search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

φορολογικές υποχρεώσεις

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να διευθετήσουν  τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά και ρυθμίσεις. Για παράδειγμα εάν κάποιος πολίτης είχε αφήσει απο τα μέσα του καλοκαιριού τον φόρο εισοδήματος, ή τον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να το ρυθμίσει.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να διευθετήσουν τα εξής:

Δηλώσεις εισοδήματος αναδρομικών προηγούμενων ετών

Οι φορολογούμενοι μέχρι τα τέλη του χρόνου έχουν να κάνουν περίπου τρεις διαφορετικές κατηγορίες για τις φορολογικές δηλώσεις των προηγούμενων ετών, έως τις 31/12.

Ένα εκ των οποίον είναι το κομμάτι των αναδρομικών. Από το 2016 και ύστερα, ένας συνταξιούχος μπορεί να υποβάλει σε κάθε διαφορετική χρονιά φορολογικές δηλώσεις, κάνοντας απλά μια τροποποίηση, με αποτέλεσμα το ποσό να προστίθεται φορολογικά, τη χρονιά που αφορούν τα αναδρομικά.

Δηλώσεις από κληρονόμους και δηλώσεις κατοίκων που άλλαξαν φορολογική κατοικία

Επίσης, όσοι άλλαξαν φορολογική κατοικία φέτος θα πρέπει να κάνει τη φορολογική τους δήλωση μέχρι 31/12. Το ίδιο ισχύει και για τις δηλώσεις από κληρονόμους για όσους έχουν φύγει από τη ζωή, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση για την προηγούμενη χρονιά έως 31/12.

Γονικές παροχές για κάλυψη τεκμηρίων

Αφορά όσους μπορούν να κάνουν γονική παροχή στα παιδιά τους δηλαδή (εφόσον έχουν το φορολογικό προφιλ) να τους δώσουν κάποια χρήματα ώστε να αγοράσουν για παράδειγμα ένα σπίτι ή αυτοκίνητο.

Σημαντικές διευκρινίσεις για το ίδιο ζήτημα έχουν δοθεί από την ΑΑΔΕ.

Τέλος μέχρι το τέλος του 2022 οι φορολογούμενοι πρέπει να προχωρήσουν και στη ρύθμιση όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών.

Διαβάστε ακόμη: