Στόχο για άντληση 10 δισ. ευρώ έθεσε ο ΟΔΔΗΧ για το νέο έτος με το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, μέσα από εκδόσεις κρατικών ομολόγων.

Οι συνολικές δανειακές ανάγκες θα φτάσουν τα 18,9 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τον Οργανισμό ο οποίος δημοσίευσε σήμερα τη στρατηγική χρηματοδότησης για το 2024. Πιο αναλυτικά, το ελληνικό Δημόσιο θα χρειαστεί: 5,463 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, 4,8 δισ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων και άλλων επιμέρους υποχρεώσεων, 12 δισ. ευρώ για την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων και 3,589 δισ. ευρώ για ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του 2024.

Κάνοντας μία ανασκόπηση στο πώς «κινήθηκε» το πρόγραμμα δανεισμού του 2023 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, κάνει λόγο για ευέλικτη και προληπτική διαχείριση με φόντο την επενδυτική βαθμίδα σε ένα διεθνές περιβάλλον προκλήσεων.

Επισημαίνει πως η στρατηγική χρηματοδότησης είχε ως στόχο να αδράξει τα ευνοϊκά «παράθυρα» της αγοράς και να αξιοποιήσει τη βελτίωση της εμπιστοσύνης όσον αφορά την επιστροφή της Ελληνικής Δημοκρατίας σε επενδυτική βαθμίδα, η οποία επιτεύχθηκε τελικά το 3ο τρίμηνο 2023. Περισσότερα από 11 δισ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί μέσω της έκδοσης ομολόγων με ανταγωνιστικούς όρους, επαρκείς για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του 2023. Επιπλέον, η διαχείριση του χρέους παρέμεινε προληπτική, προχωρώντας με πρόωρες αποπληρωμές του επίσημου χρέους για περαιτέρω μείωση του βραχυπρόθεσμου όρους εξυπηρέτησης του χρέους και εξομάλυνση του προφίλ εξαγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, τα 5,3 δισ. ευρώ δανείων GLF, αποπληρώθηκαν στις 15 Δεκεμβρίου.

Οι στοχευμένες εκδόσεις αύξησαν τη ρευστότητα σε όλη την καμπύλη αποδόσεων υποστηρίζοντας τη σταδιακή ανατιμολόγηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε κατάσταση επενδυτικής βαθμίδας.

Οι κινήσεις στην αγορά εισήγαγαν νέα ομόλογα σε όλη την καμπύλη αποδόσεων με βασικά σημεία λήξης το 2028 (5ετία), το 2033 (10ετία) και το 2038 (15ετία)

Βελτιωμένο προφίλ χρέους

Θετικά μηνύματα σχετικά με το χρέος έλαβε η Ελλάδα και από την Κομισιόν κατά την έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας, καθώς βραχυπρόθεσμα, η Κομισιόν δεν θεωρεί πως η Ελλάδα διατρέχει υψηλούς κινδύνους, προσθέτοντας πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης αναμένεται να μειωθούν σε περίπου 10% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2023-2024, ενώ επισημαίνεται πως και η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας βελτιώνεται, γεγονός που πιστοποιείται με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε δύο από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Εντωμεταξύ, μέσα στον μήνα Δεκεμβρίου σε άλλη μία πρόωρη εξόφληση δανείων του Greek Loan Facility, συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ που έληγαν το 2024 και το 2025, προχώρησε η Ελλάδα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς τις αγορές για την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, ενισχύοντας την βελτίωση του πιστοληπτικού προφίλ από την κυβέρνηση.

Επισημαίνεται, πως στην έκθεση Προϋπολογισμού 2024 από το ΥΠΕΘΟ αναφέρεται το πώς «κινήθηκε» το πρόγραμμα δανεισμού της ελληνικής οικονομίας το 2023. Τονίζει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου κατά τη διάρκεια του φετινού έτους καλύφθηκαν καταρχήν από κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων σταθερού επιτοκίου δεκαετούς και πενταετούς διάρκειας συνολικής ονομαστικής αξίας 6 δισ. ευρώ και από κοινοπρακτική έκδοση δεκαπενταετούς ομολόγου ύψους 3,500 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου χρησιμοποιήθηκε για την επαναγορά ομολόγων λήξης 2024 και 2025 συνολικής ονομαστικής αξίας 1,485 δισ. ευρώ. Επιπλέον, καλύφθηκαν από επανεκδόσεις μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων μέσω δημοπρασίας συνολικής ονομαστικής αξίας 1,750 δισ. ευρώ, από εκταμίευση δόσης ύψους 1,845.5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης με την ΕΕ για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Σταθερότητας καθώς επίσης και από αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου χρέους.

Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός του ΕΔ πραγματοποιήθηκε μέσω εκδόσεων εντόκων γραμματίων τρίμηνης, εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας καθώς επίσης και μέσω πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας υπό τη μορφή repo agreements, τις οποίες συνάπτει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την αξιοποίηση των διαθεσίμων, κυρίως, των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Με βάση το πρόγραμμα δανεισμού επιτεύχθηκε η δυναμική απομείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ καθώς εκτιμάται στον προϋπολογισμό τονίζεται ότι θα διαμορφωθεί στα 357 δισ. ευρώ ή 160,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2023, έναντι 356,597 δισ. ευρώ ή 172,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2022, παρουσιάζοντας μείωση κατά 12,3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2022. Το 2024 το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 356 δισ. ευρώ ή 152,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2023.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, πως η επιτυχής «εκστρατεία» απομείωσης του χρέους του ελληνικού δημοσίου, βασίζεται στην απόδοση της οικονομίας σε επίπεδο ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που ενισχύεται περαιτέρω και από το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων, στους οποίους προβλέπεται ειδική μεταχείριση στις αμυντικές δαπάνες ενώ οι αναβαλλόμενοι τόκοι που θα προστεθούν στο ελληνικό χρέος το 2033, δεν θα συνυπολογίζονται στα όρια του χρέους.

Διαβάστε ακόμη: