search

ΣΠΟΡ

Οι 7 πιο αμφιλεγόμενες στιγμές στην ιστορία του Μουντιάλ

Αυτές είναι μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες στιγμές στην ιστορία του Μουντιάλ

Ο Μαραντόνα πετυχαίνει γκολ με το «χέρι του θεού»

Οι 7 πιο αμφιλεγόμενες στιγμές στην ιστορία του Μουντιάλ. Από το μεγαλύτερο τουρνουά ποδοσφαίρου του πλανήτη δεν θα μπορούσαν να λείπουν επικές στιγμές, δραματικές ιστορίες, και διενέξεις. Όταν οι κορυφαίες ομάδες ποδοσφαίρου του πλανήτη αγωνίζονται για την ευκαιρία να κερδίσουν την απόλυτη δόξα, όλα είναι πιθανά, λέει το ranker.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες στιγμές στην ιστορία του Μουντιάλ

1. 1986: Ο Μαραντόνα πετυχαίνει γκολ με το «χέρι του θεού»
Ο Μαραντόνα πετυχαίνει γκολ με το «χέρι του θεού»

Στο μουντιάλ του 1986, κατά τη διάρκεια του προημιτελικού μεταξύ Αργεντινής και Αγγλίας, ο Αργεντινός θρύλος του ποδοσφαίρου Μαραντόνα σημείωσε ένα γκολ απλώνοντας το χέρι του. Αν και το γκολ μετρήθηκε και συνέβαλε στη νίκη της Αργεντινής με 2-1, όλοι, από τις ομάδες στον πάγκο μέχρι τους οπαδούς στις εξέδρες και τον κόσμο που παρακολουθούσε από το σπίτι είδαν τον Μαραντόνα να χρησιμοποιεί το χέρι του για να πετύχει το γκολ. Η στιγμή αυτή έγινε μια από τις πιο διαβόητες στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αν και ο Μαραντόνα δεν το παραδέχτηκε ποτέ.

2. 2010: Ο αποκλεισμός του Anelka

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο Γάλλος επιθετικός Nicolas Anelka εξαπέλυσε φραστική επίθεση στον προπονητή Raymond Domenech στο ημίχρονο του αγώνα με το Μεξικό, το οποίο εκείνη τη στιγμή ήταν ισόπαλο 0-0. Μετά τη λογομαχία, ο Domenech έβγαλε τον Anelka από το παιχνίδι και η Γαλλία έχασε με δύο γκολ -με κίνδυνο να αποκλειστεί από τη διοργάνωση. Λίγες μέρες αργότερα, η Γαλλική Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι έδωσε στον Anelka την ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη και να επιστρέψει στην ομάδα, κάτι που αρνήθηκε να κάνει με αποτέλεσμα να τον στείλουν πίσω στη Γαλλία. Τελικά η Γαλλία έχασε με 2-1 από τη Νότια Αφρική και αποκλείστηκε.

3. 2014: Όταν ο Luis Suarez δάγκωσε τον Georgio Chiellini

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, αυτό δεν ήταν το πρώτο δάγκωμα του Suarez. Πριν δαγκώσει τον Chiellini στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, ο Suarez δάγκωσε δύο άλλους παίκτες, τον Otman Bakkal και τον Branislav Ivanovic. Αν και γλίτωσε την τιμωρία, μετά από έλεγχο, η FIFA, του απαγόρευσε τη συμμετοχή σε αγώνες της εθνικής Ουρουγουάης για τέσσερις μήνες, καθώς και τη συμμετοχή του σε εννέα διεθνείς αγώνες.

4. 2006: Η κεφαλιά του Zidane στον Materazzi

Ο Zinedine Zidane είναι ένας από τους θρύλους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αλλά η τελευταία πράξη της καριέρας του δεν τον δικαίωσε. Στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 μεταξύ Γαλλίας και οι Ιταλίας, η ένταση μεταξύ των δύο ομάδων έφτασε στο αποκορύφωμα κατά τη διάρκεια της παράτασης. Σε κάποια στιγμή ο Zidane πήγε προς το μέρος του Marco Materazzi και τον χτύπησε με το κεφάλι στο στήθος. Αποβλήθηκε και αργότερα αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, κάνοντας αυτή την κεφαλιά την τελική πράξη της καριέρας του.

5. 1998: Όταν ο Ronaldo απουσίασε από τον τελικό

Το 1998, όταν λίγο πριν από την έναρξη του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου δόθηκε στους δημοσιογράφους το φύλλο της ομάδας της Βραζιλίας, έλειπε το όνομα του 21χρονου σούπερσταρ Ronaldo Nazário. Η απουσία του Ronaldo από την ενδεκάδα προκάλεσε φρενίτιδα. Αργότερα, δόθηκαν νέα φύλλα, αυτή τη φορά με το όνομα του Ronaldo, αλλά δεν δόθηκε καμία εξήγηση για την αλλαγή. Μόνο μετά από χρόνια αποκαλύφθηκε ότι το πρωί πριν τον τελικό ο Ronaldo υπέστη κρίση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

6. 2019: Οι διαμαρτυρίες του Καμερούν

Ο αγώνας της φάσης των 16 μεταξύ του Καμερούν και της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 σημαδεύτηκε από πολλά αμφισβητούμενα σφυρίγματα. Όταν ο διαιτητής έδωσε ένα γκολ, οι παίκτες του Καμερούν πίστεψαν ότι ήταν οφσάιντ – αν και το ριπλέι απέδειξε το αντίθετο. Οι παίκτες περικύκλωσαν τον διαιτητή για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, καθυστερώντας τον αγώνα για αρκετά λεπτά. Στο δεύτερο ημίχρονο, ένα γκολ του Καμερούν κρίθηκε οφσάιντ, με αποτέλεσμα να προκληθεί νέος σάλος από την ομάδα και μια νέα πολύλεπτη καθυστέρηση του αγώνα. Τελικά, η Αγγλία επικράτησε, κερδίζοντας 3-0.

7. 2007: Η αποβολή της Hope Solo από την ομάδα των ΗΠΑ

Στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2007 με τις ΗΠΑ εναντίον της Βραζιλίας, η τερματοφύλακας Hope Solo δέχθηκε γκολ με αποτέλεσμα την αντικατάσταση της από την βετεράνο Briana Scurry. Εκείνη την εποχή, οι ΗΠΑ ήταν η Νο. 1 ομάδα της κατάταξης στον κόσμο και αναμενόταν να διεκδικήσουν – αν όχι να κερδίσουν – τον τίτλο. Αντ ‘αυτού, έχασαν από τη Βραζιλία με 4 – 0. Μετά το παιχνίδι, η Solo είπε ότι ήταν λάθος η αποβολή της με αποτέλεσμα να αποβληθεί από την ομάδα, η οποία έπρεπε να παίξει τον αγώνα της τρίτης θέσης με τη Νορβηγία. Τελικά, οι ΗΠΑ κέρδισαν το παιχνίδι και την τρίτη θέση στο τουρνουά.

Διαβάστε ακόμη: