Δύο «βόμβες» με αποδέκτες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και την επόμενη κυβέρνηση έριξε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Η μία αφορούσε την ελκυστικότητα των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης για να φιλοξενήσουν επενδύσεις με παροχή ουσιαστικών κινήτρων και όχι «ευχολογίων» όπως χαρακτηριστικά είπε και η δεύτερη την πιθανότητα αλλαγής έδρας της εταιρείας που ο κ. Μυτιληναίος άφησε ανοικτή αλλά δεσμεύτηκε για πιο σαφείς αποφάσεις αργότερα μέσα στο καλοκαίρι κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.
Πολλοί αναρωτιούνται ποιοι είναι οι λόγοι που ο ισχυρός επιχειρηματίας -στον απόηχο της μεγάλης χθεσινής επιχειρηματικής συμφωνίας ύψους 1,1 δισ. στον Καναδά- αποφασίζει να μιλήσει με χρησμούς για τις επόμενες κινήσεις του.
Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αποσύνδεσε την στάση αυτή από τις πολιτικές εξελίξεις, στην αγορά εκτιμούν ότι ο επιχειρηματίας έστειλε μηνύματα με την δήλωση αυτή, και μάλιστα σε μια περίοδο που το επενδυτικό κλίμα στην χώρα κρίνεται παραπάνω από θετικό και το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών γίνεται δείκτης σταθερότητας, αναβάθμισης της χώρας και μηδενικού πολιτικού ρίσκου.
Χθες πάντως ο κ. Μυτιληναίος μίλησε για πιέσεις που του ασκούνται από τους διεθνείς μετόχους της εταιρείας που εκτιμούν ότι η Mυτιληναίος διαπραγματεύεται σε εξευτελιστικά επίπεδα και έκανε σαφές ότι σήμερα είναι δύσκολο να έχεις τις αποτιμήσεις που δικαιούσαι στην Ελλάδα συγκριτικά με τις ανεπτυγμένες χώρες.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού που πιστεύουν στην εταιρεία, δεν αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους στην μετοχή της γιατί δεσμεύονται από τους επενδυτικούς περιορισμούς που διέπουν τις αναδυόμενες αγορές.
Για το ομόλογο
Συνεχίζοντας ο κ. Μυτιληναίoς ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η απόδοση στην αγορά της εταιρείας και του ομολόγου της είναι σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, δεν μπορεί να την εξασφαλίσει ακόμη από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, γιατί πρέπει να προηγηθεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα. Εφόσον συμβεί αυτό και η χώρα περάσει στις αναπτυγμένες αγορές θα υπάρξει μία επενδυτική έκρηξη κεφαλαίων που όπως είπε αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο παραμονής της εταιρείας και της έδρας της στην Ελλάδα.
Τα βέλη για την φορολόγηση
Η διοίκηση της Μυτιληναίος ήταν ιδιαίτερα καυστική και με την οικονομική πολιτική της απερχόμενης κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η ΝΔ μας άλλαξε τα φώτα» στην φορολόγηση των υπερκερδών», επικρίνοντας σφόδρα τις προεκλογικές κορώνες για τους φόρους που όπως είπε καλό θα ήταν να έλειπαν από τις δηλώσεις λίγες μέρες πριν τις εκλογές καθώς παραπέμπουν στην άχαρη περίοδο των μνημονίων.
Για την επένδυση στην Αμερική
Ο διεθνής προσανατολισμός της εταιρείας και μάλιστα σε ώριμες αγορές του εξωτερικού είναι σαφής και ξεκάθαρος. Κάτι που απηχεί και η χθεσινή ανακοίνωση για την εξαγορά 5 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,4 GW έναντι 1,1 δισ.
Αν και ο κ. Μυτιληναίος για άλλη μια φορά απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως στο σχέδιο της εταιρείας για dual listing σε διεθνές Χρηματιστήριο παραπέμποντας στην επόμενη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, αποκάλυψε ότι μέσα στο σχεδιασμό είναι η δημιουργία ενός εργοστασίου αλουμινίου στην Βόρεια Αμερική ή τον Καναδά που είναι αγορές που όχι μόνο επιδοτούν από 20% έως 30% τις νέες επενδύσεις αλλά έχουν και το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος.
Η επιστροφή στη ΔΕΗ και ο ΒΟΑΚ
Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του κ. Μυτιληναίου ως προς το θέμα της σύμβασης προμήθειας ρεύματος με την ΔΕΗ, η οποία λήγει στα τέλη του έτους αλλά και για τα κατασκευαστικά έργα. Για το πρώτο δήλωσε ότι η Μυτιληναίος είναι αρκετά ισχυρή για να εξασφαλίσει την τροφοδοσία της Αλουμίνιο της Ελλάδος.
Τόνισε πάντως ότι πέρα από τις πηγές τροφοδοσίας του ομίλου (ΑΠΕ, φυσικό αέριο) δεν είναι ταμπού να κρατήσει στο καλάθι της προμήθειας και ένα ποσοστό 10% έως 20% από την ΔΕΗ.
Για τις κατασκευές δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης που έχει κατέβει με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ότι η συμμετοχή του σχήματος δεν παίζει το ρόλο του αουτσάιντερ. Σε ότι αφορά την Αττική Οδό είπε ότι είναι ένα έργο με διαφορετικά χαρακτηριστικά που επίσης κεντρίζει το ενδιαφέρον.
Ο «πράσινος« κουβάς
Απευθυνόμενος στους μετόχους δήλωσε ότι θα εκπλαγούν με τα αποτελέσματα και τις αποδόσεις του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τους επόμενους μήνες. Όπως είπε στον «πράσινο» κουβά μπαίνουν έσοδα από τα έργα AΠΕ που διατηρεί η εταιρεία και έσοδα από την πώληση έτοιμων έργων που έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν (Building Operation Transfer), τα οποία υπολογίζεται να αποφέρουν EBITDA πάνω από 250 εκ. ευρώ.
Περιγράφοντας το μοντέλο χρηματοδότησης του πράσινου πυλώνα, είπε ότι δουλεύει με κέρδος 15% από τα έργα που μεταβιβάζει και παραδίδει στην ώρα τους και με τον τρόπο αυτό μπορεί να χρηματοδοτεί άλλα έργα ΑΠΕ χωρίς να χρειάζεται δανεισμό.