Πατριώτες και προδότες, ιδεαλιστές αλλά και φιλοχρήματοι.

Η κατασκοπία μπορεί να μας φέρνει στο μυαλό κατάσκοπους σαν τον James Bond με τα Martini, τις Aston Martin και τις γυναίκες.

Ετοιμαστείτε να γνωρίσετε τους πραγματικούς κατάσκοπους, αυτούς που άλλαξαν τη ρότα της ιστορίας, μέσα από τις πράξεις τους.

Πραγματικοί κατάσκοποι: Sir Francis Walsingham

Το 1548 ένας νεαρός ονόματι Francis, τελείωνε το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Στη συνέχεια ταξίδεψε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης λόγω της υψηλής κοινωνικής επιφάνειας της οικογένειας του, κάνοντας γνωριμίες και δημιουργώντας ισχυρούς συμμάχους.

Στην Αγγλία γύρισε 10 χρόνια αργότερα, με την άνοδο της Ελισάβετ στο θρόνο.

Φανατικός αντι-καθολικός και εθνικιστής, ο Walsingham έγινε ένας από τους καλύτερους κατασκόπους της Ελισάβετ και ο πιο έμπιστος άνθρωπος της.

Ο Walsingham ήταν αυτός που αποκάλυψε το σχέδιο δολοφονίας της Ελισάβετ και την αντικατάσταση της με την Μαρία, τη βασίλισσα των Σκωτσέζων.

Ο Walsingham κατάφερε επίσης να συλλάβει τους ανθρώπους που οργάνωσαν το σχέδιο και μέσα από βασανιστήρια τους «έπεισε» να ομολογήσουν την πλεκτάνη.

Τέλος, ήταν ο άνθρωπος που έστειλε στο δήμιο όλους τους συνωμότες συμπεριλαμβανομένων και του Δούκα του Νόρφολκ (ξαδέρφου της βασίλισσας), αλλά και της Μαρίας των Σκωτσέζων.

Θεωρείται ο πρώτος μεγαλοφυής κατάσκοπος.

Παρόλη την πλουσιοπάροχη αμοιβή που έπαιρνε από το παλάτι, στα γεράματα του βρέθηκε να έχει αρκετά χρέη.

Πέθανε τον Απρίλιο του 1590 και τα μυστικά έγγραφα του δεν βρέθηκαν ποτέ.

Πραγματικοί κατάσκοποι: Richard Sorge

Ένας από τους κατασκόπους που κατάφεραν να μείνουν πιστοί στο αφεντικό τους, μέχρι την τελευταία τους ανάσα.

Με την ιδιότητα του επαγγελματία δημοσιογράφου, ταξίδεψε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης το 1940, ώστε να μπορέσει να καταγράψει σε ποιες πόλεις θα μπορούσαν να δημιουργηθούν Σοβιετικά μπλοκ.

Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στάλθηκε στην Ιαπωνία ως ρεπόρτερ των Ναζί και κατάφερε να ενημερώσει τους Ρώσους με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις των στρατευμάτων και των μελλοντικών στόχων.

Ήταν ο Sorge που ειδοποίησε τους Σοβιετικούς για την επίθεση στο Pearl Harbor και την εισβολή των Ναζί στη Ρωσία.

Ο Sorge πιάστηκε κοντά στο τέλος του Πολέμου το 1944 και παρόλο που βασανίστηκε, δεν ομολόγησε ποτέ ότι ήταν πράκτορας.

Εκτελέστηκε και οι υπηρεσίες του αναγνωρίστηκαν επίσημα το 1964 όταν και ονομάστηκε «Ήρωας του Λαού».

Πραγματικοί κατάσκοποι: Sidney Reilly

Ένας από τους κατασκόπους που θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί τύπου «James Bond», ήταν ο Sidney Reilly.

Γνωστός ως και ο «Άσος των Κατασκόπων», θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους κατασκόπους του 20ου αιώνα.

Γνωρίζουμε ότι ήταν αυθεντία στις μεταμφιέσεις, ότι περνούσε τα σύνορα για πλάκα χωρίς να τον υποψιαστούν στο παραμικρό και ότι είχε ταλέντο στο να ξεμυαλίζει τις γυναίκες.

Τι ξεχάσαμε να αναφέρουμε; Ότι δούλευε για τους Άγγλους και ως επί το πλείστον, έκλεβε σχέδια για όπλα, νέα αεροσκάφη και εργοστασιακές κατασκευές.

Το 1917 ήταν επικεφαλής του σχεδίου ανατροπής των Μπολσεβίκων στη Ρωσία, ενώ ηγήθηκε και μιας αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας του Λένιν.

Το σχέδιο του αποκαλύφτηκε αλλά ο ίδιος κατάφερε να διαφύγει στη Φινλανδία.

Στη Ρωσία θα επέστρεφε το 1925 για ακόμη μια αποστολή, μόνο που αυτή τη φορά η τύχη δεν θα ήταν με το μέρος του.

Ο Reilly συλλήφθηκε και παρόλο που δεν παραδέχτηκε ποτέ την εμπλοκή του (τους έλεγε πως είχαν μεθύσει από τη βότκα και δεν ήξεραν τι έλεγαν), οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Πραγματικοί κατάσκοποι: Mata Hari

Η διάσημη κατάσκοπος από την Ολλανδία, έχει θεωρηθεί ως μια από τις πιο ύπουλες γυναίκες της ιστορίας.

Γεννήθηκε το 1876 και αρχικά δεν είχε καμία επιθυμία να ασχοληθεί με τη κατασκοπεία.

Μετά από έναν αποτυχημένο γάμο, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου ξεκίνησε να εργάζεται σαν εξωτική χορεύτρια και δεν άργησε καθόλου να τραβήξει τα ανδρικά βλέμματα.

Τελικά, η Margaretha(αυτό ήταν το πραγματικό της όνομα), κατέληξε να γίνει μια από τις πιο ακριβοπληρωμένες ιερόδουλες του Παρισιού κρατώντας παρέα σε στρατιωτικούς και πολιτικούς.

Η Mata παραδέχτηκε σε συνέντευξη της από τις Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες του 1916, ότι δούλευε σαν κατάσκοπος για τους Γάλλους.

Φαίνεται όμως πως ο διάολος έσπασε το ποδάρι του, καθώς ένα χρόνο αργότερα, οι Γάλλοι αποκρυπτογράφησαν ένα μήνυμα των Γερμανών από τη Μαδρίτη στο Βερολίνο, αναφέροντας ότι οι γερμανικές δυνάμεις έπαιρναν πολύτιμες πληροφορίες από έναν πράκτορα ονόματι Η-21.

Ο πράκτορας αυτός αναγνωρίστηκε από την Γαλλική Αντικατασκοπεία ως η Mata Hari.

Στις 13 Φεβρουαρίου του 1913, συλλαμβάνεται και οι στρατοδίκες, της ανέφεραν πως ευθύνεται για τον θάνατο 50.000 στρατιωτών.

Την ίδια χρονιά, στις 15 Οκτώβρη, εκτελείται σε ηλικία 41 ετών. Αυτό που μας αφήνει ερωτηματικά, είναι το άνοιγμα του φακέλου της το 1985.

Για κάποιους η Mata Hari δεν υπήρξε ποτέ κατάσκοπος των Γερμανών.

Αντιθέτως θεωρούν πως ο άνθρωπος που τη στρατολόγησε, ο λοχαγός Georges Ladoux, ήταν ο άνθρωπος που την παγίδευσε και την έστειλε στο απόσπασμα, καθώς μερικά χρόνια αργότερα κατηγορήθηκε και ο ίδιος σαν διπλός πράκτορας.

Μια φήμη λέει ότι λίγες στιγμές πριν την εκτέλεση της άνοιξε το παλτό αποκαλύπτοντας το γυμνό σώμα της και φώναξε: «Πόρνη ναι, προδότρια ποτέ».

Πραγματικοί κατάσκοποι: Klaus Fuchs

Ο Γερμανός φυσικός θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες της έρευνας του περίφημου Manhattan Project και ένας από τους ανθρώπους κλειδιά στην λειτουργία της υδρογονικής βόμβας.

Δυστυχώς για αυτόν, θεωρείται και ένας από τους μεγαλύτερους κατασκόπους από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Fuchs υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας από το 1932.

Μετά την άνοδο των Ναζί, κατάφερε να διαφύγει στο Λονδίνο, απ’ όπου πήρε και το πτυχίο του στη Φυσική.

Εκείνη την περίοδο, στρατολογήθηκε από την KGB με σκοπό να στέλνει πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία νέων όπλων και βομβών.

Οι σημειώσεις του Fuchs βοήθησαν τους Ρώσους να κατασκευάσουν πιστά αντίτυπα των πυροτεχνιών των Συμμάχων και να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα σχέδια του Manhattan Project.

To 1950, και ενώ εργαζόταν πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Fuchs προδόθηκε από το σχέδιο Venona, μια συνεργασία της Αμερικανικής CIA και της Βρετανικής ΜΙ5.

Οι καινούργιες μέθοδοι αποκρυπτογράφησης παρέδωσαν στα χέρια των Συμμάχων πολλούς Σοβιετικούς κατασκόπους.

Ανακρινόμενος από τον William Skardon της ΜΙ5, ο Fuchs ομολόγησε τα πάντα, πιθανότατα για να αποφύγει την θανατική ποινή.

Καθώς το 1950 η ΕΣΣΔ ήταν ακόμη ένα «φιλικό κράτος», ο Fuchs καταδικάστηκε ότι πρόδιδε κυβερνητικά μυστικά σε σύμμαχο και έφαγε 14 χρόνια.

Αποφυλακίστηκε στα 9 και συνέχισε να δουλεύει στην Ανατολική Γερμανία μέχρι τον θάνατο του.

Πραγματικοί κατάσκοποι: Kim Philby

Άλλη μια μεγάλη λέρα στον χώρο της κατασκοπείας και διπλός πράκτορας, ήταν ο Βρετανός Kim Philby, ένα από τα μέλη των Cambridge Five.

Ο Philby κατά την περίοδο που φοιτούσε στο Cambridge γράφτηκε στη Κομμουνιστική Νεολαία και γρήγορα έπιασε φιλίες με τους ομοϊδεάτες Guy Burgess και Anthony Blund.

Οι τρείς, θα στρατολογήσουν λίγο αργότερα και τον νεαρό Donald McLean και όλοι μαζί θα ξεκινήσουν την κατασκοπική δράση υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης, πλήττοντας σημαντικά τα Αγγλικά συμφέροντα.

Ο Philby ύστερα από υποδείξεις της Μόσχας, αρθρογραφεί σε εφημερίδες υπέρ των Χίτλερ και Φράνκο για να μην δώσει στόχο.

Οι καλές γνώσεις Γερμανικών και η αριστοκρατική του καταγωγή, κάνουν την ΜΙ6 να τον στρατολογήσει ως πράκτορα εναντίον των Γερμανών.

Χρησιμοποιώντας Σοβιετικές πληροφορίες, ο Philby έκανε μεγάλη ζημιά στους Ναζιστές, κερδίζοντας την εκτίμηση των ανωτέρων του που τον προήγαγαν σε Επικεφαλή του Τμήματος Σοβιετικής Αντικατασκοπείας, μια θέση που έφερε τον Philby σε θέση ισχύος.

Το 1945 ένας Σοβιετικός κατάσκοπος, ο Konstantin Volkov, ζήτησε 24.000 δολάρια και πολιτικό άσυλο για να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με Σοβιετικούς πράκτορες που δρούσαν στη Βρετανία.

Ο Volkov κατάφερε εύκολα να περιγράψει τον McLean, που γνώριζε μόνο με το ψευδώνυμο «Όμηρος».

Ο επικεφαλής της έρευνας Philby, κατάφερε τελευταία στιγμή να υποδείξει σε σοβιετικούς πράκτορες το διαμέρισμα που έμενε ο Volkov, έτσι ώστε να δολοφονηθεί και να μην πει περισσότερα.

Με την πράξη αυτή, είχε σώσει την ομάδα από βέβαια ξεσκέπασμα. Ο Burgess με τον McLean δραπετεύουν στη Μόσχα και οι υποψίες πέφτουν στον Philby.

Όμως ένας υψηλά αξιωματούχος της ΜΙ6 με λαμπρή πορεία τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν είναι εύκολο να κατηγορηθεί.

Η κυβέρνηση αναγκάζει τον Philby να παραιτηθεί και ο ίδιος μετακομίζει στη Βυρητό για να εργαστεί ως ανταποκριτής του Observer.

Εκεί ενημερώνεται πως άλλος ένας πράκτορας, είναι έτοιμος να ανοίξει το στόμα του και μέσα σε ένα βράδυ δραπετεύει στη Μόσχα συναντώντας τους παλιούς του συν-κατασκόπους.

Πέθανε στη Μόσχα το 1988 ως Συνταγματάρχης της KGB και εκπαιδευτής νεοσυλλέκτων πρακτόρων.

Πραγματικοί κατάσκοποι: Alexander Litvinenko

Ο πράκτορας της KGB και αργότερα της FSB, παραμένει και σήμερα μια από τις πιο αινιγματικές μορφές στο χώρο της κατασκοπίας.

Μετά από μια λαμπρή καριέρα στο χώρο της Αντικατασκοπίας, τον Νοέμβριο του 1998 ο Litvinenko σε συνεργασία με άλλους βετεράνους πράκτορες, κατηγόρησαν ανοιχτά τους ανωτέρους τους ότι έλαβαν εντολή το 1997 να δολοφονήσουν τον διάσημο μαθηματικό και φυσικό Boris Berezovsky.

Ο Litvinenko καθαιρέθηκε άμεσα με την κατηγορία υπέρβασης καθήκοντος και το 2000 διέφυγε στο Λονδίνο ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Εκεί εργάστηκε σαν δημοσιογράφος και έκδωσε δύο βιβλία, μέσα από τα οποία κατηγορούσε, μεταξύ άλλων, και τον Putin για την δολοφονία της δημοσιογράφου Anna Politkovskaya, που γνώριζε λεπτομέρειες για τις σφαγές στην Τσετσενία.

Επίσης ο πρώην πράκτορας, κατηγορούσε τις Ρωσικές Μυστικές Υπηρεσίες για βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία, με σκοπό να προκαλέσουν τρομοκρατία και να ανεβάσουν τον Putin στην εξουσία.

Το Νοέμβριο του 2006 ο Litvinenko αρρώστησε ξαφνικά.

Η διάγνωση έδειξε πως είχε μολυνθεί από πολώνιο, ένα ραδιενεργό υλικό, που κατά πολλούς δημοσιογράφους δεν εμφανίστηκε τυχαία.

Ο Litvinenko από το κρεβάτι του νοσοκομείου συνέχισε να κατηγορεί ανοιχτά τις βάρβαρες μεθόδους του Putin μέχρι τον θάνατο του στις 26 Νοεμβρίου.

Οι περισσότεροι θεωρητικοί συνομωσιών πιστεύουν πως οι Ρώσοι ήταν αυτοί που κατάφεραν να κλείσουν το στόμα του πρώην πράκτορα.

Πραγματικοί κατάσκοποι: Anna Chapman

 

Η κοκκινομάλλα κατάσκοπος έμεινε περισσότερο γνωστή ως Bond girl, παρά ως εν ενεργεία κατάσκοπος.

Η Anna Chapman δήλωνε Διευθύντρια μεγάλης κτηματομεσιτικής εταιρείας στη Νέα Υόρκη.

Είχε profile στο Facebook, κυκλοφορούσε στους γνωστούς κύκλους της πόλης και διατηρούσε σχέση με τον διάσημο ιδιοκτήτη εστιατορίων Michel Bittan.

Το FBI που ήδη ερευνούσε ένα κύκλο εν ύπνωση πρακτόρων, είχε αρχίσει να παρακολουθεί την Chapman.

Ένας από τους πράκτορες εμφανίστηκε ως σύνδεσμος από τη Ρωσία και της ζήτησε να συναντηθούν το βράδυ για να της δώσει ένα πλαστό διαβατήριο.

Η κοκκινομάλλα έπεσε στη παγίδα και πήρε το διαβατήριο.

Αμέσως επικοινώνησε με τον πατέρα της στη Μόσχα ο οποίος της εξέφρασε την ανησυχία του και τη συμβούλεψε να γυρίσει το διαβατήριο στο αστυνομικό τμήμα.

Την επόμενη μέρα η Chapman πιάστηκε στα πράσα και ομολόγησε ένοχη στις κατηγορίες για κατασκοπεία, μαζί με ένα κύκλο που απαρτιζόταν από τουλάχιστον 12 εν ύπνωση πράκτορες.

Απελάθηκε στη Ρωσία όπου την ανακήρυξαν sex symbol και τη φωτογράφησαν στο Ρωσικό MAXIM. Φοβερή υποδοχή για μια αποτυχημένη πράκτορα…