Είναι όντως λεπτές οι ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ.
Από την μία πιστώνεται τα θετικά της διεύρυνσης προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά, όμως, έρχεται αντιμέτωπος με διαφορετικές ατζέντες ειδικά από πρόσωπα με ειδικός βάρος στην κυβέρνηση Σημίτη.
Περίεργη αυτονόμηση Φλωρίδη με το καλημέρα
Ασφαλώς, η περίπτωση του Γιώργου Φλωρίδη είναι η πλέον χαρακτηριστική.
Από το βήμα της Βουλής προανήγγειλε κυβερνητική δράση, να άρει το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.
Αυτό είχε ως συνέπεια να δημιουργηθεί ένας πανικός στο πρωθυπουργικό μέγαρο στο οποίο οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από δημοσιογράφους, τραπεζίτες αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η πράσινη φυλή έχει επικρατήσει στο Μαξίμου
Το χειρότερο είναι ότι η περίεργη αυτονόμηση Φλωρίδη ανέδειξε και ένα ακόμα ζήτημα: Τα όρια εξουσίας των πασοκογενών της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι αλήθεια, ότι η συγκεκριμένη «φυλή» έχει κυριαρχήσει στην κυβέρνηση αλλά και στο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός διατηρεί πολύ στενή σχέση με τον πασοκογενή Άκη Σκέρτσο, τον Θανάση Κοντογεώργη άλλοτε άνθρωπο της Φώφης Γεννηματά, τον Γιώργο Γεραπετρίτη άλλοτε ισχυρό πρόσωπο στην κυβέρνηση Παπανδρέου.
Ποιους άφησε και ποιους επιστράτευσε
Άφησε χωρίς καν να την πειράξει στο χαρτοφυλάκιο της, την Λίνα Μενδώνη παρά την υπόθεση Λιγνάδη, πήγε τον Κυριάκο Πιερρακάκη στο Παιδείας, έφερε στην πιο δύσκολη αποστολή της κυβέρνησης, στο υπ. Υγείας τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη – παρόλο που όπως λέγεται εισέπραξε 2 αρνήσεις από άλλους πρωτοκλασάτους υπουργούς- που είχε διατελέσει και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, έφερε στο Υγείας και τον Μάριο Θεμιστοκλέους πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και έφερε σε υπουργική θέση την Αλεξάνδρα Σδούκου που ήταν στενή συνεργάτιδα του Γιάννη Μανιάτη.
Πέρα από αυτό αν δείτε, διατήρησε σε θέσεις κλειδιά αρκετούς γενικούς γραμματείς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Ρήξη με τον Φλωρίδη εάν δε…
Η περίπτωση Φλωρίδη δεν είναι μία απλή υπόθεση.
Ο ίδιος φαίνεται να επιμένει στις απόψεις του και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε η ρήξη θα είναι προ των πυλών.
Μέχρι τώρα ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε συναντήσει προσωπικές ατζέντες στην κυβέρνησή του.
Να θυμίσω ότι κάποια στιγμή το 2021, έβγαλε από υπουργό τον Τάκη Θεοδωρικάκο (προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ) επειδή θεωρήθηκε ότι πήγε να αυτονομηθεί.
Όμως εν τέλει επανήλθε σε υπουργική θέση.
Τι συνέβη με την Διαμαντοπούλου
Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν το σχηματισμό της κυβέρνησης είχε συνομιλίες και με την Άννα Διαμαντοπούλου.
Αυτό που βγαίνει είναι ότι της προτάθηκε κάτι αλλά δεν το πήρε…
Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάποιοι βάζουν την προσωπική τους εικόνα από την εικόνα της κυβερνητικής ομάδας.
Οι βεντετισμοί Λοβέρδου και Βενιζέλου
Και είναι σίγουρο, ότι το γεγονός ότι κάποιοι το «παίζουν» βεντέτες είναι ο λόγος που ο Πρωθυπουργός αποφεύγει να εντάξει στη ΝΔ – σε αυτή τη φάση- και τον Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος θεωρεί ότι έχει λόγο και άποψη και ότι θα μπορεί να τη λέει ανεξαρτήτως κυβερνητικής γραμμής. Μάλλον δεν έχει καταλάβει κάτι καλά…
Θυμίζουμε ότι και τον Βαγγέλη Βενιζέλο η κυβέρνηση Μητσοτάκη προικοδότησε προτείνοντάς τον στην Επιτροπών Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όμως και εκείνος έπαιξε μικροπολιτικά παιχνίδια με τον Τσίπρα (και τον Μαραντζίδη) ποντάροντας σε προοδευτική κυβέρνηση και ονειρευόμενος ρόλο Πρωθυπουργού κοινής αποδοχής…
Το μάθημα Μητσοτάκη
Μην ξεχνάμε ότι όποτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δει ότι «κάποιους» πάνε να αυτονομηθούν ή να βρίσκονται σε υπέρβαρο επικοινωνιακό πρόσημο τότε φροντίζει να κόβει τον βήχα.
Θυμίζω τον Σκέρτσο δεν τον έκανε Αντιπρόεδρο όπως περίμενε ενώ και ο Πιερρακάκης έφυγε από το «πουπουλένιο» Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πήγε στο Παιδείας που έχει πολιτικό κόστος…
Και μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κύκλοι μέσα στη ΝΔ που αντιδρούν για την υπερβολική αξιοποίηση στελεχών από το ΠΑΣΟΚ μέσα στην κυβέρνηση.
Θυμίζουμε τις παρεμβάσεις Νικήτα Κακλαμάνη που εν τέλει του κόστισαν την αντιπροεδρία της Βουλής.
Όμως, είναι ένα υπαρκτό θέμα.
Και στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν ρυθμιστές
Τέλος, να πούμε ότι οι πασοκογενείς είναι ρυθμιστικός παράγοντας και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Προσπαθούν να λειτουργούν σαν ομάδα και να πάρουν θέση δίπλα στη νέα ηγεσία.
Κάποιοι, όμως, βλέποντας ότι το απόλυτο φαβορί είναι η Έφη Αχτσιόγλου, πήγαν και χτύπησαν την πόρτα της Χαριλάου Τρικούπη.
Βλέπετε ο σύζυγος της Έφης, τούς έβρισε πριν λίγες μέρες φωνάζοντάς τους «βρωμοπασόκια» που βρώμισαν το κόμμα…
Διαβάστε περισσότερα
- Τα 5 πρωτοπαλίκαρα του Πριγκόζιν στην Ελλάδα
- Ακομπλεξάριστη και χωρίς ίχνος μακιγιάζ η Ελένη Φουρέιρα
- Το μονοπώλιο ακτοπλόων «έκοψε» τα φτερά στα υδροπλάνα και για φέτος;
- Προς μείωση 20% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Ως την Πέμπτη οι προτάσεις για μείωση ναύλων