Στο Υπερταμείο πέρασε ως ενιαίο πακέτο πλέον το 34,12% της ΔΕΗ. Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χθες τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την οποία «προβλέπεται η αυτοδίκαιη και άνευ ανταλλάγματος μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της  ΔΕΗ ΑΕ., κυριότητας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ήτοι τριάντα εννέα εκατομμυρίων τετρακοσίων σαράντα χιλιάδων (39.440.000) κοινών μετοχών στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ. (ΕΕΣΥΠ)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της σχετικής διάταξης. Και αυτό «προκειμένου ένα νομικό πρόσωπο στο Δημόσιο να κατέχει συνολικά 34,12% του μετοχικού κεφαλαίου ΔΕΗ, κατόπιν της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ΔΕΗ ΑΕ, που ολοκληρώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2021».

Ολοκληρώνεται έτσι με τον πιο ορθολογικό τρόπο η διαδικασία  που είχε ανοίξει στην ΔΕΗ για την ιδιωτικοποίηση του 17%.

Η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της δημόσιας εταιρίας με τη διάθεση του ποσοστού αυτού προβλεπόταν από το πρώτο μνημόνιο με την υποχρέωση το ελληνικό δημόσιο να υλοποιήσει τη δέσμευση του το 2012. Η τότε κυβέρνηση Σαμαρά δεν πρόλαβε να κάνει την πώληση μεταβιβάζοντας το 2014 το 17% στο ΤΑΙΠΕΔ.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2016 συστήνεται η ΕΕΣΥΠ, το γνωστό Υπερταμείο, όπου και το ελληνικό δημόσιο μεταβίβασε το υπόλοιπο ποσοστό (34%) που κατείχε στη ΔΕΗ.

Σε  όλη τη διάρκεια της εποχής των μνημονίων τα σενάρια για την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ σβήνονταν και ξαναγράφονταν αλλά χωρίς μα προχωρήσει τελικά οτιδήποτε μέχρι και τα τέλη του 2019, οπότε η διοίκηση του Γ. Στάσση εισηγήθηκε τις εξελίξεις εκσυγχρονισμού της εταιρίας και η κυβέρνηση τις αποδέχτηκε.

Το ΤΑΙΠΕΔ, ως όφειλε από το καταστατικό του, θα έπρεπε να προχωρήσει στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου «πακέτου» μέσα από τη διάθεση του σε επενδυτή ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο έκρινε πως θα ήταν ο πλέον προσοδοφόρος.

Στο Υπερταμείο το 34% της ΔΕΗ -Κλείνει και τυπικά η επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση του 17%

Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και η στρατηγική της σημερινής κυβέρνησης ήθελε τη ΔΕΗ, μετά την οικονομική εξυγίανση της, να πρωταγωνιστήσει στην ενεργειακή μετάβαση, κάτι που υλοποιείται με επιτυχία από τη σημερινή διοίκηση. Έτσι το περασμένο Φθινόπωρο ελήφθη η απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης με το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ να μη συμμετέχουν σε αυτή ώστε να απομειωθεί το ποσοστό των μετοχών τους, αθροιστικά στο 34%.

Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το Υπερταμείο βρέθηκε με μετοχές της ΔΕΗ που αντιστοιχούν στο 23,8% (από 34%) και το ΤΑΙΠΕΔ με 10,32% από 17%.

Για να μη μείνει όμως το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων με μετοχές της ΔΕΗ στο χαρτοφυλάκιο του και για να βρίσκεται το 34,12% σε ένα ενιαίο πρόσωπο του δημοσίου χρειαζόταν νομοθετική ρύθμιση. Αυτή έγινε λοιπόν πολύ πρόσφατα και η τυπική διαδικασία ολοκληρώνεται με τη ΔΕΗ να προχωρά αποφασιστικά την ανάπτυξή της στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε και η ανασυγκρότηση του ΔΣ της επιχείρησης.

Τη νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου μετά την εκλογή από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 16ης Δεκεμβρίου 2021, ανακοίνωσε η ίδια η επιχείρηση..

Ορίστηκε επιπρόσθετα ο κ. Γ. Καρακούσης από τη θέση του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Εμπορικών Δραστηριοτήτων της Εταιρείας, ως Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, καθώς και η κα Μαρία Ψυλλάκη ως Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ Α.Ε.,

Επομένως, η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, με την ιδιότητα εκάστου Μέλους του έχει ως εξής:

Στάσσης Γεώργιος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος με θητεία έως και τις 21.8.2022.

Παπαδημητρίου Πύρρος, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος, με θητεία έως και τις 21.8.2022.

Δοξάκη Δέσποινα, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος, με θητεία έως και τις 26.6.2022.

Θεοδωρίδης Στέφανος, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος με θητεία έως και τις 21.8.2022.

Καρακούσης Γεώργιος, Σύμβουλος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., Εκτελεστικό Μέλος, με θητεία έως και τις 16.12.2024.

Καραλευθέρης Παντελής, Σύμβουλος, Μη Εκτελεστικό Μέλος, Εκπρόσωπος των Εργαζομένων, με θητεία έως και τις 6.6.2022.

Καρδαμάκης Στέφανος, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος, με θητεία έως και τις 21.8.2022.

Παναγιωτάκης Μιχαήλ, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος, με θητεία έως και τις 21.8.2022.

Πατεράκης Αλέξανδρος, Σύμβουλος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., Εκτελεστικό Μέλος, με θητεία έως και τις 21.8.2022.

Φωτόπουλος Νικόλαος, Σύμβουλος, Μη Εκτελεστικό Μέλος – Εκπρόσωπος των Εργαζομένων, με θητεία έως και τις 6.6.2022.

Ψυλλάκη Μαρία, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο- Μη Εκτελεστικό Μέλος, με θητεία έως και τις 16.12.2024