Μία είδηση ότι η αρμόδια Επιτροπή Ξεπλύματος βρώμικου χρήματος προέβη σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων σε Ρώσους επιχειρηματίες και Ολιγάρχες που ζουν ή απλώς δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, κυκλοφόρησε εσχάτως!

Ωστόσο δεν υπήρξε καμία ονοματολογία που να συνοδεύει τις δήθεν αποκαλύψεις, αλλά ούτε και κάποιο άλλο απτό στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι πράγματι υπήρξαν οι ενέργειες αυτές από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή!

Πέραν μιας αναφοράς που κυκλοφόρησε αορίστως περί 5 Ρώσων επιχειρηματιών στους οποίους επεβλήθησαν κυρώσεις!

Εστάλη πράγματι από την Κομισιόν ντιρεκτίβα προκειμένου να υπάρξουν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για ποσά άνω των 100 χιλιάδων ευρώ σε Ρώσους ή φίλο- Ρώσους επιχειρηματίες, ωστόσο στην πράξη δεν προκύπτει ότι έχει πραγματοποιηθεί οποιασδήποτε μορφής δέσμευση!

Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουμε την πραγματικότητα των «μηνυμάτων» μέσα από την επιλεκτική αυτή διαρροή, επικοινωνήσαμε με τράπεζες και πρόσωπα – κλειδιά που γνωρίζουν σε βάθος, από πρώτο χέρι, πρόσωπα και πράγματα!

Μέσα από την έρευνα που διενεργήσαμε, δεν έχει προκύψει δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων επιχειρηματιών στη χώρα, ούτε «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων!

Και πώς να προκύψει άλλωστε όταν κανείς από τους Ρώσους ολιγάρχες που έχουν περιουσιακά στοιχεία στη χώρα μας, όπως ο Ριμπολόβλεφ για παράδειγμα που κατέχει τον Σκορπιό και τη νήσο Σπάρτη στο Ιόνιο ή ο περίφημος μεγιστάνας των τσιμέντων και όχι μόνο Καλτσίδης, με σπίτι στη Μεσσηνία, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των 877 Ρώσων Ολιγαρχών στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις!

Ούτε φυσικά ο Ρώσος ξενοδόχος στην Κρήτη, ούτε ο κατασκευαστής στα Νότια Προάστεια, ούτε άλλος κανείς, που να έχει γίνει γνωστό ότι περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων…

Εδώ δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στον Ιβάν Σαββίδη που κατέχει τηλεοπτικό σταθμό και γεωπολιτικής σημασίας υποδομή, όπως το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης…

Υπό αυτό το πρίσμα ας κρατάμε προς το παρόν μικρό καλάθι σχετικά με πάγωμα λογαριασμών και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων επιχειρηματιών – Ολιγαρχών στην Ελλάδα.

Προφανώς, κάτι προειδοποιητικά τηλέφωνα έπεσαν μόνο …

Διαβάστε ακόμη: