Ο κ. Ζελένσκι εξέφρασε σήμερα (07/06) την ικανοποίησή του αναφορικά με την καταψήφιση της χθεσινής πρότασης μομφής επί του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον και την παραμονή του στην εξουσία.

«Χαρούμενος, διότι δε χάσαμε έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο, ο οποίος παρέχει ισχυρή αμυντική βοήθεια· είναι εξαιρετική εξέλιξη», τόνισε αρχικά σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους των FT.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, ο Βρετανός Πρωθυπουργός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής υποστήριξης προς το Κίεβο, έχοντας προμηθεύσει τους υπερασπιστές με σύγχρονα οπλικά συστήματα, κρίσιμα για την άμυνά τους.

«Η αποτελμάτωση στον πόλεμο με τη Ρωσία δεν αποτελεί επιλογή για εμάς· είμαστε εξοπλιστικά κατώτεροι και κατά συνέπεια, δεν είμαστε ικανοί να προχωρήσουμε.

Θα υποστούμε μεγαλύτερες απώλειες και οι άνθρωποι αποτελούν προτεραιότητά μου», επεσήμανε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εν συνεχεία, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση, με στόχο την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Η αναχαίτιση των ρωσικών δυνάμεων στις κατεχόμενες θέσεις πριν από την εισβολή θα ήταν μία «σοβαρή προσωρινή νίκη», ωστόσο, η πλήρης κυριαρχία επί του ουκρανικού εδάφους παραμένει ο τελικός στόχος, υπογράμμισε.

Κατηγορώντας τη Δύση και επικρίνοντας τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι ζητούν κατάπαυση του πυρός δίχως να ορίζουν τους όρους για τον τερματισμό της ρωσικής επίθεσης, υποστήριξε πως «στην πραγματικότητα, οι κυρώσεις δεν έχουν επηρεάσει τη ρωσική στάση».

«Όλοι συμπεριφέρονται σαν ανδρείκελα. Υποστηρίζουν την Ουκρανία, αλλά εξετάζουν, παράλληλα, τις παραμέτρους για να αποδυναμωθούν οι κυρώσεις, ώστε να μην υποφέρουν οι μπίζνες. Πώς μπορούμε να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός στο έδαφος της Ουκρανίας, χωρίς να ακούσουμε τη θέση της χώρας; Προκαλεί κατάπληξη», ολοκλήρωσε.