Για αστραπιαία αντεπίθεση που έχει οδηγήσει στην ανακατάληψη τμημάτων του εδάφους της στα ανατολικά και τα νότια, κάνει λόγο η Ουκρανία, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε την πρωτεύουσα, το Κίεβο και δεσμεύθηκε για την παροχή επιπλέον βοήθειας.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους στα νότια και ανατολικά από την 1η Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν σε περιοχές κοντά στον ελεγχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, αφού η Ουκρανία δήλωσε ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει το εργοστάσιο για να αποφύγει την καταστροφή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι ο πόλεμος βρισκόταν σε μια “κομβική στιγμή” και υποσχέθηκε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα βοήθεια για την ασφάλεια.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα σύγχρονα δυτικά όπλα, πλήττοντας εκατοντάδες ρωσικούς στόχους με τα παρεχόμενα από τις ΗΠΑ συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Η συμφωνία για τα σιτηρά

Όσον αφορά τη συμφωνία για τα σιτηρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν καμία ένδειξη ότι η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας που έγινε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ καταρρέει, δήλωσε ο Λευκός Οίκος, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε φόβους ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αποσύρει την υποστήριξή της.

Πολύ λίγα πλοία φτάνουν στην Ουκρανία για να απομακρύνουν γρήγορα τα «βουνά» σιτηρών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια μηνών πολέμου, παρά τον θαλάσσιο διάδρομο με την υποστήριξη του ΟΗΕ, απειλώντας να εκτοξεύσουν τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων.

Ενέργεια και κυρώσεις

Στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, το πλαφόν που θέλουν να επιβάλουν οι χώρες της G7 στο ρωσικό πετρέλαιο για να τιμωρήσουν τη Μόσχα θα πρέπει να οριστεί σε μια δίκαιη αγοραία αξία μείον κάθε πριμ κινδύνου που προκύπτει από την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διχασμένη για το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο. Το προτεινόμενο ευρωπαϊκό ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό φυσικό αέριο αντιβαίνει στα ευρωπαϊκά και ουγγρικά συμφέροντα, δήλωσε από την πλευρά του ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto, ενόψει της έκτακτης συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε μια ιρανική εταιρεία την οποία κατηγόρησαν ότι συντόνιζε στρατιωτικές πτήσεις για τη μεταφορά ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία και σε τρεις εταιρείες που, όπως είπαν, εμπλέκονται στην παραγωγή ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το Ιράν έχει αρνηθεί την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη: