Μία επίσκεψη στην Ουάσιγκτον γεμάτη συμβολισμούς. Μετά την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πρώτη φορά αποχώρησε από τη χώρα και μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φορώντας μία χακί μπλούζα με ένα ουκρανικό έμβλημα στην κορυφή και χακί παντελόνι, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έφθασε στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) στον Λευκό Οίκο, όπου τον υποδέχθηκε στην είσοδο ο Τζο Μπάιντεν, μαζί με τη σύζυγό του, Τζιλ. Ο κ. Μπάιντεν καλωσόρισε τον κ. Ζελένσκι, λέγοντας ότι «οι Αμερικανικοί στέκονται με περηφάνια στο πλευρό της Ουκρανίας».

Στο Οβάλ Γραφείο τού απένειμε ένα μετάλλιο. «Ευχαριστώ πρώτα από όλα», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και προσέθεσε ότι «είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ».

Οι δύο άνδρες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ, θα ακολουθήσουν κοινές τοποθετήσεις. Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος Ζελένσκι θα μεταβεί στο Καπιτώλιο, όπου θα απευθύνει ομιλία σε κοινή σύνοδο των δύο Σωμάτων.

Ο κ. Ζελένσκι έφθασε με αεροσκάφος της αμερικανικής προεδρίας και με δημοσίευση στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι «βρίσκομαι στην Ουάσιγκτον σήμερα (21/12) για να ευχαριστήσω τον αμερικανικό λαό, τον Πρόεδρο και το Κογκρέσο για την απαραίτητη υποστήριξή τους. Επίσης, να συνεχισθεί η συνεργασία ώστε να έλθει πιο κοντά η νίκη μας. Θα πραγματοποιήσω μία σειρά διαπραγματεύσεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, θα συζητήσουμε τη διμερή συνεργασία μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με τον Πρόεδρο Μπάιντεν».

«Την επόμενη χρονιά, πρέπει να επαναφέρουμε την ουκρανική σημαία και την ελευθερία σε ολόκληρη την επικράτειά μας, για ολόκληρο τον λαό μας», συμπλήρωσε.

Η αποψινή επίσκεψη ολοκληρώνει ένα αξιοσημείωτο διήμερο, που έχει οδηγήσει τον Ουκρανό ηγέτη από το πιο βίαιο σημείο της ανατολικής γραμμής του μετώπου, στο ταξίδι στην πρωτεύουσα πόλη του ισχυρότερου συμμάχου του.

Τζο Μπάιντεν, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το πρώτο ταξίδι του κ. Ζελένσκι εκτός Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο έρχεται σε ένα κομβικό σημείο του πολέμου, ο οποίος διεξάγεται σε δύο μέτωπα. Στα ανοιχτά πεδία της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας και τους ουρανούς πάνω από τη χώρα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να καταρρίψουν ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στοχεύουν σε μη στρατιωτικές υποδομές.

Με την Ουκρανία να έχει απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις στα βορειοανατολικά και τα νότια, οι στρατοί έχουν παραταχθεί κατά μήκος μίας νέας γραμμής μετώπου και η ικανότητα της Ουκρανίας να ανακτήσει περισσότερο έδαφος θα εξαρτηθεί από περισσότερα όπλα από συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ταξίδι του κ. Ζελένσκι έρχεται μία ημέρα αφότου οι βουλευτές του Κογκρέσου πρότειναν 44 δισεκατομμύρια δολάρια σε επείγουσα βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία θα «ανέβαζε» τη συνολική αμερικανική βοήθεια εν καιρώ πολέμου σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την Ουκρανία με ακόμη μία δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 1.85 δισ. δολαρίων, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν. Το πακέτο περιλαμβάνει την παράδοση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων «Πάτριοτ» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ενισχύοντας σημαντικά τον αγώνα απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι χάρη σε αυτήν τη δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν «εκτεταμένη αντιαεροπορική άμυνα, ικανότητα πληγμάτων ακριβείας, πρόσθετα πολεμοφόδια και εξοπλισμό ζωτικής σημασίας, που η Ουκρανία χρησιμοποιεί αποτελεσματικά για να αμυνθεί στο πεδίο των μαχών».

Διαβάστε ακόμη: