Ο ουκρανικός στρατός στο ανατολικό μέρος της χώρας φέρεται να έχει υπό την κατοχή του εκατοντάδες ρωσικά άρματα μάχης, τα οποία εγκαταλείφθηκαν από τα πληρώματά τους.
Πηγή έκανε λόγο για περίπου διακόσια άρματα, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται πόσα ήταν λειτουργικά ή αν ήταν δυνατή η επισκευή τους. Σίγουρα, κάποια από αυτά είχαν καταστραφεί, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Bloomberg.
Άλλος άνθρωπος ανέφερε πως μεταξύ των αρμάτων που κατελήφθησαν, ήταν και σύγχρονα μοντέλα, ενώ, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ένα –εγκαταλελειμμένο και σχεδόν άθικτο– Τ–90Μ φαίνεται πως βρίσκεται, πια, σε… ουκρανικά χέρια.
Το Τ–90Μ αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα και προηγμένα ρωσικά άρματα. Αν ισχύει η είδηση, είναι δυνητικά μεγάλο «δώρο» τόσο για το Κίεβο, όσο και τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Προσθέτως, οι ερευνητές της Oryx εκτιμούν πως περισσότερα από 380 ρωσικά άρματα μάχης τελούν υπό ουκρανικό έλεγχο, από την έναρξη του πολέμου έως σήμερα. Κατά την αρχή των συγκρούσεων, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν κυρίως άρματα τύπου Τ–72 και Τ–80, τα οποία θεωρούνται παλαιότερης τεχνολογίας και αποδείχθηκαν εξαιρετικά ευάλωτα σε σύγχρονα αντιαρματικά όπλα, με αποτέλεσμα να καταγραφούν «βαριές» απώλειες.
Το Τ–90Μ θεωρείται πως απεστάλη αρχικά στην Ουκρανία κατά τον Απρίλιο, ενώ, το φημισμένο –κατά τα άλλα εξαιρετικά προηγμένο–Τ–14 δεν είναι διαθέσιμο σε αριθμούς που επιτρέπουν χρήση σε επιχειρήσεις και δεν έχει αναφερθεί χρήση του, στα πεδία των μαχών.
Ουκρανικές δυνάμεις στο Χάρκοβο ενισχύονταν με ρωσικά άρματα μάχης τύπου Τ–72, γεγονός που υποδεικνύει τη σοβαρότητα της ρωσικής ήττας και υποχώρησης στην περιοχή, καθώς φαίνεται πως εγκαταλείπονταν οχήματα (και άλλα είδη εξοπλισμού) κορυφαίας ποιότητας και σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με την περίοδο κατά την οποία οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή του Κιέβου, πριν από μήνες, σύμφωνα με ρωσική πηγή που επικαλέστηκε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.
Η Ουκρανία αναφέρει ότι οι δυνάμεις έχουν ανακτήσει έδαφος τουλάχιστον 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην αντεπίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, κυρίως στα βορειοανατολικά της χώρας. Η ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι ουκρανικές δυνάμεις, έχει αναγκάσει τις ρωσικές να υποχωρήσουν σε περιοχές που η Μόσχα ήλεγχε ούτως ή άλλως, από το 2014.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ρωσική πλευρά έγιναν εμφανείς και στην απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακοινώσει «μερική επιστράτευση», η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μέτωπο, την ενέργεια και τα σιτηρά
Διαβάστε ακόμη:
- Γιώργος Καπουτζίδης: Η υποτιθέμενη υποψηφιότητά του με τη ΝΔ απασχόλησε με ένταση και τοξικότητα το Τουίτερ
- Νίκλας Μπέντνερ: Γιατί οι ποδοσφαιριστές προτιμούν το σεξ επί πληρωμή από ένα one night stand
- Ο πόλεμος των μακαρονιών: Ιστορίες ενεργειακής… τρέλας στην Ιταλία
- Μαντόνα: Σπάει το κοντέρ της γελοιότητας στο νέο βιντεοκλίπ με την Tokischa