search

MAIN STREET

Οι τράπεζες τίναξαν την μπάνκα στον αέρα: Κέρδη 1 τρισ. δολαρίων σε 10 χρόνια

Τα τελευταία 10 χρόνια, οι έξι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες  έχουν βγάλει κέρδη 1 τρισ. δολαρίων.

Οι Τράπεζες τίναξαν την μπάνκα στον αέρα: Κέρδη 1 τρισ. δολαρίων σε 10 χρόνια

Εάν η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2009 και η βαριά κριτική που δέχονταν οι τράπεζες την εποχή εκείνη μοιάζει μακρινή, τα στοιχεία του Bloomberg αποδεικνύουν ότι δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο.

Τα τελευταία 10 χρόνια, οι έξι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες  έχουν βγάλει κέρδη 1 τρισ. δολαρίων.

Πρόκειται για καθαρά κέρδη, όχι έσοδα, όπως σπεύδει να τονίσει το Bloomberg.

Εάν το ορόσημο αυτό δεν έχει επιτευχθεί ήδη, θα είναι πραγματικότητα τις πρώτες εβδομάδες του 2023.

Πώς οι τράπεζες τίναξαν την μπάνκα στον αέρα: Κέρδη 1 τρισ. δολαρίων σε 10 χρόνια-1

Δεν είναι μόνο η έκταση των κερδών που είναι τόσο εκπληκτική, όσο η ικανότητα της βιομηχανίας των τραπεζών να ξεπερνά τα σκάνδαλα και να ευδοκιμεί και πάλι.

Κάτι τέτοιο φάνταζε αδύνατο πριν από την έναρξη της δεκαετίας, όταν η Wall Street ήταν ο στόχος ενός παγκόσμιου κινήματος διαμαρτυρίας και οι πολιτικοί και στα δύο άκρα του φάσματος επέκριναν τις τράπεζες για τα τεράστια πακέτα διάσωσης που έλαβαν και ζητούσαν τη διάλυση των ομίλων που θεωρούνταν «too big to fail» (πολύ μεγάλοι για να αφεθούν να χρεοκοπήσουν).

Πώς οι τράπεζες τίναξαν την μπάνκα στον αέρα: Κέρδη 1 τρισ. δολαρίων σε 10 χρόνια-2

Όμως την τελευταία δεκαετία, τράπεζες όπως η JP Morgan, η Bank of America, ακόμα και η ταλαιπωρημένη Wells Fargo ξεπέρασαν άνετα τις υπόλοιπες αμερικανικές επιχειρήσεις σε κερδοφορία.

Για την ακρίβεια, είναι ελάχιστες οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης που τις ξεπέρασαν σε κερδοφορία αυτά τα 10 χρόνια. Η Citigroup, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley δεν είναι πολύ πιο πίσω.

Την ώρα που μεγάλο μέρος της προσοχής του κόσμου ήταν στραμμένο στα πλούτη που έβγαζε η Silicon Valley, οι τράπεζες κέρδιζαν δυναμική.

Πώς το πέτυχαν; Η μεταβλητότητα στις αγορές ενίσχυσε το trading στη Wall Street, οι τράπεζες ωφελήθηκαν από ένα κύμα από επιχειρηματικά deals και ο Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσε τα κέρδη μειώνοντας τους φόρους.

Αυτή τη φορά, δεν υπάρχουν αντιδράσεις για τα κέρδη του 1 τρισ. δολαρίων.

«Μερικές φορές υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι το γεγονός ότι κέρδισαν τόσα πολλά είναι κάτι τρομερό, αλλά απλά δεν νομίζω ότι αυτό ισχύει σήμερα», είπε στο Bloomberg η Μπέτσι Ντιουκ, πρώην διοικητής της Federal Reserve και πρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο της Wells Fargo μέχρι το 2020.

«Οι τράπεζες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα πάντα τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτές οι τράπεζες όχι απλώς επιβίωσαν, αλλά στην πραγματικότητα ευδοκίμησαν».

Σε μια δεκαετία λαϊκής οργής απέναντι στις τράπεζες, αυστηρότερων κανόνων, γεωπολιτικού χάους, πανδημίας και κάποιων μεγάλων διακυμάνσεων στις αγορές, οι τράπεζες «κατάφεραν να τα αντιμετωπίσουν όλα αυτά, και όχι μόνο να τα αντιμετωπίσουν, αλλά να κερδίσουν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια», εξήγησε η Ντιουκ.

Διαβάστε ακόμη: