Ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της κυβέρνησης, που επιφέρει τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, αν και είχε ξεκινήσει ως…ευλογία για την αύξηση των εσόδων, είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα των ακινήτων, υπόθεση για την οποία έχουμε αφιερώσει σημαντικό μέρος των σχολίων της κατά συχνά διαστήματα.
Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από έρευνα της κτηματομεσιτικής εταιρείας RE/MAX Ελλάς, δίνουν ένα πολύ χρήσιμο στίγμα της επικρατούσας κατάστασης, όπου κυριαρχούν οι μαζικές αγορές ακινήτων από ξένους ιδιώτες και επενδυτές, με αποτέλεσμα την έκρηξη των τιμών των ακινήτων κατά τα τελευταία χρόνια.
Το μεγάλο μπαμ έγινε με την καθιέρωση της «χρυσής βίζας», δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε ξένο μεμονωμένο επενδυτή ή φορέα με προσωποπαγή διαχείριση, για αγορές κάθε είδους ακινήτων, με σκοπό υποτίθεται την εγκατάστασή του στη χώρα μας.
Αλλά και οι αγορές ακινήτων μέσω κανονικής οδού, οδήγησαν τις τιμές των ακινήτων σε πρωτοφανή ύψη.
Η όλη κατάσταση, παρά τις κατά διαστήματα δηλώσεις κάποιων κυβερνητικών στελεχών, δυστυχώς έχει δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα στέγης, πρωτόγνωρα για τη χώρα μας και για χιλιάδες οικογένειες, αλλά και φοιτητές, που δεν μπορούν ούτε καν να πλησιάσουν τις συνεχώς καλπάζουσες τιμές είτε αγοράς είτε ενοικίασης. με τις προβλέψεις ειδικών θα εξακολουθήσουν να καλπάζουν.
Έχει αξία να δούμε ορισμένα στοιχεία της έρευνας αυτής: Ένας στους δύο ξένους αγοραστές ακινήτων προτίμησαν την Ελλάδα με σκοπό την επένδυση, ενώ ένας στους πέντε προχώρησε σε αγορά για ιδιοκατοίκηση.
Μεγάλο ποσοστό ξένων αγοραστών επιλέγει την αγορά οικιστικών ακινήτων στη χώρα μας είτε για τουριστικούς λόγους, είτε για μόνιμη παραμονή μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Τα 3 από τα 10 ακίνητα που επιλέχθηκαν για αγορά, ήταν αξίας έως 100.000 ευρώ.
Δημοφιλέστερη επιλογή σε ποσοστό 46% ήταν τα διαμερίσματα!
Οι μονοκατοικίες σε ποσοστό 24%, οι μεζονέτες συγκεντρώνουν το 10%, τα αγροτεμάχια το 8%, τα οικόπεδα το 7%, ενώ τα επαγγελματικά ακίνητα δεν φαίνεται να προτιμήθηκαν ιδιαίτερα, καθώς αφορούν μόλις το 5% του συνόλου των αγοραπωλησιών.
Στις πέντε πιο δημοφιλείς εθνικότητες ξένων αγοραστών στην Ελλάδα κατατάσσεται το Ισραήλ, κατακτώντας την 1η θέση και ακολουθούν η Κίνα και η Γερμανία στην 2η και 3η θέση αντίστοιχα, η Βουλγαρία στην 4η και στην 5η η Τουρκία.
Αγορές καταγράφηκαν και από άλλες χώρες με επικρατέστερες χώρες της Ε.Ε., την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες εκτός Ε.Ε.
Στη Β. Ελλάδα υπήρξε μεγάλη ζήτηση από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Τουρκία, ενώ στη Ν. Ελλάδα οι περισσότερες αγορές που καταγράφηκαν ήταν από πολίτες του Ισραήλ, της Κίνας, της Γερμανίας και του Λιβάνου.
Στο Ιόνιο έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από Άγγλους, Γερμανούς και Ολλανδούς αγοραστές, ενώ στην Κρήτη η πλειοψηφία προέρχεται από το Ισραήλ, τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Γαλλία.
Στην Αττική, στην πρώτη θέση είναι η Κίνα, το Ισραήλ είναι στη δεύτερη, ενώ ακολουθούν η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αγοραπωλησίες έγιναν και από χώρες της Μ. Ανατολής – ΗΑΕ, Λίβανος, Ιράν, Συρία – αλλά και την Τουρκία.