Ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της ανερχόμενης καλλιτεχνικής σκηνής της Νέας Υόρκης των 80’s, μιας σκηνής τόσο εκρηκτικής που σύντομα απέκτησε μυθική διάσταση – όπως άλλωστε και ο ίδιος. Αυτό που τον ξεχώρισε από τη μάζα ήταν το στυλ του, που είχε μεν τις βάσεις του στον εξπρεσιονισμό, αλλά αντλούσε παράλληλα επιρροές από τα πάντα, από την υψηλή κουλτούρα μέχρι την τζαζ.
Ο Μπασκιά έζησε μια ζωή σαν αστραπή και, όπως πολλοί “καταραμμένοι ποιητές” της τέχνης, πέθανε αστραπιαία, στα 27 του μόλις χρόνια, φροντίζοντας ωστόσο να αφήσει το εικαστικό του στίγμα.
Ένα από τα πολλά σπουδαία έργα του πρωτοποριακού καλλιτέχνη, πρόκειται να δημοπρατηθεί μέσω του οίκου Sotheby’s του επόμενους μήνες, με την εκτιμώμενη αξία του να ανέρχεται σε 35 εκατ. δολάρια, η οποία το καθιστά ένα από τα πιο ακριβά έργα του Μπασκιά. Το έργο είναι ένας πίνακας του 1982 με τίτλο “Versus Medici”, και είναι μια αναφορά στην οικογένεια των Μεδίκων, γνωστή ως Οίκος των Μεδίκων, που από το 15ο ως τον 18ο αιώνα κυριάρχησε στην οικονομική, πολιτική αλλά και καλλιτεχνική ζωή της Φλωρεντίας, παίζοντας έτσι ένα καθοριστικό ρόλο στην ιταλική και ευρωπαϊκή ιστορία.
Jean-Michel Basquiat's sisters talk about growing up with the Brooklyn-born art icon | Black History Month - ABC7 New York
Ο πίνακας διαθέτει αρκετά μοτίβα που ο Μπασκιά χρησιμοποίησε σε πολλά έργα του, όπως έναν σκελετό, ένα στέμμα και κακογραμμένες λέξεις για να αναφέρουμε μερικά. Το “Versus Medici” ζωγραφίστηκε το 1982, όταν ο καλλιτέχνης ήταν μόλις 22 ετών και σχεδόν άγνωστος στον κόσμο της τέχνης. Όπως και οι υπόλοιποι πίνακες του από το 1982, είναι από τους πιο σπάνιους στην αγορά.
Η δημοπρασία του Versus Medici του Ζαν Μισέλ Μπασκιά θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου.
https://radar.gr/article/90613/sothebys-timi-rekor-gia-ena-spanio-van-gkogk

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.