Η ιστορία που ακολουθεί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεταξύ άλλων και για το λόγο ότι διεθνώς την ώρα τούτη ελέγχονται και παρακολουθούνται από την Δύση οικονομικές, επιχειρηματικές και τραπεζικές συναλλαγές που σχετίζονται με Ρώσους ολιγάρχες…

Ένα πλήθος εμβασμάτων, 34 τον αριθμό (!!!), από τράπεζα του Λουξεμβούργου προς εγχώριο συστημικό πιστωτικό ίδρυμα, δια των οποίων μεταφέρονταν μεγάλα χρηματικά ποσά στην Ανώνυμη Εμπορική και Κτηματική εταιρεία «Αγαμέμνων», σήμανε συναγερμό και προκάλεσε άμεσα το ενδιαφέρον της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία και παρέπεμψε το θέμα στην Αρχή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα διά τα περαιτέρω!

Η Αρχή για το ξέπλυμα κινήθηκε αστραπιαία και διενεργώντας τους προβλεπόμενους ελέγχους, ζητώντας και αντλώντας τα απαραίτητα στοιχεία, κατέληξε σε κρίσιμα συμπεράσματα, λύνοντας τον σχετικό γρίφο…

Η Εμπορική και Κτηματική Ανώνυμη Εταιρία «Αγαμέμνων» ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Ριμπολόβλεφ, μεγαλομετόχου μεταξύ άλλων και της ποδοσφαιρικής ομάδας «Μονακό», ο οποίος ως γνωστόν είναι ο νέος ιδιοκτήτης, εδώ και κάμποσο καιρό, του Σκορπιού, του δημοφιλούς νησιού του Αριστοτέλη Ωνάση απέναντι από τη Λευκάδα στο οποίο ο Έλληνας μεγιστάνας συνήθιζε να περνάει τις διακοπές του με την Μαρία Κάλλας και την Τζάκι Κέννεντυ…

Επιπροσθέτως ο ρώσος ολιγάρχης έχει αποκτήσει και την νήσο Σπάρτη, στο ίδιο νησιωτικό σύμπλεγμα δίπλα στο Μεγανήσι, στην οποία όπως και στον Σκορπιό κάνει έργα ανέγερσης νέων κτιρίων και αποκατάστασης υφιστάμενων, για τουριστικούς σκοπούς εκμετάλλευσης!

Για τους οποίους μάλιστα έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και μάλιστα οι επενδύσεις του Ριμπολόβλεφ έχουν επιδοτηθεί από το Δημόσιο και την Κομισιόν!

Υπό αυτή την οπτική γωνία, ο συναγερμός της Τράπεζας της Ελλάδος και η παρέμβαση της Αρχής για το ξέπλυμα έλαβε τέλος.

Καθώς οι απαντήσεις από τους Έλληνες διαχειριστές της εταιρείας «Αγαμέμνων» κρίθηκαν πειστικές και ικανοποιητικές, ότι δηλαδή τα χρήματα που πιστωνόταν στους λογαριασμούς της δια μέσω των αλλεπάλληλων τραπεζικών εμβασμάτων από το Λουξεμβούργο έχουν ξεκάθαρη και σαφή – νόμιμη προέλευση και προορίζονται για τις εργασίες ανακαίνισης στις νήσους Σκορπιός και Σπάρτη!

Οπότε προς το παρόν η υπόθεση των 34 εμβασμάτων προς την υπό έλεγχο Ριμπολόβλεφ εταιρία «Αγαμέμνων» κλείνει …


Ψήνεται deal (και αύξηση) στον Ελλάκτωρα;

Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς ομολόγων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια σοβαρή κινητικότητα σχετικά με το ομόλογο του Ελλάκτωρα που από το 82 όπου είχε υποχωρήσει, διαπραγματεύεται στο 86 και σε επίπεδα υψηλότερα δεν βρίσκεις ούτε για δείγμα…

Το «σκούπισμα» του ομολόγου του Ελλάκτωρα, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, προϊδεάζει σε εξελίξεις και προεξοφλεί γεγονότα και προσδοκίες!

Σε απλά λόγια η κινητικότητα αυτή σε ένα εξειδικευμένο και με γνώσεις και πληροφόρηση τεχνοκρατικό πεδίο, έρχεται να καταδείξει ότι κάτι «τρέχει» με τον Ελλάκτωρα και ότι κάτι «ψήνεται»!!!

Τι μπορεί να είναι αυτό; Δύο πρόχειρες απαντήσεις υπάρχουν:

Πρώτον, μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λόγω δημοσίων έργων, ΣΔΙΤ και διαγωνισμών για παραχωρήσεις (πχ Αττική οδός) με απώτερο σκοπό να μην μπορέσουν οι Μπακοκαυμενάκηδες, λόγω ρευστότητας και αδυναμίας πρόσθετης χρηματοδότησης, να ακολουθήσουν και να συμμετάσχουν!

Δεύτερον, να κυοφορείται deal για την απόκτηση των μετοχών των Αρκάδων «εφοπλιστών» (στην Ελλάδα ως γνωστόν ότι δηλώσεις είσαι) είτε από τους Ολλανδούς απευθείας, είτε από νέο ισχυρό επιχειρηματικό παίκτη της αγοράς, με εμπλοκή στο χώρο – κυρίως- της Ενέργειας, ο οποίος και αφού αποκτήσει το ποσοστό (30% και κάτι) των Μπακοκαυμενάκηδων θα καταστεί στρατηγικός εταίρος και «συμπαίκτης» σε όλα τα επίπεδα για τον Ελλάκτωρα!

Από τον Άνεμο και την Ενέργεια μέχρι τον Ηλέκτωρα και τα «σκουπίδια»!


Φήμες για έξοδο από το ΧΑ 3 εισηγμένων!

Μου λένε ότι, σκέψεις γίνονται σε 3 μεγάλες εισηγμένες εταιρίες για βγάλουν τις μετοχές τους από το Χρηματιστήριο, μετά από Δημόσια Πρόταση που θα υποβάλουν προς το επενδυτικό κοινό!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα εκδηλώνεται ένα φαινόμενο κατά το οποίο διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν εισηγμένες θυγατρικές, οι οποίες μάλιστα πηγαίνουν πολύ καλά χρηματοοικονομικά, έχουν μεγάλους τζίρους και κέρδη, εξετάζουν το ενδεχόμενο της αποχώρησης από την χρηματιστηριακή αγορά μετά από Δημόσια Πρόταση για πολλούς και διάφορους λόγους!

Συνήθως γιατί θέλουν να εκμεταλλευθούν τις θυγατρικές – φορτώνοντας τες με δάνεια- προς όφελος των μητρικών εταιριών, τις οποίες ενδεχομένως θέλουν ενίοτε να εισαγάγουν σε διεθνή χρηματιστήρια!

Υπό αυτή την έννοια έχει αναπτυχθεί μια σχετική φημολογία στην αγορά, που στηρίζεται σε ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, για σκέψεις εξόδου από το Χρηματιστήριο 3 εισηγμένων εταιριών.

Η μία που ακούγεται εντόνως, χωρίς ωστόσο η πληροφορία να επιβεβαιώνεται αρμοδίως είναι ο ΟΤΕ.

Και τούτο διότι η αλλαγή της ποσόστωσης διάθεσης των κερδών από 70% – 30% σε 50%-50%, όσον αφορά διανομή μερισμάτων και αγορά ιδίων μετοχών, στην πράξη σημαίνει ότι πολύ σύντομα ο βασικός μέτοχος Deutsche Telekom θα έχει ξεπεράσει το 50% και θα είναι υποχρεωμένος να προβεί σε Δημόσια Πρόταση προς το επενδυτικό κοινό!

Την ίδια στιγμή φήμες ακούγονται και για άλλες 2 εισηγμένες, εκ των οποίων της μιας, η μητρική εταιρία σχεδιάζει την αυτόνομη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και γι αυτό θέλει να την κρατήσει «καθαρή» φορτώνοντας τη θυγατρική με δάνεια, ενώ όσον αφορά την άλλη, ενδεχομένως να τελεί υπό εξαγορά και ο εν δυνάμει νέος μέτοχος να έχει λόγους να τη βγάλει από το Χρηματιστήριο…


2 ισχυροί όμιλοι μεθοδεύουν χρηματιστηριακές κινήσεις!

Μου λένε ότι σε δύο μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους εκ των κορυφαίων της χώρας έχουν αρχίσει να ωριμάζουν οι σκέψεις για πολύ σοβαρές χρηματιστηριακές κινήσεις!

Στον έναν όμιλο μελετάται η αυτόνομη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο εταιρίας του χρηματοπιστωτικού τομέα η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, παράγει τζίρους και κερδίζει μερίδια αγοράς σε έναν χώρο ο οποίος δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια, ωστόσο πλέον εξυγιαίνεται και ανακάμπτει!

Πρόκειται για ένα «πείραμα» που αποτελεί «επανάληψη» αντίστοιχης κίνησης που είχε γίνει στο παρελθόν και που πέραν των χρηματιστηριακών υπεραξιών που θα προσδώσει στον όμιλο, ενδεχομένως να αποτελέσει μελλοντικά ένα σημείο αναφοράς για εξαγορά ή ένταξη σε υπό διαμόρφωση μεγάλο σχήμα!

Στον άλλο όμιλο εσχάτως έχουν αρχίσει να επικρατούν ιδέες εισαγωγής στο Χρηματιστήριο, κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί με 2 τρόπους: είτε με την αυτόνομη εισαγωγή ακολουθώντας την τυπική διαδικασία αύξησης κεφαλαίου με την έκδοση νέων μετοχών, είτε με την εξαγορά ήδη εισηγμένης που θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι χρηματιστηριακές κινήσεις των 2 επιχειρηματικών ομίλων σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα επικρατήσει στην χρηματιστηριακή αγορά λόγω της σύρραξης στην Ουκρανία!

Θα αναζητηθεί δηλαδή η κατάλληλη χρονική στιγμή ούτως ώστε τα εν δυνάμει χρηματιστηριακά εγχειρήματα να στεφθούν από επιτυχία…