Ο Ντανιέλ Μπουαζίζ, ένας έμπορος έργων τέχνης από τη νότια Φλόριντα καταδικάστηκε την Τρίτη σε δύο χρόνια και τρεις μήνες φυλάκιση για την πώληση πλαστών πινάκων.

Ο Μπουαζίζ, Γάλλος πολίτης που γεννήθηκε στην Αλγερία, βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες με βίζα επισκέπτη Β-2, η οποία δεν του επιτρέπει να έχει και να λειτουργεί γκαλερί, ανέφεραν οι εισαγγελείς που υποστήριξαν ότι τα έργα που παρουσίαζε ως αυθεντικά έργα ήταν φτηνές αναπαραγωγές που αγόρασε μέσω διαδικτυακών δημοπρασιών.

Στον ιστότοπο που διατηρούσε ο γκαλερίστας διαφήμιζε και πωλούσε μια συλλογή από ένα ευρύ φάσμα σημαντικών καλλιτεχνών, από τον Μονέ και τον Ροντέν μέχρι τον Μπασκιά μέχρι τον Ντε Κούνινγκ.

Ο 69χρονος είχε δηλώσει ένοχος τον Φεβρουάριο σε μία μόνο κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος, ενώ οι εισαγγελείς συμφώνησαν να αποσύρουν άλλες 16 κατηγορίες που αφορούσαν απάτη και υπεξαίρεση. Στον άνδρα επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 δολαρίων.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο ιδιοκτήτης των Danieli Fine Art και Galerie Danieli στην κομητεία Palm Beach, πούλησε πλαστά έργα τέχνης σε έναν πελάτη τον Οκτώβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων έργων που υποτίθεται ότι ήταν του Γουόρχολ. Πούλησε επίσης πλαστούς πίνακες του Ρόι Λίχτενστάιν, Ανρί Ματίς και Κιθ Χάρινγκ.

Τον Απρίλιο του 2021 ο ιδιοκτήτης της γκαλερί πρότεινε σε έναν πελάτη του μια συμφωνία, να αγοράσει τέσσερα αυθεντικά έργα των παραπάνω καλλιτεχνών για 290.000 δολάρια. Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, η συμφωνία ήταν πολύ καλή για να είναι αληθινή.

Ο Μπουαζίζ, πέραν των παραπάνω, πούλησε μια εκτύπωση ως αυθεντικό Γουόρχολ σε έναν ανυποψίαστο αγοραστή για 85.000 δολάρια, ενώ με τον ίδιο τρόπο πούλησε έργο του Μπασκιά για 140.000 δολάρια. Όσο για τον «γκαλερίστα», ξέπλενε τα χρήματα των θυμάτων του, χρησιμοποιώντας τα κέρδη του για να αγοράσει ένα ρολόι Cartier, μια Lamborghini και μια συλλογή όπλων περιορισμένης έκδοσης.

Διαβάστε περισσότερα