Την 8η θέση κατέκτησαν οι Λίμνες των Πρεσπών σε έρευνα για τα ομορφότερα μπλε σημεία του κόσμου. Οι λίμνες των Πρεσπών στα Βόρεια της Ελλάδας αποτελούν διάσημη για το φυσικό της κάλλος τριεθνή ορεινή λιμναία περιοχή.

Βρίσκονται σε υψόμετρο 857 μέτρων με δεσπόζοντα σημεία τους την ύπαρξη των δύο λιμνών: τη Μεγάλη Πρέσπα (857 μέτρα υψόμετρο) που χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και τη Μικρή Πρέσπα (852 μέτρα) η οποία ανήκει κυρίως στην Ελλάδα (τα 43,5 περίπου τ.χλμ.) ενώ το μικρότερο τμήμα της (λιγότερο από 4 τ.χλμ.), προς τα δυτικά, ανήκει στην Αλβανία. Λόγω της καθόδου της στάθμης του νερού στη Μικρή Πρέσπα, το μέρος που ανήκει στην Αλβανία, έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Στις Πρέσπες υπάρχουν πάνω από 40 είδη θηλαστικών, περί τα 260 είδη πτηνών, 11 αμφιβίων, 20 είδη ερπετών και 15 είδη ιχθύων, ενώ στην πλούσια χλωρίδα της περιλαμβάνονται περισσότερα από 1300 είδη φυτών και μια συστάδα υπεραιωνόβιων βουνοκυπάρισσων.

Μια νέα μελέτη από ταξιδιωτικούς εμπειρογνώμονες της αλυσίδας ξενοδοχείων Premier Inn αποκαλύπτει ποιες από τις πιο όμορφες λίμνες, ποτάμια και καταρράκτες του κόσμου προσελκύουν περισσότερο το ανθρώπινο μάτι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο καταρράκτης Ban Gioc στο Βιετνάμ και την Κίνα είναι ο πιο όμορφος γαλάζιος χώρος στον κόσμο. Ο καταρράκτης Ban Gioc κατέλαβε την πρώτη θέση ως το πιο εντυπωσιακό υδάτινο τοπίο στον κόσμο, ακολουθούμενο από τη λίμνη Wakatipu στη Νέα Ζηλανδία και την ιταλική ομορφιά της λίμνης Κόμο.

Στη δεκάδα βρίσκεται επίσης η εμβληματική Νεκρά Θάλασσα του Ισραήλ.

Η μελέτη χρησιμοποίησε μια μοναδική μεθοδολογία για να αναλύσει την αντικειμενική ομορφιά αυτών των μπλε περιοχών. Οι συμμετέχοντες εξέτασαν μια σειρά από εικόνες των υδάτινων θαυμάτων του κόσμου και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία παρακολούθησης των ματιών για να αποκαλυφθεί ποιες εικόνες τράβηξαν περισσότερο το ανθρώπινο μάτι.

H δεκάδα με τα ομορφότερα μπλε σημεία του κόσμου:

  1. Καταρράκτες Ban Gioc, Κίνα – Βιετνάμ
  2. Λίμνη Wakatipu, Νέα Ζηλανδία
  3. Λίμνη Κόμο, Ιταλία
  4. Λίμνη Loe, Αγγλία
  5. Καταρράκτες Kaieteur, Γουϊνέα
  6. Λίμνη Fairy Pools. Σκωτία
  7. Ακτή Ullswater, Αγγλια
  8. Λίμνες Πρεσπών, Ελλάδα
  9. Νεκρά Θάλασσα, Ισραήλ
  10. Λίμνη Tahoe, ΗΠΑ

Διαβάστε ακόμη: