Σήμερα (10/10), ο Πρόεδρος της Τουρκίας έκανε λόγο για «επίλυση των διαφωνιών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», «εξαπολύοντας» ξανά, όμως, κατηγορίες εναντίον της ελληνικής πλευράς.

«Όπως κάνουμε σε κάθε πλατφόρμα έτσι και στην Πράγα, τονίσαμε πως επιθυμούμε να λύσουμε τα προβλήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε αρχικά ο κ. Ερντογάν.

«Από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιμένουμε αντί να στηρίζει τις άδικες και παράνομες ενέργειες, να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διμερή διάλογο. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αξιολογήθηκαν οι εσωτερικές και εξωτερικές απειλές, ενώ, επιβεβαιώσαμε τη θέση μας αναφορικά με τις εχθρικές συμπεριφορές που επιδεικνύονται κατά της χώρας μας, ιδιαιτέρως με “μοχλό” την Ελλάδα», προσέθεσε.

«Μέσω της συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες που υπογράψαμε με τη Λιβύη, δημιουργήθηκε ένα νέο πεδίο συνεργασίας στην εξόρυξη πετρελαίου και παραγώγων του, εντός της υφαλοκρηπίδας αυτής της χώρας (σ.σ. Λιβύης)», επεσήμανε.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Η Τουρκία έχει την ικανότητα για γεωτρήσεις σε άλλες χώρες»

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας πραγματοποίησε τοποθέτηση, στον απόηχο της υπογραφής του τουρκο–λιβυκού «μνημονίου» για τους υδρογονάνθρακες.

«Διαθέτουμε δύο σεισμογραφικά σκάφη και πέντε γεωτρύπανα και τα πλοία μας μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις μέχρι τα 12.000 μέτρα και όταν ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας, έχουμε τη δυνατότητα και την ικανότητα να κάνουμε γεωτρήσεις στα διεθνή ύδατα άλλων κρατών», ισχυρίσθηκε ο κ. Ερντογάν.

Παράλληλα, «εξαπέλυσε» εκ νέου κατηγορίες κατά της Ευρώπης, για την πολιτική έναντι της Ρωσίας.

«Το άκουσα από τους ηγέτες στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Πράγας: “Πώς θα περάσουμε αυτόν τον χειμώνα”. Όλοι συζητούν γι’ αυτό. Απάντησα, “δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα”. Οι ηγέτες σκέφτονταν μόνο τη στιγμή. Δυστυχώς, δεν αξιολόγησαν με κοινή λογική τις εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμη: