Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν προσφάτως, μεταξύ άλλων, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι και το ζήτημα της εξόδου από το Χρηματιστήριο των βιομηχανιών Καραμολέγκος και Νίκας!

Η αρτοβιομηχανία με την σοβαρή ανάπτυξη και τις αυξανόμενες πωλήσεις και κερδοφορία, προβαίνει σε Προαιρετική Δημόσια Πρόταση προς τους μετόχους, ενώ η βιομηχανία κρέατος Νίκας, του γνωστού φίλου των τραπεζιτών Σπύρου Θεοδωρόπουλου, προχωρεί την ώρα τούτη σε Υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση!

Η έξοδος των δύο εγχώριων βιομηχανιών από το Χρηματιστήριο και η διαγραφή των μετοχών τους από το ταμπλό αποτελεί ένα «νέο μοντέλο» που βρίσκεται σε έξαρση εσχάτως βάσει του οποίου οι μέτοχοι βγάζουν εκτός ΧΑ υγιείς εισηγμένες επιχειρήσεις για να μπορέσουν να τις εκμεταλλευτούν χρηματοπιστωτικά, αυξάνοντας για παράδειγμα τους δανεισμούς προς όφελος των μητρικών συνήθως εταιρειών οι οποίες μένουν καθαρές και αξιοποιούνται καταλλήλως…

Αποχωρεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών η αρτοβιομηχανία «Καραμολέγκος»

Μάλιστα οι πληροφορίες – που δεν έχουν επιβεβαιωθεί – λένε ότι κάτι αντίστοιχο σκέφτονται και οι Γερμανοί του ΟΤΕ, με τη σχετική φημολογία να κάνει λόγο για σχέδιο εξόδου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών από το Χρηματιστήριο μέσω Δημόσιας Πρότασης, προκειμένου η Deutsche Telekom να εκμεταλλευτεί τον «καθαρό» και υγιή ΟΤΕ, να τον φορτώσει δάνεια που θα τα βγάλει από πάνω της και θα παραμείνει εκείνη να αποκομίζει κέρδη και υπεραξίες.

Με τον ίδιο τρόπο φέρονται να σκέφτονται και άλλες μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τουλάχιστον άλλη μία μελετά το ενδεχόμενο εξόδου από το ΧΑ!

Το φαινόμενο αυτό της αποχώρησης μεγάλων, σοβαρών και υγιών επιχειρήσεων από το Χρηματιστήριο της Αθήνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, έρχεται να καταδείξει όχι μόνο την έλλειψη βάθους στην εγχώρια κεφαλαιαγορά αλλά και τις τάσεις φυγής που αναπτύσσονται σε μια εποχή που το Χρηματιστήριο θα έπρεπε να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επενδυτές το οποίο στηρίζει η κυβέρνηση και πιστεύει ο πρωθυπουργός!

Νίκας: Εκτός χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από 31 χρόνια παρουσίας

Βεβαίως από την άλλη πλευρά είναι προφανές ότι υπάρχει έλλειμμα ηγετικών στελεχών με όραμα και φιλοδοξίες που να εμπνέουν και να καθοδηγούν!

Δυστυχώς η πάλαι ποτέ Σοφοκλέους εγκαταλείφθηκε επί χρόνια στα χέρια του «δημόσιου υπάλληλου» παχυλά αμειβόμενου Σωκράτη Λαζαρίδη, ενώ η Επ. Κεφαλαιαγοράς -παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Βασιλικής Λαζαράκου – αδυνατεί να βάλει το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο, λειτουργεί υπό το καθεστώς των συμβιβασμών και των πιέσεων των πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων χωρίς να τολμά να αγγίζει ουσιαστικά τις τράπεζες και τις μεγάλες εισηγμένες!

Υπό αυτό το πρίσμα, το Χρηματιστήριο της Αθήνας αντί να αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος νέων εταιρειών, βλέπει τη μια μετά την άλλη παραδοσιακές εισηγμένες να αποχωρούν… Περιορίζοντας έτσι τις επιλογές των ξένων κυρίως επενδυτών, θερμικών και ιδιωτών!