Οι Έλληνες εφοπλιστές δεν είναι μόνο πρώτοι στην θάλασσα αλλά οι παλαιότεροι και πιο μορφωμένοι εξ αυτών σαρώνουν και στην τέχνη.

Πρόσφατα ο οίκος Sotheby’s στη Νέα Υόρκη έβγαλε σε δημοπρασία και μάλιστα σε «κλειστή γραμμή» (που σημαίνει ότι ο Οίκος επέλεξε με αυστηρά κριτήρια του υποψήφιους αγοραστές και δεν μπορούσε να πάρει μέρος ο καθένας) το αριστούργημα του ClaudeMonet «LeGrandCanal». Είναι λάδι πάνω σε καμβά με διαστάσεις 74χ93 εκατοστά και ολοκληρώθηκε από τον καλλιτέχνη το 1908.

Ακόμη και η τιμή εκκίνησης ήταν κρυφή αλλά μάθαμε πως πουλήθηκε στα 35 εκατομμύρια δολάρια και μάλιστα σε Έλληνα εφοπλιστή. Ο Έλληνας αγοραστής ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια Εμπειρίκου αλλά ακριβώς εκεί αρχίζουν τα μυστήρια.

Η μεγάλη εφοπλιστική οικογένεια των Εμπειρίκων που δραστηριοποιείται στην θάλασσα από τον 17ο αιώνα έχει διαχωριστεί μέσω απογόνων σε τουλάχιστον 8 κλάδους με το ίδιο επώνυμο και με διακριτές δραστηριότητες.

Υπάρχουν στην πιάτσα 2-3 Γιώργηδες Εμπειρίκοι, τουλάχιστον 2 με το μικρό όνομα Επαμεινώνδας, υπάρχει ο Αλκιβιάδης, ο Κωνσταντίνος και όλοι αυτοί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Και ο «Μεγάλος Ανατολικός»…

Μέχρι και μεγάλο λογοτέχνη έβγαλε η οικογένεια, τον αξέχαστο Ανδρέα Εμπειρίκο, που δεν είχε σχέση με καράβια, αλλά ήταν σημαντικός ποιητής και ο συγγραφέας του περιβόητου «Μεγάλου Ανατολικού».

Ήταν και σπουδαίος φωτογράφος ο μακαρίτης και είχε βγάλει απίθανες…πολύ κοντινές (μα πολύ κοντινές!) φωτογραφίες διάσημων γυναικών της εποχής του ’50 και του ‘60.

Η φωτογραφική του συλλογή σήμερα θα γινόταν ανάρπαστη εάν δεν είχε καταστραφεί από την χήρα του αμέσως μετά το θάνατό του, αλλά ο νόμος περί τύπου μας απαγορεύει να πούμε περισσότερα για το περιεχόμενο της συλλογής.

Από την υπόλοιπη οικογένεια τώρα, ποιος από όλους τους Εμπειρίκους είναι ο αγοραστής δεν έχει γίνει γνωστό. Μου λένε ότι ο τυχερός ιδιοκτήτης έχει τεράστια ακίνητη περιουσία στο κέντρο του Λονδίνου και στο Μανχάταν ενώ έχει σχεδόν αποσυρθεί από την ποντοπόρο ναυτιλία.

Μου λένε επίσης πως ο ίδιος πριν από ενάμιση χρόνο είχε κονταροχτυπηθεί για έναν άλλο πίνακα του Monet με την πολύ μεγάλη δανέζικη οικογένεια εφοπλιστών της κυρίας Άννας Μερσκ του μεγάλου μεταφορικού Οίκου MAERSK. Τελικά τότε η Δανέζα είχε προσφέρει 51 εκατ. δολάρια έναντι 50 του κ. Εμπειρίκου και απέκτησε τον πίνακα «Cοindubasin» που χρονολογείται από το 1917.

Τώρα φαίνεται πως το πατριωτάκι μας πήρε την εκδίκησή του.

Ένα κουίζ για πολύ μυημένους, «βεβαίως, βεβαίως»!

Ποιον προβεβλημένο πολιτικό της Αντιπολίτευσης οι «σύντροφοι» και «συναγωνιστές» στο κόμμα αποκαλούν «Ο Κύριος Φλωράς», προσωνύμιο εμπνευσμένο από την δημοφιλή ταινία της Φίνος Φιλμ, σε σενάριο και σκηνοθεσία Αλέκου Σακελάριου «Το Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο»;

Και ένα κουίζ …κατασκευαστικό

Ποιο έργο που προκηρύχθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ) το 2014 και κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή σε γνωστό κατασκευαστικό όμιλο το 2019 βρίσκεται ακόμα στις πρόδρομες εργασίες;

Tip: Το 2014, στέλεχος του εν λόγω κατασκευαστικού ομίλου μεταπήδησε και είναι μέχρι και σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ.

Εδώ Πατούλης, εκεί Πατούλης, παντού Πατούλης!

Πολλά και ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει σε υπουργικά γραφεία, το ξεφύλλισμα του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού «Ιατρική Ενημέρωση».

Για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι το επίσημο όργανο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών του οποίου προίσταται ο αγαπημένος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Μου λένε υπουργοί, υφυπουργοί και άλλοι …ξεφυλλίσαντες (εφιστώ την προσοχή στους διορθωτές, να αναγραφεί σωστά η λέξη, μην προστεθεί κάποιο ‘ταφ’ ανάμεσα) πως μέτρησαν 11 σελίδες διαφημίσεων. Μέχρι εκεί καλά, να βγάλουν τα έξοδά τους οι άνθρωποι.

Λένε όμως, πως στις υπόλοιπες 35 σελίδες του επίσημου ιατρικού-επιστημονικού οργάνου, μέτρησαν 45 (ολογράφως: σαρανταπέντε) φωτογραφίες του πολύ επιτυχημένου Περιφερειάρχη.

Είναι προφανές πως, παρά τη δεδομένη σεμνότητα του Γιώργου του Πατούλη, το έργο του είναι τόσο μεγάλο και τόσο εκτενές που δεν μπορεί να κρυφτεί. Βεβαίως το περιοδικό πρέπει να προβάλει επιστημονικό έργο και όχι τις δράσεις Πατούλη στην Περιφέρεια, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

«Ούτε ο Μεγάλος Τιμονιέρης στην Κίνα του Μάο να ήταν» σχολίασε δημοφιλής βραχύσωμος υπουργός που προφανώς ζήλεψε τη δόξα και τα έργα του Γιώργου Πατούλη.

Ας μην ζηλεύει ο υπουργός και ας εκδώσει και αυτός ένα δικό του περιοδικό (με δαπάνες του ευρύτερου Δημοσίου όπως ο Περιφερειάρχης μας) και ας βάλει όσες φωτογραφίες θέλει.

Να συγκρίνουμε ποιος είναι ο πιο ωραίος…

Η ΕΚΤ, τα μέτρα και οι εξηγήσεις για αύξηση του ΑΕΠ!

*** Οι εξηγήσεις της ΕΚΤ, για τα μέτρα δημοσιονομικής υποστήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης, που πήρε λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρουν ότι θα ενισχύουν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και προσωρινά θα ελαττώνουν τον πληθωρισμό.Οι επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη θα είναι ισχυρότερες το 2022 και θα εξασθενίσουν το 2023, σημειώνει η ΕΚΤ στο οικονομικό της δελτίο.

*** Ειδικότερα οι επικεφαλής οικονομολόγοι της αναφέρουν ότι «τα συνολικά μέτρα ρευστότητας σε απάντηση στον πόλεμο εκτιμάται ότι έχουν μια επίδραση σχεδόν 0,4% στη συνολική ανάπτυξη και μια περιορισμένη επίδραση περίπου λίγο πάνω από 0,1% στον πληθωρισμό», προσθέτοντας ότι πρέπει να ληφθούν προσπάθειες για μέτρα σχετικά με την ενέργεια, που θα βοηθούν τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού. Σωστά. Αλλά, γιατί δεν υπάρχει μία γενική γραμμή για όλες τις χώρες; Προφανώς,γιατί δεν μπορεί να υπάρξει – ούτε εδώ – ενιαία γραμμή και συντονισμένες, υποχρεωτικές αποφάσεις

