Οι Έλληνες εφοπλιστές δεν είναι μόνο πρώτοι στην θάλασσα αλλά οι παλαιότεροι και πιο μορφωμένοι εξ αυτών σαρώνουν και στην τέχνη.
Πρόσφατα ο οίκος Sotheby’s στη Νέα Υόρκη έβγαλε σε δημοπρασία και μάλιστα σε «κλειστή γραμμή» (που σημαίνει ότι ο Οίκος επέλεξε με αυστηρά κριτήρια του υποψήφιους αγοραστές και δεν μπορούσε να πάρει μέρος ο καθένας) το αριστούργημα του Claude Monet «Le Grand Canal».
Είναι λάδι πάνω σε καμβά με διαστάσεις 74χ93 εκατοστά και ολοκληρώθηκε από τον καλλιτέχνη το 1908.
Ακόμη και η τιμή εκκίνησης ήταν κρυφή αλλά μάθαμε πως πουλήθηκε στα 35 εκατομμύρια δολάρια και μάλιστα σε Έλληνα εφοπλιστή.
Ο Έλληνας αγοραστής ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια Εμπειρίκου αλλά ακριβώς εκεί αρχίζουν τα μυστήρια.
Η μεγάλη εφοπλιστική οικογένεια των Εμπειρίκων που δραστηριοποιείται στην θάλασσα από τον 17ο αιώνα έχει διαχωριστεί μέσω απογόνων σε τουλάχιστον 8 κλάδους με το ίδιο επώνυμο και με διακριτές δραστηριότητες.
Υπάρχουν στην πιάτσα 2-3 Γιώργηδες Εμπειρίκοι, τουλάχιστον 2 με το μικρό όνομα Επαμεινώνδας, υπάρχει ο Αλκιβιάδης, ο Κωνσταντίνος και όλοι αυτοί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Και ο «Μεγάλος Ανατολικός»…
Μέχρι και μεγάλο λογοτέχνη έβγαλε η οικογένεια, τον αξέχαστο Ανδρέα Εμπειρίκο, που δεν είχε σχέση με καράβια, αλλά ήταν σημαντικός ποιητής και ο συγγραφέας του περιβόητου «Μεγάλου Ανατολικού».
Ήταν και σπουδαίος φωτογράφος ο μακαρίτης και είχε βγάλει απίθανες…πολύ κοντινές (μα πολύ κοντινές!) φωτογραφίες διάσημων γυναικών της εποχής του ’50 και του ‘60.
Η φωτογραφική του συλλογή σήμερα θα γινόταν ανάρπαστη εάν δεν είχε καταστραφεί από την χήρα του αμέσως μετά το θάνατό του, αλλά ο νόμος περί τύπου μας απαγορεύει να πούμε περισσότερα για το περιεχόμενο της συλλογής.
Από την υπόλοιπη οικογένεια τώρα, ποιος από όλους τους Εμπειρίκους είναι ο αγοραστής δεν έχει γίνει γνωστό.
Μου λένε ότι ο τυχερός ιδιοκτήτης έχει τεράστια ακίνητη περιουσία στο κέντρο του Λονδίνου και στο Μανχάταν ενώ έχει σχεδόν αποσυρθεί από την ποντοπόρο ναυτιλία.
Μου λένε επίσης πως ο ίδιος πριν από ενάμιση χρόνο είχε κονταροχτυπηθεί για έναν άλλο πίνακα του Monet με την πολύ μεγάλη δανέζικη οικογένεια εφοπλιστών της κυρίας Άννας Μάερσκ του μεγάλου μεταφορικού Οίκου MAERSK.
Τελικά τότε η Δανέζα είχε προσφέρει 51 εκατ. δολάρια έναντι 50 του κ. Εμπειρίκου και απέκτησε τον πίνακα «Cοindubasin» που χρονολογείται από το 1917.
Τώρα φαίνεται πως το πατριωτάκι μας πήρε την εκδίκησή του.