Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών μειώθηκαν 3,3% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, με εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 4,16 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών.

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του περασμένου έτους, οι πωλήσεις ήταν 18,9% χαμηλότερες. Αυτός είναι ο χαμηλότερος ρυθμός πωλήσεων για τον Ιούνιο από το 2009.

Η συνεχιζόμενη αδυναμία στην αγορά κατοικίας δεν οφείλεται στην έλλειψη ζήτησης.

Όλα αφορούν μια κρίσιμη έλλειψη προσφοράς.

Υπήρχαν μόλις 1,08 εκατομμύρια σπίτια προς πώληση στα τέλη Ιουνίου, 13,6% λιγότερα από τον Ιούνιο του 2022. Με τον τρέχοντα ρυθμό πωλήσεων, αυτό αντιπροσωπεύει προσφορά 3,1 μηνών. Μια εξάμηνη προσφορά θεωρείται ισορροπημένη μεταξύ αγοραστή και πωλητή.

Αυτή η δυναμική διατηρούν την πίεση στις τιμές των κατοικιών.

Η μέση τιμή ενός υπάρχοντος σπιτιού που πωλήθηκε τον Ιούνιο ήταν 410.200 $, η δεύτερη υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ από τους Realtors. Η τιμή του περασμένου Ιουνίου ήταν η υψηλότερη, αλλά μόλις κατά 1%. Αυτό το διάμεσο μέτρο, ωστόσο, αντικατοπτρίζει επίσης το τι πωλείται και αυτή τη στιγμή, με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων πολύ υψηλότερα από πέρυσι, το χαμηλό άκρο της αγοράς είναι πιο ενεργό.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι πωλήσεις είναι απίθανο να ανακάμψουν σύντομα, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων βαραίνουν την προσιτότητα.

Οι Realtors μετρούν τις πωλήσεις του Ιουνίου με βάση το κλείσιμο, άρα συμβόλαια που πιθανώς υπογράφηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κυμαίνονταν στο μέσο εύρος του 6% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και στη συνέχεια ανέβηκαν πάνω από 7% στα τέλη Μαΐου. Οι τιμές παρέμειναν στο 7% για όλο τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν.

Σημειώνεται ότι οι αγοραστές για πρώτη φορά δυσκολεύονται περισσότερο. Το μερίδιό τους στις πωλήσεις του Ιουνίου μειώθηκε στο 26%, από 30% τον Ιούνιο του 2022. Αυτό είναι το χαμηλότερο μερίδιο από τότε που οι Realtors άρχισαν να παρακολουθούν αυτήν τη μέτρηση.

Διαβάστε περισσότερα