Η British Airways αναγκάζεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο το μέρος του πτητικού της προγράμματος, ενώ το προσωπικό εδάφους αποφάσισε να «κατέβει» σε απεργία.

Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα (05/07) ότι θα ακυρώσει εκατοντάδες πτήσεις κατά τη θερινή περίοδο, καθώς δυσκολεύεται να συμβαδίσει με την αύξηση της ζήτησης και την έλλειψη προσωπικού.

«Καθώς ο τομέας των αερομεταφορών στο σύνολό του αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη περίοδο της ιστορίας, δυστυχώς, κατέστη αναγκαίο να μειώσουμε περαιτέρω» τον αριθμό των πτήσεων, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της εταιρείας.

Η British Airways εκτελούσε περίπου 850 πτήσεις ημερησίως πριν από την πανδημία του κορωνοϊού και είχε ήδη μειώσει κατά 10% τη δραστηριότητα για το οκτάμηνο Απριλίου – Οκτωβρίου. Με τις νέες ακυρώσεις, οι μειώσεις δρομολογίων θα φθάσουν το 11%.

«Βρισκόμαστε συνεχώς σε επαφή με τους πελάτες, ώστε να απολογηθούμε και να τούς προτείνουμε είτε την κράτηση σε άλλη πτήση, είτε την πλήρη αποζημίωσή τους», διαβεβαίωσαν οι αερογραμμές.

Μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών σε αρκετά κράτη και ιδίως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι αεροπορικές εταιρείες δυσκολεύθηκαν να καλύψουν την «κατακόρυφη» αύξηση της ζήτησης, κυρίως εξαιτίας της ανεπάρκειας σε έμψυχο δυναμικό.

Στα βρετανικά αεροδρόμια εκτυλίχθηκαν σκηνές… χάους, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, με ατελείωτες ουρές και εκατοντάδες ακυρωμένες πτήσεις.

Εταιρείες και αεροδρόμια απέλυσαν χιλιάδες εργαζομένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ η British Airways είχε καταργήσει εκείνον τον καιρό, περίπου 10.000 θέσεις εργασίας.

Το προσωπικό εδάφους στο αεροδρόμιο του Χίθροου τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της κήρυξης απεργίας κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών.

Η βρετανική εταιρεία EasyJet, η οποία ακύρωσε επίσης εκατοντάδες πτήσεις τους τελευταίους μήνες, ανακοίνωσε χθες ότι παραιτήθηκε ο επιχειρησιακός Διευθυντής, Πίτερ Μπέλιου.

Μεγάλη Βρετανία: Καλοκαίρι… απεργιών εν όψει στο αεροδρόμιο «Χίθροου»

Το προσωπικό των βρετανικών αερογραμμών ψήφισε υπέρ της απεργίας για ζητήματα μισθοδοσίας. Ύστερα από τούτη την εξέλιξη, παραμένει «ανοικτό» το ενδεχόμενο ύπαρξης μεγάλης αναστάτωσης σε έναν εκ των πλέον πολυσύχναστων αεροπορικών κόμβων της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια ενός ήδη… χαοτικού καλοκαιριού για όλους όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς.

Ταξιδιώτες αεροπορικών εταιρειών ανά την Ευρώπη, έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με σημαντικές καθυστερήσεις και ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα αεροδρόμια αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού και την ισχυρή ζήτηση μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Οιαδήποτε απεργία στο «Χίθροου», πιθανότατα θα αυξήσει την πίεση.

Η προτεινόμενη απεργία αφορά λιγότερο από το ήμισυ του προσωπικού ελέγχου εισιτηρίων και προσωπικού εδάφους της αεροπορικής εταιρείας στο Χίθροου, στους τομείς της εξυπηρέτησης και του ελέγχου πελατών, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας σε επιβάτες και της διαχείρισης αποσκευών.

Το συνδικάτο GMB ανακοίνωσε ότι το 95% του προσωπικού της BA στο αεροδρόμιο του Χίθροου που ψήφισε, στήριξε την απεργία, αφού η εταιρεία δεν απέσυρε τη μείωση μισθού ύψους 10% που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η απεργία, πιθανότατα, θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής των καλοκαιρινών διακοπών εντός των επόμενων δύο μηνών, σύμφωνα με το GMB, προειδοποιώντας ότι το Χίθροου πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ένα «καλοκαίρι απεργιών».

Οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν προειδοποίηση δύο εβδομάδων στη ΒΑ, πριν από την έναρξη οιασδήποτε απεργιακής κινητοποίησης.

Μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου της Μεγάλης Βρετανίας αντιμετωπίζει αναστάτωση στη λειτουργία του, εξαιτίας αντιπαράθεσης μεταξύ των συνδικάτων και των σιδηροδρομικών εταιρειών για τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας.