Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθούν πτωτική πορεία σήμερα Παρασκευή, καθώς το κλίμα παραπαίει λόγω των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί 0,2% στις 452,75 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,2% στις 15.387,35 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί επίσης 0,2% στις 7.091,61 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει οριακές μεταβολές στις 7.646,08 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,03%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,06%.

Αμετάβλητος παρέμεινε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, ενώ σε μηνιαία βάση κινήθηκε οριακά υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 3,7% σε ετήσια βάση και 0,4% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 3,6% και 0,4% αντίστοιχα.

Παρά την απότομη αύξηση της γεωπολιτικής αστάθειας που προέκυψε από το ξέσπασμα του καταστροφικού πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, οι μετοχές σημείωσαν υψηλές επιδόσεις αυτή την εβδομάδα, με τον ευρωπαϊκό Stoxx 600 να βρίσκεται σε καλό δρόμο για την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιούλιο.

Τα κέρδη παγκοσμίως τροφοδοτήθηκαν από τα ήπια σχόλια των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Τράπεζας της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, που προκάλεσαν μια ανατιμολόγηση των στοιχημάτων για άλλη μια αύξηση φέτος.

Ωστόσο, τόσο οι τιμές παραγωγού όσο και οι δείκτες τιμών καταναλωτή είναι έκτοτε ελαφρώς υψηλότερες από το αναμενόμενο.

Πτώση άνω του 2% σημειώνουν οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ, οδηγώντας τις απώλειες στις  αγορές Ασίας-Ειρηνικού, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το εμπόριο της Κίνας για τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμη: