστρικό πολλές φορές, ακόμα και για μικροποσά συναλλαγών. Ήδη, η Ένωση Ελληνικών τραπεζών έχει γίνει δέκτης έντονων διαμαρτυριών από κυβερνητικούς παράγοντες, προκειμένου να συστήσει στα μέλη της να μειώσουν τις σημερινές προμήθειες, οι οποίες προκαλούν και την κοινωνία, στην κατάσταση στη οποία βρίσκεται σήμερα.

*** Το δεύτερο αγκάθι για τις τράπεζες είναι αυτό των απαράδεκτα χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων και της μεγάλης απόστασης από τα επιτόκια χορηγήσεών τους. Και για το θέμα αυτό ισχύουν ακριβώς τα ίδια με το πρώτο θέμα των προμηθειών, συν το γεγονός ότι οι καταθέτες σταδιακά φαίνεται ότι θα βρουν τρόπους αποτελεσματικότερης απόδοσης, έστω και καταφεύγοντας σε άλλες μορφές αποταμίευσης ή και επένδυσης.

*** Αντιλαμβανόμενες οι διοικήσεις των τραπεζών το όλο πρόβλημα, ειδικά των επιτοκίων καταθέσεων, ετοιμάζουν ήδη νέα καταθετικά προϊόντα, προκειμένου να συγκρατήσουν τις καταθέσεις και να μειώσουν την πολύ μεγάλη ψαλίδα από τα αντίστοιχα επιτόκια χορηγήσεων. Τα αρμόδια τμήματά τους δουλεύουν πυρετωδώς, οι διαφημιστικές καμπάνιες σχεδιάζονται και σε λίγο οι πρώτες θα αρχίσουν να βγαίνουν στα Μέσα Ενημέρωσης και στα social media.

KOYIZ

Σε ποια μικρή τράπεζα έχει γίνει κυριολεκτικά χαμός, γιατί κάποιοι αντέγραψαν όλη την πρώτη σελίδα του e-banking της, έχοντας μόνο μία μικρή παραλλαγή, που λίγοι την κατάλαβαν; Αποτέλεσμα; Χάθηκαν σημαντικά ποσά, όπως λέγεται, αλλά ανεπισήμως η τράπεζα κάνει λόγο για μικρή ζημιά. Το θέμα είναι αν όποιος την πάτησε, χωρίς να ευθύνεται φυσικά, θα πάρει πίσω τα χρήματά του. Και ότι σας λέγαμε χθες για την ανάγκη άμεσων και μεγάλων επενδύσεων από τις τράπεζες, για να καλύψουν κενά και αδυναμίες στα συστήματα ασφαλείας συναλλαγών τους, ιδίως σήμερα που οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς.

Οι εργολάβοι ζητούν αναθεωρήσεις όλων των συμβάσεων, τουλάχιστον από το 2019!

*** Για το θέμα της εκτίναξης του κόστους των υλικών κατασκευής των δημοσίων έργων, αλλά και της σημαντικής επιβάρυνσης των δανείων που έχουν συνάψει οι κατασκευαστικές εταιρείες, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, σας έχουμε ενημερώσει πολύ έγκαιρα, εδώ και μήνες. Όταν ακόμα δεν είχε ειπωθεί το παραμικρό για τις διαρκείς και επίμονες οχλήσεις των εργολάβων προς το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο Χρειάστηκε μάλιστα τότε να προσφύγουν μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού, για να γίνει μία πρώτη συνάντηση και να τεθούν τα πράγματα σε νέες βάσεις.

*** Τώρα, μαθαίνω, ότι οι εργολάβοι, επειδή οι τιμές συνεχώς αυξάνονται και τα υλικά έχουν πάρει αυξήσεις από 10% μέχρι και 70% (!) σε ορισμένες περιπτώσεις, ζητάνε αναθεώρηση όλων των συμβάσεων, τουλάχιστον από το 2019 και εντεύθεν. Βέβαια, υπάρχουν έργα σε εξέλιξη που υφίστανται τα αυξημένα κόστη, τα οποία συμβασιοποιήθηκαν σε προγενέστερο χρόνο, αλλά τουλάχιστον πρόλαβαν μεγάλο μέρος των εργασιών με τις παλιές χαμηλές τιμές.

*** Δεν ξέρω τι στάση θα κρατήσει το αρμόδιο υπουργείο, τα αιτήματα έχουν βάση και πρέπει να βρεθεί φόρμουλα, ώστε να μην παγώσουν έργα και όσα ήδη έχουν σταματήσει, να εκκινήσουν εκ νέου. Από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος να εκτιναχθούν τα κόστη σε μεγάλα και προβληματικά ύψη για το Δημόσιο, που άλλα έχει σχεδιάσει και άλλα του προκύπτουν. Παρεμπιπτόντως, συζητώντας με παράγοντα του κλάδου, αυτό που μου τόνισε με έμφαση, είναι το γεγονός ότι το υπουργείο θα πρέπει να ξεχάσει όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση τις μεγάλες εκπτώσεις. Οι οποίες, “αν πλησιάσουν το 10% θα είναι θαύμα” σύμφωνα με τα λεγόμενα του συνομιλητή μου. Έρχονται δημοπρατήσεις νέων έργων και εκεί θα καταγραφεί η νέα εικόνα, καθώς οι όποιες προσφορές θα είναι προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα.

*** Τέλος, υπάρχει και μία ακόμα παράμετρος, που παίζει το ρόλο της στις τρέχουσες εξελίξεις στον κλάδο. Οι μικρές και μεσαίες εταιρείες του κλάδου, δύσκολα θα σταθούν στον ανταγωνισμό των ισχυρότερων εταιρειών-ομίλων, γεγονός που πιθανά τις καθιστά και “ευάλωτες” στις όποιες κρούσεις εξαγοράς, απορρόφησης ή ενοποίησής τους. Άλλωστε, η κινητικότητα στις κατασκευές είναι δεδομένη εδώ και μήνες, αλλά, κατά τα φαινόμενα έχουμε δει μόνο ένα μικρό μέρος των επερχόμενων εξελίξεων. Ήδη, δύο deal “ψήνονται” και εκεί που περιμένουμε μικρές αλλαγές, αυτές μπορεί σύντομα να είναι πολύ μεγαλύτερες, έως ραγδαίες, αν…

Μεγάλη η διαφήμιση του pαyzy, του νέου του νέου εγχειρήματος του ΟΤΕ στους ξένους θεσμικούς

*** Η νέα mobile εφαρμογή “payzy by COSMOTE” του ομίλου ΟΤΕ, φέρνει μία νέα εποχή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ελλάδα, έναν νέο τρόπο πληρωμών, χωρίς πορτοφόλι. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ψηφιακή λύση, για όλους αυτούς που θέλουν ευελιξία και απλότητα στην καθημερινότητά τους. Η διοίκηση, πάντως, του ομίλου έδωσε πολύ μεγάλο βάρος στην προβολή της νέας ψηφιακής εφαρμογής στις παρουσιάσεις ειδικά προς τους ξένους θεσμικούς, αναφέροντας μάλιστα – όπως μου λένε – και προσδοκώμενα νούμερα, που άρεσαν πολύ στους διαχειριστές κεφαλαίων

*** Μήπως, λέω μήπως, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για…πολλούς ΟΤΕ σε μέλλοντα χρόνο, ίσως και όχι τόσο μακρινό, καθώς ήδη “σπάνε” τμήματά του, ενώ η μητρική Deutsche Telecom μάλλον βαίνει προς αποεπένδυση στην Ελλάδα, τουλάχιστον με τη σημερινή μορφή παρουσίας της. Η πολύ μεγάλη επιμονή, πάντως, στις προοπτικές του payzy, δείχνει ότι κάτι…παίζει εν ευθέτω χρόνω. Άλλωστε, το Radar.gr κατέγραψε ήδη την προοπτική αποχώρησης των Γερμανών.

Ο Όμιλος SOFTONE του Πάνου Γερμανού και η Skroutz διευρύνουν τη συνεργασία τους

*** Προ ημερών σας είχα αναφέρει ότι ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός, έχει θέσει ως έναν ακόμα στόχο την πλήρη ανάπτυξη και επέκταση της SOFTONE και ότι αυτή η δραστηριότητά του θα φτάσει μελλοντικά να αποτιμάται σε απλησίαστα για άλλες παρεμφερείς εταιρείες νούμερα, έχοντας ήδη εντυπωσιάσει με τις αποδόσεις της, τις συνεργασίες της, την ταχύτητα και τα πολυάριθμα σημεία εξυπηρέτησης ανά την Ελλάδα και όχι μόνο, αλλά και τον τρόπο που κινείται.

*** Χθες ανακοινώθηκε ότι ο όμιλος εταιρειών SOFTONE και η Skroutz διευρύνουν την πολυετή κι επιτυχημένη συνεργασία τους, παρέχοντας στους πελάτες τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν περαιτέρω τη δυναμική των πωλήσεών τους μέσα από την πλήρη αυτοματοποίηση των διαδικασιών ηλεκτρονικής διάθεσης των προϊόντων τους. Ο Όμιλος SOFTONE αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο εταιρειών business λογισμικού στην Ελλάδα, περιλαμβάνει 6 κορυφαία brands (SoftOne, UNISOFT, PROSVASIS, Regate, IMPACT και cosmoONE) με περισσότερους από 450 εργαζόμενους και ένα διευρυμένο δίκτυο 600+ συνεργατών, εξυπηρετώντας αποτελεσματικά μία συνεχώς αυξανόμενη βάση 75.000 και πλέον πελατών σε 4 χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία).

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Απολαύστε σήμερα και αύριο τις τελευταίες μάλλον ζεστές και ηλιόλουστες ημέρες, γιατί ο καιρός αλλάζει απότομα από την Παρασκευή το μεσημέρι, με πτώση θερμοκρασίας και βροχές. Την καλημέρα μου!