Η άρρηκτη σχέση μεταξύ εικόνας και ήχου στο έργο του Jean-Michel Basquiat είναι το θέμα έκθεσης που εγκαινιάζεται αυτόν τον μήνα στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ.

Η έκθεση «Seeing Loud: Basquiat and Music» συνδιοργάνωση με το Μουσείο της Μουσικής στο Παρίσι, είναι η πρώτη που προσφέρει σε βάθος εξερεύνηση των μουσικών αναφορών στο έργο του νεοεξπρεσιονιστή ζωγράφου, ο οποίος πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης το 1988 σε ηλικία 27 ετών.

«Η μουσική κατέχει εξέχουσα θέση στη ζωγραφική του Jean-Michel Basquiat με τη μορφή της επιγραφής, του συμβόλου και του ήχου. Το έργο του είναι γεμάτο απεικονίσεις μουσικών οργάνων παράλληλα με αναφορές στην όπερα, την κλασική μουσική, την τζαζ, το bebop, το χιπ – χοπ και τη ραπ» αναφέρεται στην περιγραφή της έκθεσης.

Παρουσιάζοντας περίπου 100 έργα του καλλιτέχνη μαζί με πολυάριθμα ηχητικά κλιπ, κινηματογραφικά πλάνα και έγγραφα αρχείου, η έκθεση αναδεικνύει τους ήχους και τους μουσικούς που τον ενέπνευσαν, από τον Μπετόβεν μέχρι την underground σκηνή της Νέας Υόρκης των δεκαετιών του 1970 και του 1980 και, κυρίως, τους Τσάρλι Πάρκερ, Μάιλς Ντέιβις και Μαρία Κάλλας.

Έκθεση για τη θέση της μουσικής στο έργο του Jean-Michel Basquiat στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ

Η έκθεση ρίχνει επίσης φως στην καριέρα του ως ερμηνευτή και μουσικού με το συγκρότημα Gray. Εξετάζει επίσης τις τεχνικές σύνθεσης των έργων ζωγραφικής του, το πως συνδέονται με τη μουσική και αναφέρεται στους δεσμούς του με συγκεκριμένες δισκογραφικές εταιρείες, μουσικούς, πολιτισμούς και ήχους.

Ο Basquiat αντλούσε συχνά έμπνευση και από την Καραϊβική -ο πατέρας του ήταν από την Αϊτή, η μητέρα του από το Πουέρτο Ρίκο, καθώς και από την περίπλοκη μουσική κουλτούρα στο Μπρούκλιν των δεκαετιών του 1970 και του 1980.

Η έκθεση «Seeing Loud: Basquiat and Music» θα διαρκέσει από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023.