Τα όσα τραγικά συνέβησαν χθες στο Βόλο – όπου μεταξύ άλλων άνδρες των ΜΑΤ εκτόξευσαν δακρυγόνα κατά οπαδών του Ολυμπιακού – και η σκληρή ανακοίνωση του προέδρου της πειραϊκής ομάδας κατά των υπουργών Οικονόμου και Κατσαφάδου, φαίνεται ότι οδηγεί οριστικά στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Καθώς η διαχείριση της αστυνομικής εξουσίας για μια ακόμη φορά υπήρξε άθλια από τον υπ. Προστασίας του Πολιτη Γ. Οικονόμου, ενώ παράλληλα μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει η εν συνόλω συμπεριφορά του αρμόδιου υφυπουργού Γιάννη Βρούτση ο οποίος αδυνατεί (ή δεν θέλει) να δώσει ένα τέλος στην ολέθρια εικόνα ανομίας και εγκληματικότητας που επικρατεί σήμερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μόνο που αυτός δεν πρόκειται να γίνει άμεσα όπως αναφέρουν ορισμένα δημοσιεύματα, αλλά αμέσως μετά τις γιορτές για να φανεί ότι η κυβέρνηση εκκινεί από νέα βάση.

Ο πρωθυπουργός θέλει να ψηφιστεί πρώτα ο προϋπολογισμός και αυτό δεν επιτρέπει προς το παρόν οποιαδήποτε πολιτική κίνηση, αν και γνωρίζει σαφώς ότι υπάρχουν πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί που είτε έχουν δική τους πολιτική ατζέντα είτε απλά έχουν …αράξει στις θέσεις τους και δεν ασχολούνται ούτε και με βασικά εκ των καθηκόντων τους.

Είναι γνωστό ότι σήμερα η κυβέρνηση διαθέτει ένα από τα πολυπληθέστερα υπουργικά σχήματα της μεταπολίτευσης, ούτε επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου όταν γινόταν διαφόρων ειδών βολέματα, το υπουργικό συμβούλιο δεν αριθμούσε 64 μέλη όπως το σημερινό.

Έτσι εκτός των υπουργών της «πρώτης γραμμής» πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου , δεν έχουν καμία παρέμβαση στον τομέα ευθύνης τους.

Περιττό να πούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων στα διάφορα υπουργεία έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο υφυπουργοί να έχουν αρμοδιότητες που στο παρελθόν ήταν τόσο …σημαντικές αφού ανήκαν στα χαρτοφυλάκια των γενικών γραμματέων, ήταν δηλαδή απλά διεκπεραιωτικές.

Από την άλλη υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί που όταν ανοίγουν στο στόμα τους, διεκδικώντας λίγα λεπτά δημοσιότητας κάνουν μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση, ανοίγοντας μέτωπα με ορισμένες ευαίσθητες κοινωνικές τάξεις.

Αυτούς τους έχει υπόψη του ο πρωθυπουργός και γνωρίζει ότι αποτελούν σημαντικά βαρίδια, στην κυβέρνηση και στην κοινωνική βάση της Νέας Δημοκρατίας αν και ομνύουν σε ένα κακώς νοούμενο εκσυγχρονισμό.

Δύο είναι οι επόμενοι στόχοι της κυβέρνησης: Πρώτο να ξεπεράσει τις αντιδράσεις που παίρνουν ήδη σημαντικές διαστάσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο με τις κινητοποιήσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί τόσο με τις αντιδράσεις των ταξιτζήδων που πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα απεργιακές κινητοποιήσεις όσο από τα λεγόμενα «λευκά κολάρα».

Κυβερνητικοί παράγοντες φοβούνται ότι οι δικηγόροι θα τηρήσουν σκληρή στάση και δεν αποκλείουν ότι οι κινητοποιήσεις τους θα παραταθούν πολύ μετά την ψήφιση του φορολογικού.

Εκτιμούν όμως ότι αυτές δεν μπορεί να αντέξουν στο χρόνο και θα εμφανίσουν φθίνουσα μορφή.

Εξάλλου λένε, ότι το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης δεν επικεντρώνεται σε τέτοια ζητήματα αφού τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα επιδόματα που θα ενισχύσουν πάνω από ένα εκατομμύριο δικαιούχους.

Εξάλλου η κυβέρνηση, κάνει οριστική στροφή στο θέμα της ψήφισης του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια λόγω των πολλών αντιδράσεων που σημειώθηκαν από στελέχη της αλλά και την εκλογική βάση της ΝΔ.

Η ψήφιση των σχετικών διατάξεων μάλλον μετατίθεται για μετά τις εκλογές και μάλιστα κατά τη διάρκεια της θερινής συνόδου της Βουλής οπότε και η κυβέρνηση θα «προσαρμόσει» τη σύνθεση του αρμοδίου τμήματος της Βουλής , μέσω των κατάλληλων χειρισμών.

Εκτιμάται έτσι ότι θα έχει ένα εξάμηνο χωρίς αναταράξεις εκτός αν υπάρξουν διάφορα απρόοπτα, που θα έχουν σχέση είτε με τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου – πολλοί θεωρούν εαυτόν υποψήφιο αλλά η τελική επιλογή είναι του πρωθυπουργού – είτε με μια ξαφνική πρόταση νόμου από την αντιπολίτευση που θα φέρει επί τάπητος το θέμα των ομοφύλων ζευγαριών και το ζήτημα της τεκνοθεσίας – προκαλώντας αναταράξεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Διαβάστε ακόμη: