Το ερχόμενο διάστημα, ο αντίκτυπος από τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος θα προκαλέσει δυσκολίες στην θέρμανση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ο τρόπος αντίδρασης της Ευρώπης στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία έγινε ακόμη χειρότερη μετά τις περικοπές προμηθειών από τη Ρωσία, αποτελεί το κύριο ερώτημα στην πολιτική ατζέντα σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο», καθώς το φθινόπωρο πλησιάζει.

Ο κ. Ζελένσκι ζήτησε την επιβολή κυρώσεων κατά του ρωσικού ομίλου Rosatom για «τον πυρηνικό του εκβιασμό στο θέμα της ακτινοβολίας» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που τελεί υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού. «Δεν είναι φυσιολογικό να μην υπάρχουν ακόμη κυρώσεις», υποστήριξε, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης σε ενεργειακή διάσκεψη που πραγματοποιείται στην Νορβηγία.

Οι δηλώσεις του πραγματοποιήθηκαν ενόσω η ρωσική Gazprom προγραμματίζει επισκευές αυτήν την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι ροές μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Η διακοπή έχει «τροφοδοτήσει» τους φόβους ότι η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες για να ασκήσει πιέσεις στις δυτικές χώρες που είναι κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κομισιόν: «Έρχεται πανευρωπαϊκή παρέμβαση για τις τιμές ρεύματος»

Οι γερμανικές τιμές αναφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023 ξεπέρασαν τα 1.000€ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά σήμερα (29/08), καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά διατήρησαν τις τιμές του φυσικού αερίου και των συναφών καυσίμων, όπως η ηλεκτρική ενέργεια και ο άνθρακας, στα… ύψη.

Ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, ισχυρίσθηκε ότι «πρέπει να υπάρξει μία συντονισμένη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας.

«Εν όψει του Συμβουλίου Ενέργειας της Ένωσης, αναζητούμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε τον κόσμο και τις επιχειρήσεις, στον οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες», προσέθεσε.

Οι Τσέχοι, που ανέλαβαν την ευρωπαϊκή προεδρία το τρέχον εξάμηνο, ανακοίνωσαν ότι η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί την 9η Σεπτεμβρίου. Η Τσεχική Δημοκρατία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι προσβλέπει στην ύπαρξη υποστήριξης για θέσπιση πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωτοβουλία την οποία ο απερχόμενος Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, έχει υποστηρίξει.

Διαβάστε ακόμη:

Πρώτο κουδούνι με αλλαγές – Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου

Φορολογικές δηλώσεις: Τελευταίο «καμπανάκι» για όσους δεν τις υπέβαλλαν ακόμη, έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα

Πογκμπά: Ο αδερφός και οι φίλοι του τον απείλησαν με όπλα και τού ζήτησαν 13 εκατ. ευρώ!