Ο «Ηρακλής» μέσα σε δύο χρόνια «καθάρισε» τους ισολογισμούς των τραπεζών από κόκκινα δάνεια ύψους 46 δισ. ευρώ, τα οποία από τα 75,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019 υποχώρησαν φέτος τον Ιούνιο στα 29,4 δισ. ευρώ.
Οι κινήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι εντυπωσιακές το τελευταίο διάστημα, καθώς μέσα από τις τιτλοποιήσεις φαίνεται να έχουν γυρίσει οριστικά πλέον σελίδα στο μέτωπο με τα κόκκινα δάνεια , το ύψος των οποίων τον Μάρτιο του 2016 είχε φτάσει στο επίπεδο ρεκόρ των 107 δισ. ευρώ.
Τόσο το πρόγραμμα «Ηρακλής» όσο και τα προγράμματα διευκόλυνσης των δανειοληπτών που επλήγησαν από την πανδημική κρίση, τα «Γέφυρα Ι» και «Γέφυρα ΙΙ» όπως και τα moratoria, συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση των καθυστερούμενων οφειλών και συγκράτησαν σε χαμηλά επίπεδα τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων, λόγω της πανδημίας.
Και μπορεί η θέση του υφυπουργού αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα να καταργήθηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό, ωστόσο ο κ. Γιώργος Ζαββός, όντας έμπειρος τεχνοκράτης, με μακρά θητεία στα ευρωπαϊκά όργανα, ήταν αποτελεσματικός στο να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του «Ηρακλή» και να αποδώσει αποτελέσματα σε σύντομο χρόνο.
Στόχος η αποκλιμάκωση
Ο στόχος τώρα είναι η περαιτέρω αποκλιμάκωση στα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό, ει δυνατόν, από το τέλος του έτους για κάποιες από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες και για όλες το 2022.
Η «θεραπεία» των ισολογισμών από την πληγή των καθυστερούμενων οφειλών είναι μεγάλης σημασίας, τόσο για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος όσο και για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά τις προοπτικές για την απασχόληση και την ανάπτυξη της χώρας.
Και ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ξεκινήσει νέο κύκλο συναντήσεων με τους επικεφαλής των τραπεζών με θέματα στην ατζέντα τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, την περαιτέρω αποτελεσματική διαχείριση των NPLs, τις νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο της Δεύτερης Ευκαιρίας, αλλά και την στήριξη των πυρόπληκτων δανειοληπτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Υποχωρεί ο δείκτης
Ωστόσο, τα «κόκκινα» δάνεια εξακολουθούν να παραμένουν ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών που μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος θα αναζητήσουν τις βέλτιστες λύσεις.
Σημειώνουμε πως σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope Ratings o δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησε στο 2,5% στα τέλη Μαρτίου 2021. Στην Ευρωζώνη τα «κόκκινα» δάνεια από περίπου 1 τρισ. ευρώ στο τέλος του 2014 μειώθηκαν στα 443 δισ. ευρώ.
Οι κινήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων
Οι ελληνικές τράπεζες «τρέχουν» τις νέες τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων ώστε να πλησιάσουν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους δείκτες καθυστερήσεων.
Πιο συγκεκριμένα:
Η Εurobank μετά την τιτλοποίηση Cairo, ύψους 7,4 δισ. ευρώ, την οποία ανέλαβε η DoValue, «τρέχει» τώρα την τιτλοποίηση Mexico, ύψους 3,3 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Ηρακλής ΙΙ». Το χαρτοφυλάκιο της Mexico περιλαμβάνει σε ποσοστό 85% καταναλωτικά δάνεια και το υπόλοιπο 15% είναι επιχειρηματικά. Να σημειωθεί ότι η τιτλοποίηση Mexico θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και ο δείκτης των καθυστερήσεων θα υποχωρήσει στο 7,3%.
Η Εθνική Τράπεζα «τρέχει» την τιτλοποίηση Frontier, ύψους 7 δισ. ευρώ, με την doValue να έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής.
Η τιτλοποίηση συμμετείχε στο σχήμα «Ηρακλής Ι» και η ολοκλήρωση αναμένεται στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Η ΕΤΕ έχει μειώσει τα «κόκκινα δάνεια» από 15,4 δισ. ευρώ το 2018 σε 4 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Πριν από την τιτλοποίηση Frontier η Εθνική είχε ολοκληρώσει τις πωλήσεις πακέτων δανείων τα projects Earth και Mirror.
Η Alpha Bank μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης μεγαλύτερης τιτλοποίησης στην Ε.Ε., την Galaxy, «τρέχει» τώρα τα projects:
– Την τιτλοποίηση Cosmos που περιλαμβάνει «κόκκινα» δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Η τιτλοποίηση θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ», περιλαμβάνει σε ποσοστό 50% στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά σε ποσοστό 22% και μικρά επιχειρηματικά σε ποσοστό 23%.
– Την πώληση του πακέτου Orbit, που περιλαμβάνει «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια σε ποσοστό 91%, λίγα στεγαστικά (3%), μικρά επιχειρηματικά (6%), και είναι ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
– Την πώληση του πακέτου Sky στην Κύπρο, που περιλαμβάνει «κόκκινα» στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ, και στόχος είναι να πωληθεί μέχρι το τέλος του έτους.
– Και την πώληση του πακέτου Solar, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λογιστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ, η πώληση του οποίου αναμένεται στις αρχές του 2022.
Η διοίκηση της Alpha Bank έχει στόχο στο τέλος του έτους ο δείκτης ΝΡΕs να διαμορφωθεί στο 13% (αναθεωρώντας την προηγούμενη πρόβλεψή της για δείκτη ΝΡΕs 18% στο τέλος του 2021).
Για την Τράπεζα Πειραιώς οι τιτλοποιήσεις Sunrise 1 και Sunrise 2, συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ. είναι το μεγάλο στοίχημα.
Η Sunrise 1 –των 7 δισ. ευρώ– είναι σε φάση πριν τα rating ενώ το Sunrise 2 σε φάση προετοιμασίας.
Ακόμα, «τρέχει» την πώληση των πακέτων Sunshine και Dory που αφορούν σε προβληματικά δάνεια λογιστικής αξίας 500 εκατ. το καθένα, leasing και ναυτιλιακά. Η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει την πώλησή τους στο τρίτο τρίμηνο του 2021.
Όπως είναι γνωστό, έχει ολοκληρώσει της τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega, κόκκινων δανείων λογιστικής αξίας 2 δισ. και 5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.