search

ART BUSINESS

Άντι Γουόρχολ: Έργο του για ένα τροχαίο πωλήθηκε 85 εκατ. δολάρια

Το έργο «White Disaster» (White Car Crash 19 Times) [«Λευκή Καταστροφή» που φιλοτέχνησε ο Γουόρχολ το 1963, πωλήθηκε μετά από δύο λεπτά και μια σύντομη «μονομαχία» μεταξύ δύο ενδιαφερομένων για ποσό που έφθασε…

Άντι Γουόρχολ: Έργο του για ένα τροχαίο πωλήθηκε 85 εκατ. δολάρια

Το έργο «White Disaster» (White Car Crash 19 Times) [«Λευκή Καταστροφή» που φιλοτέχνησε ο Άντι Γουόρχολ το 1963, πωλήθηκε μετά από δύο λεπτά και μια σύντομη «μονομαχία» μεταξύ δύο ενδιαφερομένων για ποσό που έφθασε τα 85,4 εκατ. μαζί με τους φόρους και τα διάφορα τέλη.

Πρόκειται για ένα έργο φιλοτεχνημένο με μελάνι και γραφίτη μεταξοτυπίας, το οποίο απεικονίζει 19 φορές την ίδια ασπρόμαυρη εικόνα ενός μακάβριου τροχαίου σε ένα καμβά μήκους 3,6 μ.

Το έργο αυτό του ποπ καλλιτέχνη, αποτελεί «εκδήλωση των μακάβριων εμμονών του» από τη σειρά του «Death and Disaster» της δεκαετίας του 1960. Περιλαμβάνει –όπως υποδηλώνει ο τίτλος– 19 αναπαραγόμενες εικόνες ενός τραγικού τροχαίου. Ο πίνακας βασίζεται σε μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε σε ένα άρθρο σχετικά με ένα φρικτό τροχαίο ατύχημα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Newsweek στις 3 Ιουνίου 1963.

Το White Disaster έχει μια εντυπωσιακή προέλευση, αφού αρχικά ανήκε στη Stable Gallery, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθεση Pop Art του Warhol. Έφτασε για πρώτη φορά στο μπλοκ δημοπρασιών στον οίκο Christie’s μόλις δυόμισι μήνες μετά τον θάνατο του Γουόρχολ το 1987, όπου αγοράστηκε από τον Ελβετό μέγα συλλέκτη Thomas Ammann για 660.000 δολάρια.

Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια που ένας από τους πίνακες του Warhol «Death and Disaster» βγαίνει στην αγορά. Το 2013, το Silver Car Crash (Διπλή καταστροφή) πωλήθηκε στον οίκο Sotheby’s για 105,4 εκατομμύρια δολάρια – την εποχή εκείνη ήταν υψηλότερη τιμή που πληρώθηκε ποτέ για έργο του καλλιτέχνη της ποπ σε δημοπρασία. Τον Μάιο του 2022, το Shot Sage Blue Marylin έργο του 1964, πωλήθηκε για 195 εκατ. δολάρια από τον οίκο Christie’s.

Το ρεκόρ, όμως, κατέχει ένα πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε, το «Shot Sage Blue Marylin», που φιλοτέχνησε ο Γουόρχολ το 1962 και πωλήθηκε τον περασμένο Μάιο έναντι 195 εκατ. δολαρίων

Διαβάστε ακόμη: