Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς το κλίμα υποχωρεί λόγω των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και λοιπών οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ο περιφερειακός Stoxx 600 μειώθηκε κατά 0,7% καθώς οι περισσότεροι κλάδοι έπεσαν στο κόκκινο. Μόνο τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν υψηλότερα, κατά 1,3%, την ώρα που οι τιμές του αργού αυξήθηκαν απότομα.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7609.32 μονάδες αρνητικός κατά 0,46%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται πτωτικά κατά 1% στις 15270.61 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σε αρνητικό έδαφος κατά 0,98% στις 7034.65 μονάδες. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 28302.57 μονάδες μειωμένος κατά 0,67%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9255.6 μονάδες αρνητικός κατά 0,86%.

Παρά την απότομη αύξηση της γεωπολιτικής αστάθειας που προέκυψε από το ξέσπασμα του καταστροφικού πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, οι μετοχές σημείωσαν υψηλές επιδόσεις αυτή την εβδομάδα, με τον Stoxx 600 αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καλό δρόμο για την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιούλιο.

Τα κέρδη διεθνώς τροφοδοτήθηκαν από τα σχόλια των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Τράπεζας της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, που προκάλεσαν την ανατιμολόγηση των στοιχημάτων για μια άλλη αύξηση φέτος.

Ωστόσο, τόσο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ όσο και οι δείκτες τιμών καταναλωτή έχουν έρθει από τότε ελαφρώς υψηλότερες από το αναμενόμενο.

Οι μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού ήταν χαμηλότερες καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα – όπου η ανησυχία είναι ο αποπληθωρισμός – παρέμεινε σταθερός, κάτω από τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,2%.

Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ ήταν σε σίγαση καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονταν για κέρδη μεγάλων τραπεζών.

Διαβάστε ακόμη: