Η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκεται πολύ κοντά στην «πυροδότηση» διαδικασιών για την καθαίρεση του Μπόρις Τζόνσον, με τους πολιτικούς παρατηρητές να εκτιμούν ότι «η ψηφοφορία στη Βουλή ίσως πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ή στο τέλος Ιουνίου.

Οι κινήσεις για αντικατάστασή του στην εξουσία, υπό το βάρος διαδοχικών αποκαλύψεων για νέα κορωνοπάρτι, επίσημα ψέματα και απόπειρες συγκάλυψης, επισπεύδονται από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, οι οποίες φέρνουν το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, σταθερά στην πρώτη θέση.

Πάνω από 25 βουλευτές του κόμματος έχουν ζητήσει από τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί, ενώ έξι ακόμη τού έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική.

Ο Γουίλιαμ Χέιγκ, πρώην επικεφαλής του κόμματος κατά την περίοδο 1997 – 2001, παρομοίασε τις διαδοχικές αποκαλύψεις με «βραδυφλεγή βόμβα», τονίζοντας ότι «το φιτίλι συνεχώς κονταίνει».

Η ίδια συζήτηση γινόταν τον Φεβρουάριο, αλλά «πάγωσε» εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο Τζόνσον έχει πραγματικό πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Χέιγκ, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ διοχετεύει στον Τύπο ολοένα και περισσότερο απελπισμένες προειδοποιήσεις για την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων στην ηγεσία.

Η πίεση από τους Εργατικούς, οι οποίοι κεφαλαιοποιούν τη δυσαρέσκεια από τη δραματική αύξηση του κόστους ζωής, έχει υποχρεώσει την κυβέρνηση Τζόνσον να λάβει έκτακτα μέτρα.

Μερικά από αυτά αποτελούν η επιβολή έκτακτης φορολογίας στις εταιρείες ενέργειας ύψους 5 δισεκατομμυρίων λιρών και ο τερματισμός των κρατικών συμβολαίων με τη ναυτιλιακή εταιρεία P&G, που πρόσφατα απέλυσε όλο το προσωπικό της για να προσλάβει φθηνότερο, «πυροδοτώντας»… κύμα οργής στα συνδικάτα.

«Είμαστε εναντίον των εταιρειών που εκμεταλλεύονται παραθυράκια στη νομοθεσία για να υπονομεύουν τα εργασιακά δικαιώματα», έγραψε η Υπουργός Εσωτερικών των Συντηρητικών, Πρίτι Πατέλ, ανακοινώνοντας την ακύρωση των συμβολαίων.

«Στροφή» προς τα… αριστερά από τον Ρίσι Σουνάκ

Ύστερα από πολύμηνη άρνηση φορολόγησης των έκτακτων κερδών των εταιρειών ενέργειας «ώστε να μην πληγεί η εγχώρια παραγωγή ενέργειας και οι θέσεις εργασίας», ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε έκτακτη φορολόγηση – μαμούθ, ύψους 5.000.000.000£.

Ο Μπόρις Τζόνσον, από τη δική του πλευρά, στέκεται στη νοσταλγία του ένδοξου παρελθόντος, ανακοινώνοντας την επιστροφή στα αυτοκρατορικά μέτρα και σταθμά.