«Βλέπουν» ανάπτυξη άνω του 5% φέτος οι τράπεζες

*** Αισιόδοξες οι τράπεζες για την πορεία της οικονομίας και αναμένουν ανάπτυξη εφέτος της τάξης του 5%! Προφανώς, ποντάρουν, εκτός από την ευεργετική επίδραση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάπτυξης και στα έσοδα από τον τουρισμό καθώς υπερβαίνουν κάθε αρχική προσδοκία. Αλλά, για το 2023 ρίχνουν τον πήχη αισθητά – ήδη ο Παύλος Μυλωνάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής μόλις προ ημερών έκανε λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 1,5%-3,5%

*** Μια και περάσαμε στο τραπεζικό τοπίο, εκεί στην Εθνική Τράπεζα, όλα καλά; Σε επίπεδο διοίκησης εννοώ. Ακόμα και τα δελτία τύπου και η…σειρά και η έκταση των ομιλιών του προέδρου Γκίκα Χαρδούβελη και του διευθύνοντος συμβούλου, “προδίδουν κάποια ένταση”. Τη φράση και την έννοιά της πιστώνεται στέλεχος της ίδιας τράπεζας και όχι εγώ…

Περί Φορέα Ακινήτων, servicers …. και πλειστηριασμών!

*** Έγκαιρα, σχεδόν από διμήνου, σας είχα αναφέρει για τον περίφημο Φορέα Ακινήτων, στον οποίο θα υπαχθούν ακίνητα των ευάλωτων οικονομικά δανειοληπτών, τα οποία αφού θα αγοράζονται στους πλειστηριασμούς, στη συνέχεια θα μισθώνονται στους πρώην ιδιοκτήτες τους με μακροχρόνιες συμβάσεις. Σχεδόν όλοι οι εν Ελλάδι γνωστοί servicers, όπως οι doValue, Intrum, Cepal, Quant, αλλά και τα περισσότερα από τα funds που έχουν αγοράσει κομμάτια χαρτοφυλακίων έχουν δηλώσει παρουσία. Στην πράξη, πάντως, θα διαφανεί η πραγματική αξία του συγκεκριμένου θεσμού και το αν κοινωνικά θα είναι χρήσιμος και αποδεκτός ή θα προκαλέσει αντιδράσεις

Οι μαζικές αντιδράσεις της κοινωνίας για τις ανεμογεννήτριες! Από την Σκύρο μέχρι τα Άγραφα, τα λεγόμενα και Απάτητα Βουνά! Η Μονή Μεγίστης Λαύρας, το φυσικό κάλλος και η διατάραξη του οικοσυστήματος!

***Σε πολλές περιοχές, σημεία καλύτερα, ανά την Ελλάδα, ξέρετε ότι γίνεται χαμός ειδικά αυτό το διάστημα, με τις τοπικές κοινωνίες, που δεν θέλουν αλλοίωση του φυσικού τους περιβάλλοντος και αντιδρούν μαζικά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών; Αρχής γενομένης από τη Σκύρο, μέχρι τα απείραχτα μέχρι τώρα βουνά των Αγράφων, τα λεγόμενα και Απάτητα Βουνά.

*** Στη Σκύρο, η ιστορία με την Μονή Μεγίστης Λαύρας και τις επιδιώξεις της είναι γνωστή από παλιά, καθώς επιχείρησε πολλές φορές να αξιοποιήσει εκτάσεις, τις οποίες κατά το πλείστον είχε καταπατήσει. Τώρα, θέλει να εγκαταστήσει 58 ανεμογεννήτριες, σε συνεργασία με την πολυεθνική TOTAL, προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις από τους κατοίκους

*** Αλλά και στα Άγραφα, στη θέση Τύμπανο, έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες σοβαρά επεισόδια, καθώς διμοιρίες των ΜΑΤ ανηφόρισαν στο πανέμορφο βουνό και τη συγκεκριμένη υπέροχη βουνοκορφή, για να διώξουν με βίαιο τρόπο τους αντιδρώντες κατοίκους. Συμβαίνει να έχω προσωπική αντίληψη της όλης υπόθεσης,καθώς αναγκαστικά περνάω από το συγκεκριμένο σημείο για να πάω στο μέρος που γεννήθηκα, όπως συμβαίνει και με χιλιάδες διερχόμενους, ειδικά το καλοκαίρι.

*** Πραγματικά, συντελείται μία άνευ προηγουμένου αλλοίωση του πανέμορφου βουνού. Και δεν ξέρω αν αξίζει να καταστρέψουμε τη φυσική ομορφιά και το κάλλος των βουνών και να διαταράξουμε όλο το οικοσύστημα. Υπουργεία, Δήμοι, εταιρείες ενέργειας πρέπει να έχουν ειδικές συντεταγμένες και πρόνοιες, ώστε να μην καταστρέφουμε άλλο τη φύση- θα το πληρώσουμε εμείς και κυρίως τα παιδιά μας. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ο χρόνος ζωής μίας ανεμογεννήτριας δεν υπερβαίνει τα 30 χρόνια…

Ο καταναλωτής της Ενέργειας δεν μπορεί να γίνει μάγος! Για να ανακαλύψει πόσα και τι του χρεώνουν οι εταιρίες!

*** Αφού μιλάμε για ενεργειακή κρίση, θα πρέπει κάποια πράγματα να ξεκαθαριστούν, δεν μπορεί ο καταναλωτής, ιδιώτης ή επιχείρηση, να γίνει…μάγος, για να δει τι, πως και πόσο του χρεώνουν οι εταιρείες. Να τεθεί, επιτέλους μία μοναδική χρέωση, χωρίς ρήτρα στους λογαριασμούς. Μία παρόμοια ρύθμιση, θα έλυνε πολλά προβλήματα και σε συνδυασμό με τον έλεγχο των τιμών χονδρικής, θα ελάφρυνε το κόστος των δυσβάσταχτων λογαριασμών. Και φυσικά θα επιδρούσε θετικά στον κοινωνικό απόηχο για την κυβέρνηση, τη σημερινή και την όποια επόμενη ή επόμενες.

Η βουτιά στα Crypto, το μείζον ζήτημα όταν ζητάς τα λεφτά σου πίσω και η πώληση πανάκριβων Rolex σε τιμή ευκαιρίας…

*** Φαινόμενα των καιρών. Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι η βουτιά στα μεγάλα κρυπτονομίσματα είναι τεράστια και οδήγησε το Bitcoin ακόμα και κάτω και από τις 20.000 δολάρια. Και όπως μάλλον δε γνωρίζετε οι περισσότεροι, όταν ζητάς τα χρήματά σου πίσω, τότε οι εταιρείες crypto, σε στέλνουν σε διάφορα… σούπερ μάρκετ, να τα εξαργυρώσεις σε είδος – χρήματα, ρευστό λίγες (όταν) δίνουν.

***Για το λόγο αυτό, αν σας πλησιάζουν περισσότεροι από ότι συνήθως μικροπωλητές για να σας πουλήσουν ακριβά ρολόγια, έστω μεταχειρισμένα, μην τους αποπαίρνετε αμέσως, μπορεί να βρείτε μία “χρυσή” ευκαιρία μισοτιμής. Έχει γεμίσει η αγορά ρολόγια ακριβά,παντού και όχι μόνο στην Ελλάδα φυσικά.

Περί Attica bank και εξελίξεων…

*** Attica Bank: Από την τρέχουσα και κάθε μια εβδομάδα η DBRS θα ολοκληρώνει τμηματικά το prerating για τα προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκια της τράπεζας, με στόχο να ολοκληρωθούν οι 3+1 αξιολογήσεις το πολύ μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οπότε, υπομονή λίγο ακόμα, για να δούμε την εξέλιξη του έργου κι τα επόμενα επεισόδιά του. Τα οποία, σας προϊδεάζω και πάλι, για μία ακόμα φορά, θα είναι πολλά και άκρως ενδιαφέροντα.
*** Οι τιτλoποιήσεις ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως τα χαρτοφυλάκια Astir I, Astir ΙΙ και Omega, γιατί το Metexelixis των 670 εκατ. πολύ δύσκολα θα μπει στον “Ηρακλή”. Το θέμα της απ ευθείας πώλησης του senior ομολόγου, πάντως, εξακολουθεί να παίζει, μη σας πω και περισσότερο από ότι πριν ένα δίμηνο περίπου

*** Τράπεζα Ελλάδος, ΤΧΣ, κυβέρνηση και ΤΜΕΔΕ, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, μη σκάσει τέτοια εποχή η όλη υπόθεση, ιδίως αν το Elligton εγκαταλείψει οριστικά τον τραπεζικό στίβο

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Να έχετε μία ήρεμη και δημιουργική ημέρα. Την καλημέρα μου!