Η αμερικανική κυβέρνηση θα αποστείλει την πρώτη, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία στην Κίνα, μετά την κοινή δέσμευση του περασμένου μήνα στο Μπαλί ανάμεσα σε Σι Τζινπίνγκ και Τζο Μπάιντεν για αναθέρμανση των δεσμών μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιος για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ, θα συνοδεύσει τη Διευθύντρια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την Κίνα και την Ταϊβάν, Λόρα Ρόζενμπεργκερ, από την 11η έως τη 14η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Θα επισκεφθούν την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Στην Κίνα, ο κ. Κρίτενμπρινκ θα έχει ως αποστολή να «παραλάβει» τη σκυτάλη από τον Τζο Μπάιντεν μετά την συνάντηση που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον Κινέζο ομόλογό του, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της G20, στα μέσα Νοεμβρίου.

Τότε, οι δύο ηγέτες είχαν δεσμευθεί «να διαχειρίζονται με υπεύθυνο τρόπο τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών και να διερευνήσουν πιθανούς τομείς συνεργασίας», σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Οι κ.κ. Μπάιντεν και Σι είχαν, κυρίως, σταθεί σε πρόσφατα θέματα διαφωνίας, όπως το μέλλον της Ταϊβάν, τους αμερικανικούς περιορισμούς στις εισαγωγές κινεζικών τεχνολογικών προϊόντων ή ακόμη και τους «ελιγμούς» επιρροής της Κίνας στον κόσμο.

Ο Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ θα προετοιμάσει, επίσης, την επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, η οποία προβλέπεται για τις αρχές του 2023 και θα είναι η πρώτη εξέχοντα διπλωμάτη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κίνα, εδώ και τέσσερα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: