Η ελληνική οικονομία κινήθηκε σε τροχιά βαθιάς ύφεσης το 2020, καθώς το ΑΕΠ της χώρας κατέγραψε σημαντική ετήσια μείωση κατά 9,0% μετά την ελαφρά άνοδο που εμφάνισε την προηγούμενη τριετία, 2017-2019. Οι επιπτώσεις από την εξάπλωση της πανδημίας Covid – 19, η οποία εμφανίστηκε και στη χώρα μας το Μάρτιο του 2020, είναι ιδιαίτερα σημαντικές και έχουν πλήξει το σύνολο του ελληνικού εταιρικού τομέα, ο οποίος λειτούργησε σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας και ανησυχίας.

Ωστόσο, παρά την έντονη αρνητική επίδραση της υγειονομικής κρίσης στο σύνολο της οικονομίας, υπήρξαν επιχειρήσεις οι οποίες επέδειξαν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα αυτή την πολύ δύσκολη και ομολογουμένως “πρωτόγνωρη” χρονιά, καταγράφοντας θετικές μεταβολές σε βασικά οικονομικά τους μεγέθη.

Η ICAP αξιοποιώντας τα στοιχεία της ICAP Database αναδεικνύει, στα πλαίσια της έκδοσης αυτής, τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και τους 200 πιο κερδοφόρους ομίλους εταιρειών, βάσει δημοσιευμένων ισολογισμών για τη χρήση του 2020.

Το κριτήριο με βάση το οποίο γίνεται η κατάταξη των επιχειρήσεων (και ομίλων αντίστοιχα) είναι τα κέρδη EBITDA (Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization), δηλαδή τα κέρδη της επιχείρησης από λειτουργικές δραστηριότητες πριν την επίδραση των χρηματοοικονομικών και έκτακτων εσόδων-εξόδων, καθώς και των αποσβέσεων επί των παγίων στοιχείων.

Η συμμετοχή των 500 επιχειρήσεων της παρούσας κατάταξης στα συνολικά μεγέθη των ελληνικών επιχειρήσεων το 2020 είναι εντυπωσιακή. Οι επιχειρήσεις αυτές εμφάνισαν βελτίωση σε βασικά οικονομικά μεγέθη το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, με βάση το δείγμα της παρούσας έρευνας, 53 Όμιλοι διακρίνονται ανελλιπώς ως “Business Leaders in Greece”, από το 2011 έως και το 2020.

Από τους ενοποιημένους ισολογισμούς των ομίλων για την τελευταία χρήση, διαπιστώνεται σημαντικότατη αύξηση των συνολικών κερδών (προ φόρων) κατά 125,9% (ή κατά €1,9 δισ.) το 2020 σε σύγκριση με το
2019.

Τα EBITDA των 200 κερδοφόρων επιχειρηματικών ομίλων σημείωσαν αύξηση 2,7% το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυξημένα εμφανίζονται και τα συνολικά ίδια κεφάλαια (13,4%), ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών των 200 ομίλων παρουσίασε πτώση κατά 5,7%.

Κορυφαίοι όμιλοι (βάσει κερδών EBITDA) για το 2020 ανεδείχθησαν οι εξής:

ΟΤΕ
ΔΕΗ
EUROBANK
Ο.Π.Α.Π.

Η συμμετοχή των πρώτων 20 εταιρειών της κατάταξης στα συνολικά μεγέθη είναι αρκετά σημαντική, εφόσον μόνον αυτές κάλυψαν (το 2020) μερίδιο 45,6% επί των συνολικών κερδών EBITDA και 30,5% στο συνολικό κύκλο εργασιών των 500 εταιρειών της κατάταξης.

Εξετάζοντας την κορυφή της κατάταξης των πιο κερδοφόρων εταιρειών, παρατηρούνται τα εξής:

Η πλειοψηφία των εταιρειών στην πρώτη εικοσάδα (TOP 20) παρέμεινε ως επί το πλείστον σταθερή, με τις 14 από τις 20 εταιρείες να εμφανίζονται τόσο το 2020 όσο και το 2019, ενώ 12 από αυτές κατείχαν μία θέση στις πρώτες 20 και το 2018.

Κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία αναδείχθηκε το 2020 η ΔΕΗ, (έναντι της 3ης θέσης που κατείχε το 2019) παρουσιάζοντας αύξηση των κερδών EBITDA κατά 32,8% το τελευταίο έτος.
Την δεύτερη θέση απέσπασε η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία υπήρξε κορυφαία εταιρεία βάσει κερδών EBITDA τα έτη 2019 και 2018.
• Βασικοί παίκτες της κατηγορία είναι  οι εταιρείες ΟΤΕ,  Eurobank, Cosmote και ο ΟΠΑΠ, ο οποίος παρουσίασε εκτίναξη των κερδών και των ΕΒΙΤDA στο εννεάμηνο του 2021 καταδεικνύοντας με εμφατικό τρόπο ότι κινείται σε υψηλά στάνταρ, εμφανίζοντας εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα.

Βιομηχανία

Οι κορυφαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις για το 2020 με βάση τα κέρδη EBITDA είναι:
bioicap

Εμπόριο

Στον τομέα του Εμπορίου στην κορυφή της κατάταξης με βάση τα κέρδη EBITDA ήταν οι εταιρείες:
empoicap

Τράπεζες – Εταιρείες Factoring

Στη φετινή κατάταξη των Business Leaders συμμετέχουν πέντε (5) τράπεζες, ωστόσο καθοριστική είναι η συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. 5 , η οποία κατέλαβε την δεύτερη θέση μεταξύ των 500 Business Leaders. Πέραν αυτών, στην κατάταξη περιλαμβάνονται και τρεις (3) εταιρείες factoring. Η κορυφαία πεντάδα περιλαμβάνει τις παρακάτω επιχειρήσεις:
banicap

Ασφάλειες

Στον τομέα των Ασφαλειών, στην κορυφή της κατάταξης με βάση τα κέρδη EBITDA ήταν οι εταιρείες:
asficap

Τουρισμός

Τέλος, στον τομέα του Τουρισμού οι κορυφαίες επιχειρήσεις ήταν οι εξής:
touicap