Η ερώτηση αν είναι καλό για την μπαταρία του τηλεφώνου σας να τη φορτίζεται όλο το βράδυ όσο κοιμάστε, αποτελεί πεδίο διαμάχης εδώ και χρόνια. Ο καθηγητής Πληροφορικής και Τεχνολογίας Επικοινωνιών Ritesh Chugh του CQUniversity της Αυστραλίας, έχει να προσφέρει μερικές γνώσεις από τον τομέα του.

Πολλοί παράγοντες ορίζουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας όπως η κατασκευαστική της ηλικία αλλά και η χημική της ηλικία. Το δεύτερο επηρεάζεται από παράγοντες όπως διακυμάνσεις στη θερμοκρασία και συνήθειες φόρτισης. Με τον καιρό, η χημική γήρανση της μπαταρίας μειώνει τη συνολική χωρητικότητά της και διάρκειά της.

Μία κανονική μπαταρία iPhone σχεδιάζεται για να διατηρεί έως και το 80% της αρχικής χωρητικότητάς της μετά από 500 πλήρεις κύκλους φόρτισης, όταν χρησιμοποιείται σε κανονικές συνθήκες. – Apple

Τα περισσότερα σύγχρονα smartphones χρειάζονται από 30 λεπτά έως 2 ώρες για να φορτίσουν στο 100%. Φορτίζοντας το τηλέφωνό σας κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είναι απλά αχρείαστο, αλλά επιταχύνει και τη γήρανση της μπαταρίας. Ο κανόνας λέει πως οι πλήρεις κύκλοι φόρτισης (0% σε 100%) πρέπει να αποφεύγονται για να μεγιστοποιηθεί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η βέλτιστη χρήση της μπαταρίας είναι να φορτίζετε μέχρι το 80% και να μην επιτρέπετε να πέσει κάτω από το 20%.

Φορτίζοντας την μπαταρίας σας συχνά στο 100%, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική ζωή της μπαταρίας. – Samsung

Θεωρητικά οι μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορούν να υπερφορτιστούν, οδηγώντας σε υπερθέρμανση ή ακόμα και έκρηξη. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων τηλεφώνων έχουν μηχανισμούς που αποτρέπουν την μπαταρία να φορτίσει πάνω από το 100%. Κάθε φορά όμως η μπαταρία πέφτει στο 99% λόγω των εφαρμογών που τρέχουν στο background, θα δοθεί μία μικρή φόρτιση για να φτάσει πάλι το 100%. Αυτό μπορεί να φθείρει την μπαταρία. Έτσι, η Apple προσφέρει μία λειτουργία που επιβραδύνει τη φόρτιση μετά το 80%, ενώ η Samsung έχει επιλογή να φορτίζει το τηλέφωνο μόνο μέχρι το 85%.

Παρόλο λοιπόν που σήμερα υπάρχουν μηχανισμοί που προστατεύουν την μπαταρία, παρακάτω υπάρχουν μερικές συμβουλές για την καλύτερη διαχείρισή της.

  1. Εγκαταστείστε τα νεότερα updates για να πάρετε τις τελευταίες βελτιώσεις του κατασκευαστή για τη διαχείριση της μπαταρίας. Καλό θα είναι βέβαια να περιμένετε μερικές μέρες από την κυκλοφορία κάποιας αναβάθμισης για να σιγουρευτείτε πως δεν είναι προβληματική.
  2. Χρησιμοποιήστε τους φορτιστές που προτείνει ο κατασκευαστής, καθώς τα amperes, τα volts και τα watts πολλών φορτιστών του εμπορίου μπορεί να μην πληρούν τις απαιτήσεις του κατασκευαστή.
  3. Αποφύγετε να εκθέσετε το τηλέφωνό σας στη ζέστη ή στην απευθείας ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά το καλοκαίρι. Apple και Samsung λένε πως τα τηλέφωνά τους λειτουργούν καλύτερα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μεταξύ 0 και 35 βαθμούς Κελσίου.
  4. Περιορίστε τη φόρτιση το 80% και μην αφήνετε την μπαταρία να πέσει κάτω από το 20%.
  5. Μην αφήνετε το τηλέφωνό σας να φορτίζει για όλη τη διάρκεια της νύχτας και αποσυνδέστε το από την πρίζα όταν η στάθμη της μπαταρίας πλησιάσει το 100%.
  6. Όταν φορτίζει, σιγουρευτείτε πως το τηλέφωνό σας αερίζεται επαρκώς και μην το βάζετε κάτω από τα σκεπάσματα ή το μαξιλάρι σας.
  7. Παρατηρείτε τακτικά την υγεία της μπαταρία σας για να μπορέσετε να αναγνωρίσετε ασυνήθιστες συμπεριφορές, όπως καθυστέρηση στη φόρτιση ή απότομη πτώση της στάθμης της μπαταρίας.
  8. Αν παρατηρήσετε αυξημένη υπερθέρμανση ή φούσκωμα του πίσω μέρους, απευθυνθείτε άμεσα στο service.

Διαβάστε ακόμη: