Η κλιμάκωση μεταξύ των δύο πλευρών, συνεχίζεται και σήμερα (03/02), μετά το κλείσιμο προξενείων ορισμένων δυτικών χωρών στην Κωνσταντινούπολη και την έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών για κίνδυνο επιθέσεων στην Τουρκία. Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού επιτέθηκε φραστικά κατά του Αμερικανού Πρέσβη στην Άγκυρα, λέγοντας προς το μέρος του να πάρει τα «βρωμερά σου χέρια, μακριά από την Τουρκία».

Ο Σοϊλού, σφοδρός επικριτής των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες κατηγορεί για την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016, έστρεψε τα «πυρά» στην Ουάσινγκτον για την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες για αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων στην Τουρκία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, είτε έχουν κλείσει προσωρινά τις πρεσβείες και τα προξενεία στην Τουρκία, είτε έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες, έπειτα από αντιτουρκικές διαδηλώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες και το κάψιμο του Κορανίου.

Χθες (02/02) οι Πρέσβεις εννέα δυτικών χωρών κλήθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών για το κλείσιμο των προξενείων στην Κωνσταντινούπολη, επικαλούμενες κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων. Νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε αυτή την κίνηση ως «εσκεμμένη», προσθέτοντας ότι οι χώρες που προέβησαν σ’ αυτή, δε μοιράσθηκαν με την Τουρκία καμιά πληροφορία για τους «λόγους ασφαλείας» που επικαλέσθηκαν.

Χθες, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε εκείνα τα κράτη ότι έχουν αρχίσει «ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον της πατρίδας του, που θα μπορούσε να ζημιώσει τον τουριστικό τομέα.

«Κάθε Αμερικανός Πρέσβης που φθάνει στην Τουρκία, τρέχει να μάθει πώς να κάνει εφικτό ένα πραξικόπημα στην Τουρκία. Απευθύνομαι στον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών. Γνωρίζω τους δημοσιογράφους που βάλατε να γράφουν άρθρα. Πάρτε τα βρωμερά σας χέρια, από την Τουρκία· είμαι πολύ σαφής.

Ξέρω πολύ καλά πώς θα θέλατε να δημιουργήσετε αλληλοσπαραγμό στην Τουρκία. Σβήστε το πλατύ χαμόγελό σας και κρατήστε το, μακριά από την Τουρκία. Οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη συντονίζονται σε μία προσπάθεια να ελέγξουν την ήπειρο», τόνισε από την Αττάλεια.

Μακροχρόνια «διαμάχη»

Το 2018, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε προσωρινές κυρώσεις στον Σουλεϊμάν Σοϊλού και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, για τη σύλληψη και κράτηση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον. Το επόμενο έτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν ξανά κυρώσεις στον Σοϊλού και άλλους Τούρκους αξιωματούχους, σχετικά με την επίθεση της Τουρκίας εναντίον Κούρδων, στη βορειοανατολική Συρία. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, οι κυρώσεις ήταν βραχύβιες και αργότερα, ήρθησαν.

Διαβάστε ακόμη: