Πωλητήρια σε χαρτοφυλάκια ακινήτων, POS και «κόκκινων» δανείων έχουν βάλει οι τράπεζες και υλοποιούν χωρίς καθυστερήσεις τα σχέδια εξυγίανσης των ισολογισμών τους.

Οι τράπεζες έχουν επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους με σημαντικό αριθμό ακινήτων τα οποία περιήλθαν στην κατοχή τους μέσα από πλειστηριασμούς. Οι τράπεζες έχουν αποκτήσει τα λεγόμενα «ακριβά» ακίνητα, τα οποία οι ίδιες έβγαλαν στον πλειστηριασμό και ελλείψει ενδιαφέροντος από τρίτους προτίμησαν να τα «χτυπήσουν» με στόχο μελλοντική αξιοποίηση τους.

Επίσης με στόχο τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου και οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες «απαλλάσσονται» από το κόστος διαχείρισης των συναλλαγών μέσω των POS, προχωρώντας στην πώληση τους και στη σύναψη στρατηγικών συμφωνιών με διεθνείς εταιρίες.

Σύντομα η Eurobank αναμένεται να ανακοινώσει συμφωνία στο κομμάτι διαχείρισης των καρτών καθώς έχει δεχθεί και εξετάζει τις προσφορές για την πώληση των POS. Σύμφωνα με πληροφορίες η τράπεζα βρίσκεται βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Νexi και τη Worldline με στόχο να κλείσει συμφωνία πώλησης του λεγόμενου merchant acquiring business, της υποδομής του συστήματος πληρωμών μέσω τερματικών POS, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι Νexi και Worldline αποτελούν δύο από τους μεγαλύτερους παίκτες του χώρου και οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

To μερίδιο αγοράς της τράπεζας στο κομμάτι των καρτών διαμορφώνεται κοντά στο 22% (στοιχεία α΄ εξαμήνου 2021) με κέρδη που κυμαίνονται γύρω στα 15 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προτάσεις που έχει δεχθεί η τράπεζα είναι της τάξης των 250 με 300 εκατ ευρώ.

Η Εθνική δρομολογεί επίσης από την πλευρά της τη διαδικασία πώλησης των τερματικών POS. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία EVO ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες του χώρου των πληρωμών.

H EVO έχει παρουσία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και συνεργάζεται με μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 η Alpha Bank προχώρησε σε συμφωνία με την μεγαλύτερη εταιρία στον κλάδο διαχείρισης καρτών, την ιταλική Nexi, και δημιούργησαν  κοινή εταιρεία στην οποία η Alpha συμμετέχει με 49%. Το άμεσο όφελος για την τράπεζα υπολογίζεται περίπου στα 300 εκατ ευρώ.

Αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την  Euronet, κορυφαία επίσης εταιρία πληρωμών στην Ευρώπη, και όπως έχει ανακοινώσει η τράπεζα το όφελος από τη συναλλαγή θα είναι της τάξης των 300 εκατ ευρώ.

Τράπεζες: Ανοίγει ο δρόμος για την οριστική διαγραφή των «κόκκινων» δανείων

Η πώληση των ακινήτων από πλειστηριασμούς που απέκτησαν οι τράπεζες

Το μεγάλο, όμως, στοίχημα είναι η πώληση των ακινήτων που έχουν αποκτήσει οι τράπεζες από πλειστηριασμούς. Πρόκειται για ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικά, βιομηχανικά, ξενοδοχεία, επαγγελματικά) τα οποία έχουν πακετάρει και αναζητούν υποψήφιους επενδυτές.

Ο στόχος εξάλλου είναι μέσα από την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δηλαδή, και την πώληση των χαρτοφυλακίων ακινήτων να περιορίσουν τους δείκτες καθυστερήσεων σε μονοψήφιο ποσοστό το συντομότερο δυνατό και να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που διαμορφώνεται στο 2,5%.

Η πώληση των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί από πλειστηριασμούς είναι μονόδρομος για τις τράπεζες, προκειμένου να απαλλαγούν από το καθόλου ευκαταφρόνητο κόστος διαχείρισής τους και να προχωρήσουν στη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.

Την διαδικασία πώλησης των χαρτοφυλακίων ακινήτων έχουν αναλάβει οι servicers, τα τιλοποιημένα ακίνητα, που είναι και τα περισσότερα τα αναλαμβάνουν οι εταιρείες διαχείρισης, αλλά και για εκείνα που έχουν παραμείνει στους ισολογισμούς των τραπεζών από τον Οκτώβριο θα την αναλάβουν οι servicers.

Οι προοπτικές με δεδομένη την ανοδική πορεία των τιμών στην αγορά του real estate θεωρούνται θετικές καθώς η οικονομία ανακάμπτει. Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2021 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν στους ισολογισμούς τους ακίνητα αποκτηθέντα από πλειστηριασμούς αξίας κοντά στα 5 δισ. ευρώ.

Μέχρι τώρα η Alpha Bank έχει βάλει πωλητήριο και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία διαγωνισμού για την πώληση του project Skyline, ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει περίπου 700 ακίνητα.

Ανάλογη διαδικασία έχει ξεκινήσει και η Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση χαρτοφυλακίου ακινήτου, η αξία του οποίου προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ και αναμένεται στο τέλος του μήνα η κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η πώληση του project Petra της Eurobank που περιλαμβάνει 150 επαγγελματικά ακίνητα, τα οποία παράγουν εισόδημα. Η τράπεζα έχει δεχθεί μη δεσμευτικές προσφορές από ενδιαφερόμενους επενδυτές και αναμένεται η ανακοίνωση του deal με τον προτιμητέο επενδυτή.

Τέλος και η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την πώληση μικρού χαρτοφυλακίου ακινήτων, επαγγελματικών κυρίως το επόμενο διάστημα.