Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνοντας καθήκοντα στην ελληνική κυβέρνηση, μετά τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο πρώην επίτροπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο «τιμόνι» στο νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που δημιουργείται για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση κρίσεων και φυσικών καταστροφών, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο Κύπριος πρόεδρος ενημερώθηκε για την επικείμενη υπουργοποίηση του κ. Στυλιανίδη από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Κύπριος Πρόεδρος κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε ότι το θέμα αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του ιδίου και της ελληνικής κυβέρνησης.

O τρίτος Κύπριος που αναλαμβάνει καθήκοντα σε ελληνική κυβέρνηση

Μάλιστα, με αφορμή την υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη, κυπριακά ΜΜΕ ανατρέχουν στο παρελθόν σημειώνοντας πως ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας είναι ο τρίτος Κύπριος που αναλαμβάνει πόστο σε ελληνική κυβέρνηση.

Πρώτος ήταν ο πατέρας της δημοσιογράφου-συγγραφέα Έλενας Ακρίτα, Λουκής Ακρίτας, ο οποίος διετέλεσε υφυπουργός Τύπου και Πληροφοριών στην Κυβέρνηση Απελευθερώσεως του Γεωργίου Παπανδρέου.

Δεύτερος Κύπριος που υπουργοποιήθηκε σε ελληνική κυβέρνηση ήταν ο Γιάννος Κρανιδιώτης ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών το 1997, και αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών δύο χρόνια αργότερα, θέση που διατήρησε μέχρι το θάνατό του, στις 14 Σεπτεμβρίου 1999.

Πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς ο Χρήστος Στυλιανίδης, σύμφωνα με τη DW, προέρχεται από το κόμμα της κυπριακής δεξιάς, αν και τηρεί αποστάσεις τόσο από το κόμμα αλλά και από την κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Πάντως, η υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη αναζωπύρωσε και τη συζήτηση για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της Κύπρου αφού το όνομα του νέου υπουργού της κυβέρνησης Μητσοτάκη εμπλεκόταν σε όλες τις αναλύσεις αναφορικά με την εκλογική μάχη του 2023.

Σύμφωνα με τα σενάρια, ο τέως Ευρωπαίος Επίτροπος προκρινόταν ως μια προσωπικότητα που θα μπορούσε να συγκεντρώσει τη στήριξη των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού.  Ωστόσο, τα νέα δεδομένα τροποποιούν τα παραπάνω.