Ο κ. Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι η πρόσφατη στρατηγική της Ρωσίας να στοχοθετεί πολιτικές υποδομές δε θα διχάσει τους υποστηρικτές της Ουκρανίας. «Θέρμανση, νερό, ηλεκτρικό. Αυτοί είναι οι νέοι στόχοι του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τούς πλήττει σκληρά. Αυτή η βίαιη μεταχείριση του λαού της Ουκρανίας είναι βάρβαρη», ανέφερε από το Βουκουρέστι, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Ρωσίας ότι προσπαθεί να διχάσει τον Δυτικό συνασπισμό και να τον αναγκάσει στην εγκατάλειψη της Ουκρανίας, παγώνοντας και λιμοκτονώντας τους Ουκρανούς πολίτες, αυξάνοντας το κόστος της ενέργειας όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλον τον κόσμο.

«Αυτή η στρατηγική δε λειτούργησε και δε θα λειτουργήσει. Θα συνεχίσουμε να αποδεικνύουμε ότι κάνει λάθος. Αυτό άκουσα δυνατά και καθαρά από όλες τις χώρες, στο Βουκουρέστι. Το σημαντικότερο μήνυμα από αυτή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ήταν το γεγονός ότι η στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία θα συνεχισθεί και κατά τη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα που ακολουθεί, αλλά και για όσο διάστημα χρειασθεί», προσέθεσε.

Ανησυχία της Δύσης για τη συνεργασία Κίνας – Ρωσίας

«Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ ανησυχούν για την ταχεία και αδιαφανή στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας και τη συνεργασία με τη Ρωσία, συζητώντας συγκεκριμένους τρόπους ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο», σημείωσε εν συνεχεία ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Τα μέλη της συμμαχίας μας ανησυχούν για τις εξαναγκαστικές πολιτικές της Κίνας, τη χρήση της παραπληροφόρησης εκ μέρους της, για την ταχεία, αδιαφανή στρατιωτική της ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας με τη Ρωσία. Όμως, ταυτόχρονα, διατηρούμε τη δέσμευση να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με την Κίνα όπου μπορούμε και χαιρετίζουμε τις ευκαιρίες συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων», ολοκλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: