Στις 22:00 ώρα Ελλάδος ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που υποβλήθηκε στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, με νικητές τους Συντηρητικούς, οι οποίοι… άντεξαν στην πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές των Τόρις, όπερ σημαίνει ότι θα παραμείνει Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, Πρόεδρος της Επιτροπής 1922 που έλαβε τις επιστολές των βουλευτών, δήλωσε ότι «το κοινοβουλευτικό κόμμα έχει εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό», κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της πρότασης μομφής.

Αμέσως μετά την επίσημη ενημέρωση, ακούστηκαν δυνατά και σταθερά χτυπήματα στο γραφείο από τους υποστηρικτές του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δε μπορεί να χαρακτηρισθεί ως θετικό για τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εξέρχεται «λαβωμένος» από τη διαδικασία.

Διότι, έχει χάσει την υποστήριξη του μεγαλύτερου ποσοστού του κοινοβουλευτικού κόμματος από την Τερέσα Μέι, που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει και εκείνη μία πρόταση δυσπιστίας. Αν και το αποτέλεσμα ήταν υπέρ της, η ίδια αποχώρησε από το αξίωμα της Πρωθυπουργού, ύστερα από οκτώ μήνες.

Θυμηθείτε την εξέλιξη της ψηφοφορίας:

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, τουλάχιστον 145 από τους 359 βουλευτές των Συντηρητικών έχουν δημοσίως εκφράσει τη στήριξή τους στον Βρετανό πρωθυπουργό. Αρκούν επομένως 180 ψήφοι για να απορριφθεί η πρόταση.

Η ψηφοφορία είναι μυστική και διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σε λίγη ώρα.

Οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος ξεκίνησαν να ψηφίζουν επί της πρότασης μομφής που υποβλήθηκε στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, τουλάχιστον 145 από τους 359 βουλευτές των Συντηρητικών έχουν δημοσίως εκφράσει τη στήριξή τους στον Βρετανό πρωθυπουργό. Αρκούν επομένως 180 ψήφοι για να απορριφθεί η πρόταση.

Η ψηφοφορία είναι μυστική και διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 22.00 (ώρα Ελλάδας).

Θα μειώσει του φόρους, εάν παραμείνει στη θέση του

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε στους βουλευτές του κόμματός του ότι θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, σύμφωνα με μια πηγή των Συντηρητικών.

Ο Τζόνσον μίλησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του λίγο προτού να ξεκινήσει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί σε βάρος του.

Η πηγή αυτή είπε επίσης ότι ο Τζόνσον υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους, εφόσον παραμείνει στο αξίωμά του και προειδοποίησε τους βουλευτές να μην στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου, παγιδεύοντας το κόμμα σε μια αέναη «ημέρα της μαρμότας».

«Δεν υποσχέθηκε κάποια συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή αλλά ο υπουργός (Οικονομικών Ρίσι Σούνακ) και ο ίδιος θα παρουσιάσουν το αναπτυξιακό σχέδιο την επόμενη εβδομάδα και θα έχουμε το γενικό περίγραμμα του πώς βλέπει την ευρύτερη οικονομική εικόνα» είπε η πηγή αυτή μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Υπέρ της μομφής ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της Σκοτίας

Ο Βρετανός βουλευτής Ντάγκλας Ρος, ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της Σκοτίας, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της μομφής κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο που θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα το βράδυ.

«Έχοντας ακούσει προσεκτικά τους ανθρώπους στο Μόραϊ που με επανεξέλεξαν για να τους εκπροσωπώ, και πολλούς ανθρώπους σε όλη τη Σκοτία, τώρα που αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης είναι μπροστά μας, δεν μπορώ με καλή πίστη να υποστηρίξω τον Μπόρις Τζόνσον», είπε ο Ρος σε ανακοίνωσή του.

«Η αποψινή μου ψήφος θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας», συμπλήρωσε.