Από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, θα σταθώ στο γεγονός ότι οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν τσουχτερές, καθώς σε ετήσια βάση καταγράφουν αύξηση 9,4%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,6% τον μήνα Σεπτέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, προήλθε κυρίως από την αύξηση κατά 9,4% του δείκτη της ομάδας “Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά”, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
Θα σταθώ, λοιπόν, ιδιαίτερα στο θέμα των αυξήσεων σε φρούτα και λαχανικά, καθώς μου ήρθε στα χέρια μου η ανακοίνωση του Συνδέσμου Διακινητών και Εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών -Incofruit HELLAS, η οποία μας λύνει όλες τις απορίες και καταγράφει την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε μία, κατά τα άλλα, γεωργική χώρα.
Η αύξηση των εισαγόμενων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, ανήλθε σε 14,3%!
Σε όρους δε ποσοτήτων, κρατηθείτε, γιατί τα νούμερα είναι απίστευτα και όμως αληθινά: Οι εισαγωγές πατάτας αυξήθηκαν κατά 17%! Της τομάτας αυξήθηκαν κατά 55%!! Και των κρεμμυδιών κατά 280%!!!
Ευτυχώς, οι αντίστοιχες εισαγόμενες ποσότητες στα φρούτα εμφανίζονται μειωμένες, τουλάχιστον ακόμα.
Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων και των μεγάλων πόλεων, δεν μπορούν να κατανοήσουν τις αιτίες αυτής της κατάστασης, γιατί δεν έχουν καμία επαφή με τις διαδικασίες παραγωγής και τις εκάστοτε συνθήκες.
Μιλάμε για τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής (μηχανήματα, καύσιμα, λιπάσματα, υλικά συλλογής και συσκευασίας κλπ), αλλά και για πολύ μεγάλη έλλειψη χεριών για το μάζεμα της παραγωγής, καθώς πολλοί μετανάστες είτε άλλαξαν δουλειά είτε έφυγαν από την επαρχία στις πόλεις ή σε άλλες χώρες.
Ειδικά εφέτος, το πρόβλημα έλλειψης εργατών ήταν πρωτόγνωρο, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να μειώσουν και αυτοί δραστικά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, ενώ σημαντική μερίδα γεωργών εγκατέλειψαν τη δραστηριότητά τους.
Σε όλα τα προαναφερόμενα, προσθέστε και το γεγονός ότι οι γνωστές εταιρείες συσκευασίας φρέσκων λαχανικών (Μπάρμπα Στάθης, Φρεσκούλης κλπ), αλλά και τα σούπερ μάρκετ, που δημιούργησαν ξεχωριστά τμήματα λαχανικών και φρούτων, ζητάνε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες, θέτοντας ταυτόχρονα και αυστηρούς όρους τήρησης των συμφωνιών, που δύσκολα μπορεί να τηρήσει ο κάθε παραγωγός, απλούστατα γιατί δεν έχει τα απαραίτητα κεφάλαια, για να επενδύσει σε αύξηση των καλλιεργειών του.
Και η λύση, βρέθηκε, ως συνήθως, στην αύξηση των εισαγωγών, με ότι προβλήματα αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται, σε πολλαπλά επίπεδα, όπως αντιλαμβάνεστε.
Διαβάστε ακόμη:
- Εμπρηστική επίθεση στο κτίριο των γραφείων του Radar και της Axianews
- Η κόρη του Αχιλλέα Μπέου εξομολογείται: «Είναι ομοφοβικός, δεν μιλάμε, με τρομάζει»
- Το «αυτοδιοικητικό φαινόμενο» Χάρης Δούκας και η συντριβή της έπαρσης
- Κλέλια Ανδριολάτου: Αποκαλυπτική φωτογραφία στους Παξούς προκαλεί αντιδράσεις