Εκδικάστηκε σημαντική αποζημίωση για τον πρίγκιπα Χάρι της Βρετανίας αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε την Παρασκευή ότι έπεσε θύμα τηλεφωνικής εισβολής και άλλων παράνομων πράξεων από δημοσιογράφους σε βρετανικές εφημερίδες εν γνώσει των συντακτών τους.

Ο πρίγκιπας έγινε ο πρώτος ανώτερος βασιλιάς της Βρετανίας για 130 χρόνια που κατέθεσε στο δικαστήριο όταν εμφανίστηκε ως πρωταγωνιστής σε μια δίκη τον Ιούνιο εναντίον των εφημερίδων Mirror Group, του εκδότη των Daily Mirror, Sunday Mirror και Sunday People, που είπε ότι είχε τον στόχευσε για 15 χρόνια.

Η απόφαση του δικαστή να του επιδικάσει 140.600 λίρες (περίπου 180.700 δολάρια) και το συμπέρασμά του ότι οι εκδότες και τα στελέχη των εφημερίδων γνώριζαν για το αδίκημα θα θεωρηθούν μια σημαντική νίκη για τον πρίγκιπα.

Ο Χάρι ζήτησε από τις αρχές και την αστυνομία να αναλάβουν δράση εναντίον όσων έχουν παραβιάσει το νόμο.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την αλήθεια», είπε σε δήλωση που διάβασε ο δικηγόρος του Ντέιβιντ Σέρμπορν.

Ο Δούκας του Σάσεξ ήταν ένας από τους περίπου 100 ενάγοντες – συμπεριλαμβανομένων ηθοποιών, αστέρων του αθλητισμού, διασημοτήτων και ανθρώπων που απλώς είχαν σχέση με προσωπικότητες υψηλού προφίλ – που έχουν κινηθεί νομικά για καταγγελίες για πειρατεία τηλεφώνου και παράνομη συλλογή πληροφοριών μεταξύ 1991 και 2011.

Ο Χάρι και τρεις άλλοι επιλέχθηκαν ως δοκιμαστικές περιπτώσεις και η δίκη εξέτασε 33 άρθρα από περίπου 140 που υποστήριξε ότι ήταν αποτέλεσμα παράνομης συμπεριφοράς για 15 χρόνια από το 1996.

Ο δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν εκτεταμένες πειρατείες και παράνομες δραστηριότητες από το 1996 έως το 2011, ακόμη και ενώ διεξάγονταν δημόσια έρευνα για παράνομες πρακτικές σε βρετανικές εφημερίδες.

Η απόφαση ήταν καταδικαστική για τη συμμετοχή ανώτερων συντακτών και στελεχών, λέγοντας ότι είχαν πλήρη επίγνωση του τι συνέβαινε. Μεταξύ αυτών ήταν και ο κορυφαίος τηλεοπτικός παρουσιαστής Piers Morgan, ο οποίος έχει γίνει ένθερμος επικριτής του Χάρι και της συζύγου του των ΗΠΑ, Μέγκαν. Πάντα αρνούνταν οποιαδήποτε γνώση για το τηλέφωνο-χακάρισμα.

Διαβάστε ακόμη: