Αντιμέτωπος με πρόταση μομφής από το ίδιο του το κόμμα, θα βρεθεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή 1922, με αφορμή το σκάνδαλο με τα πάρτι (partygate) εν μέσω της καραντίνας για την covid – 19.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα, το βράδυ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922.

«Το όριο του 15% των βουλευτών του κόμματος που επιδιώκουν να διεξαχθεί ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος ξεπεράστηκε», γράφει ο Μπρέιντι σε επιστολή του στους βουλευτές των Τόρις.

«Σύμφωνα με τους κανόνες, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των 18:00 και 20:00 (20:00 και 22:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα 6η Ιουνίου– αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι λεπτομέρειες. Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά. Ανακοίνωση θα γίνει εν ευθέτω χρόνω», προσθέτει.

Τουλάχιστον 54 μέλη των Συντηρητικών στο κοινοβούλιο ζήτησαν επισήμως από τον Γκράχαμ Μπρέιντι, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής 1922 του κόμματος, να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού.

Οι επιστολές είναι εμπιστευτικές, επομένως μόνο ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής γνωρίζει πόσες πραγματικά έχουν κατατεθεί.

Νωρίτερα, ο διεθυντής του ITV είχε γράψει στο Twitter ότι «αντάρτες των Τόρις αναμένουν ότι ο Σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι θα κάνει ανακοίνωση σήμερα το πρωί, αναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει πρόταση μομφής για τον Μπόρις Τζόνσον».

Η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ

Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον που αναμένεται να διεξαχθεί αργότερα σήμερα θα προσφέρει την ευκαιρία να δοθεί τέλος στις εικασίες μηνών για την ηγεσία του, δήλωσε εκπρόσωπος του Τζόνσον.

“Σήμερα δίνεται η ευκαιρία να τερματιστούν μήνες εικασιών και να επιτραπεί η κυβέρνηση να τραβήξει μια γραμμή και να προχωρήσει”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

“Ο πρωθυπουργός χαιρετίζει την ευκαιρία να στηρίξει την υπόθεσή του στα μέλη του κοινοβουλίου και θα τους υπενθυμίσει ότι, όταν είναι ενωμένοι και επικεντρωμένοι στα ζητήματα που έχουν σημασία για τους ψηφοφόρους, δεν υπάρχει πιο εξαιρετική πολιτική ομάδα”, κατέληξε.

Τι θα συμβεί αν χάσει ο Τζόνσον

Αν ο Μπόρις Τζόνσον χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, θα απομακρυνθεί από πρωθυπουργός και θα αρχίσει η κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, προκειμένου να αποφασιστεί το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.

Εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός λάβει το 50%, δηλαδή τις ψήφους τουλάχιστον 180 βουλευτών του θα παραμείνει στη θέση του αρχηγού του κόμματος και άρα και στην πρωθυπουργία, ενώ για έναν ακόμα χρόνο δεν μπορεί να κινηθεί αντίστοιχη διαδικασία σε βάρος του.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά, εκδόθηκαν 126 χρηματικά πρόστιμα για τα περιβόητα πάρτι, τα οποία μάλιστα επιβλήθηκαν περισσότερες από μία φορές σε ορισμένους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Οι παραβάσεις αφορούν τα «κορωνοπάρτι» που πραγματοποιήθηκαν στη Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω αυστηρότατων συνθηκών απομόνωσης, δηλαδή από τον Μάιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε απολογηθεί δημοσίως για το πάρτι που διοργάνωσε το 2020 με αφορμή τα γενέθλιά του, ενημερώνοντας ταυτόχρονα πως κατέβαλε το απαιτούμενο ποσό του προστίμου.