Πρός το τέλος τους, οδεύουν, εκτός απροόπτου δυο πολυδιαφημισμένα deals και μια μικρότερη συναλλαγή.

Πρώτον της Τέρνα Ενεργειακή, της μεγαλύτερης και κυρίαρχης στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ, για το οποίο δουλεύουν αφενός η Goldman Sachs Λονδίνου (δεν εμπλέκεται ο Χ. Ηλιάδης) ως σύμβουλοι του Αυστραλιανού Macquarie ενω από την πλευρά της εισηγμένης σύμφωνα με τραπεζικές πηγές έχει αναλάβει μια πολύ σοβαρή γαλλική τράπεζα.

Το ενδιαφέρον των ξένων – και όχι μόνο Αυστραλών – είναι δεδομένο και μένει να δούμε πότε θα “μιλήσουν” τα χρήματα που θα πέσουν στο τραπέζι.

Όπως έχουμε αποκαλύψει, εκτός της Macquarie άλλα 2 μεγάλα funds έχουν μπει σφήνα στο επικείμενο deal, με αποτέλεσμα η αποτίμηση να χτυπάει κόκκινο και να αγγίζει τα 25 ευρώ ανά μετοχή, όχι μόνο λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος αλλά κυρίως λόγω της σύνδεσης και αντιστοιχίας με το deal Ελλάκτωρα – Μότορ Όιλ για τον Άνεμο, από όπου προκύπτει ότι η τιμή των 22,7-22,8 ευρώ ανά μετοχή που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πολύ φθηνή!

Η δεύτερη συμφωνία είναι αυτή της Cenergy, ένα deal το οποίο θα αλλάξει άρδην την εισηγμένη καθώς θα αποκτήσει παραγωγικές εγκαταστάσεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού από κοινού με την Δανέζικη Orsted.

Οι δυο συμφωνίες είναι ικανές να αλλάξουν την “βαλτωμένη’ εικόνα του χρηματιστηρίου και, να προκαλέσουν απαντήσεις από τους άλλους ενεργειακούς παίκτες – κυρίως σε ότι αφορά την Τέρνα Ενεργειακή.

Η τρίτη συναλλαγή αφορά την πώληση της Volterra ( άδειες ΑΠΕ ) από την Αβαξ πρός την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ενω ενδιαφέρον έχουν επιδείξει κι άλλοι ενεργειακοί παίκτες στην Ελλάδα.

Σ’ ότι αφορά την προμήθεια ρεύματος, αυτή θα παραμείνει εκτός της συμφωνίας.