Οι πωλήσεις κατοικιών με προηγούμενο ιδιοκτήτη ήταν ουσιαστικά σταθερές τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών.

Αυξήθηκαν 0,2% σε εποχικά προσαρμοσμένο, ετήσιο ρυθμό 4,30 εκατομμυρίων μονάδων. Σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ωστόσο, οι πωλήσεις ήταν 20,4% χαμηλότερες.

Ο αργός ρυθμός των ανοιξιάτικων πωλήσεων είναι ένας συνδυασμός ακόμα υψηλών τιμών, υψηλότερων επιτοκίων στεγαστικών δανείων και κρίσιμης έλλειψης κατοικιών προς πώληση.

Υπήρχαν μόλις 1,08 εκατομμύρια σπίτια στην αγορά στα τέλη Μαΐου. Αυτό είναι 6,1% χαμηλότερο από την προσφορά τον Μάιο του περασμένου έτους.

Με τον τρέχοντα ρυθμό πωλήσεων που αντιπροσωπεύει προσφορά τριών μηνών. Σημειώνεται ότι οι έξι μήνες θεωρούνται ισορροπημένη αγορά. Πριν χτυπήσει η πανδημία του Covid, υπήρχαν σχεδόν διπλάσια σπίτια στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις Μαΐου βασίζονται στα κλεισίματα – δηλαδή, σπίτια που πιθανότατα υπέγραψαν σύμβαση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ήταν ασταθή εκείνη την περίοδο.

Πάνω απο το 7% το στεγαστικό σταθερού επιτοκίου για 30 έτη

Το μέσο επιτόκιο συμβολαίου για το δημοφιλές 30ετές σταθερό στεγαστικό δάνειο ξεκίνησε τον Μάρτιο πάνω από 7%, και στη συνέχεια μειώθηκε απότομα κοντά στο 6% για λίγο πριν ανέβει ξανά, ξοδεύοντας το μεγαλύτερο μέρος του Απριλίου περίπου στο 6,5%.

Η ισχυρή ζήτηση διατήρησε ένα κατώτατο όριο στις τιμές των κατοικιών, οι οποίες κανονικά θα έπεφταν περισσότερο λόγω του αργού ρυθμού πωλήσεων. Η μέση τιμή μιας υπάρχουσας κατοικίας που πωλήθηκε τον Μάιο ήταν 396.100 $, η οποία είναι 3,1% χαμηλότερη από τον Μάιο του 2022. Οι τιμές αυξήθηκαν στα βορειοανατολικά και τα μεσοδυτικά, αλλά μειώθηκαν στα νότια και δυτικά.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση τιμής σε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά είναι ένα μέσο μέτρο, το οποίο παραμορφώνει την τιμή προς τον τύπο του σπιτιού που πωλεί περισσότερο.

Αυτήν τη στιγμή, τα σπίτια με χαμηλότερες τιμές έχουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα.

Ενώ οι πωλήσεις κατοικιών σε όλα τα επίπεδα τιμών είναι τώρα χαμηλότερες σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, οι πωλήσεις κατοικιών με τιμή μεταξύ 250.000 και 500.000 δολαρίων μειώθηκαν κατά 12%. Αλλά οι πωλήσεις κατοικιών με τιμή μεταξύ 750.000 και 1 εκατομμυρίου δολαρίων μειώθηκαν κατά 21%. Άλλοι δείκτες τιμών που μετρούν τις επαναλαμβανόμενες πωλήσεις παρόμοιων κατοικιών παρουσιάζουν και πάλι άνοδο των τιμών.

Διαβάστε περισσότερα