Σε έναν κόσμο με συνεχείς εντάσεις και συγκρούσεις, το επενδυτικό χρήμα πάντα αναζητά είτε χώρες και περιοχές με όσο το δυνατόν μειωμένους κινδύνους είτε περιμένει το τέλος των αναταραχών, για να επενδύσει με ασφάλεια στις πολιτικές ανοικοδόμησης.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τώρα οι ξαφνικές και άγριες συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, οι συχνές αναταραχές σε πολλές χώρες της Αφρικής, αλλά και στη βόρεια γειτονιά μας με το αγκάθι που ακούει στο όνομα Κόσοβο, αλλά και πιο μακριά μας η μόνιμη ένταση των σχέσεων Κίνας-Ταιβάν, αποτελούν τα πλέον γνωστά μέτωπα συγκρούσεων σήμερα, επηρεάζοντας καθοριστικά τις ροές και τις κατευθύνσεις του διεθνούς επενδυτικού κεφαλαίου.
Υπό αυτή την έννοια, αποτελεί ρίσκο, ιδίως για μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα, να διαφημίζουν τη μονομέρεια τους, ακόμα και αν το οικονομικό όφελος είναι συντριπτικά μεγαλύτερο από το ένα μέρος των αντιμαχόμενων.
Σήμερα, το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο, από τα ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια, τα συντηρητικά συνταξιοδοτικά ταμεία, μέχρι και τα πλέον επιθετικά hedge funds, αναλύουν με πολύ μεγαλύτερη προσοχή τις συνθήκες που επικρατούν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο σε μία χώρα και στην ευρύτερη περιοχή της, πριν πάρουν την οριστική τους απόφαση για τοποθετήσεις των κεφαλαίων τους, ιδιαίτερα των μετοχικών επενδύσεών τους.
Ακριβώς για τους προαναφερόμενους λόγους, η Citi, αναφορικά με τις επιπτώσεις που έχουν στις μετοχές οι διεθνείς αναταράξεις και το ποια είναι σήμερα η κατάσταση σχετικά με την ανάληψη ή όχι αυξημένου ρίσκου, ο ξένος οίκος επισημαίνει τα ακόλουθα:
- Οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, καθώς και οι επιπτώσεις τους στην οικονομική πολιτική, θα πρέπει να ενσωματωθούν στις αποτιμήσεις των αγορών μετοχών. Οι γεωοικονομικοί κίνδυνοι δεν αγνοούνταν, αλλά τα ασφάλιστρα κινδύνου παραμένουν κάτω από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα. (Οι αγορές κατά τη Citi που είναι πιο ευαίσθητες στους γεωοικονομικούς κινδύνους περιλαμβάνουν τις Κίνα/Ιταλία, ενώ οι Ελβετία/Ιαπωνία επηρεάζονται λιγότερο).
- Με το βλέμμα στο μέλλον, οι επενδυτές ενδέχεται να αλλάξουν την κατανομή των χαρτοφυλακίων τους, ώστε να λάβουν υπόψη τους γεωοικονομικούς κινδύνους. Υπάρχουν ήδη κάποιες ενδείξεις για αυτό στα στοιχεία ροής μετοχών, τα οποία δείχνουν ότι οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από την Κίνα τους προηγούμενους μήνες. Οι αγορές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μακροπρόθεσμες επενδυτικές εναλλακτικές λύσεις, έναντι της Κίνας, κατά τη Citi είναι η Ιαπωνία και περιοχές της Ασίας.
- Το σημαντικότερο όλων, που επισημαίνει ιδιαίτερα ο ξένος οίκος, είναι το γεγονός ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν προκαλέσει την επιστροφή των προστατευτικών πολιτικών, δηλαδή των κυβερνητικών μέτρων που αποσκοπούν στη στήριξη των εγχώριων βιομηχανιών. Αυτά δηλαδή, που αναφέραμε αναλυτικά στα χθεσινά σχόλια της στήλης, σε σχέση με τις νέες πολιτικές των ΗΠΑ, της Κίνας και πολύ λιγότερο της Ε.Ε.