Και μόνο στο άκουσμα της λέξης Μισελέν, ο νους τρέχει στα κορυφαία εστιατόρια του κόσμου, τα οποία συνδυάζουν ποιότητα υλικών που συνθέτουν εξαιρετικές γεύσεις, αλλά και εξυπηρέτηση υψηλότατων προδιαγραφών.
Ο οδηγός Μισελέν, όμως, αρχίζει να επεκτείνεται και μετά από 123 χρόνια εισέρχεται στον κόσμο των ξενοδοχείων.
Σε εκδήλωση στο Παρίσι, ο οδηγός ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να χαρακτηρίζει «τα πιο εξαιρετικά ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο» -όχι με ένα, δύο ή τρία αστέρια, αλλά με ένα «κλειδί».
Η κίνηση αυτή έρχεται πέντε χρόνια αφότου η Μισελέν απέκτησε αθόρυβα την Tablet Hotels, μια ιστοσελίδα κρατήσεων για μπουτίκ και πολυτελή ξενοδοχεία, έναντι άγνωστου ποσού, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο ιστότοπος τροφοδοτεί μια πύλη στον ιστότοπο του οδηγού Michelin, όπου οι καταναλωτές μπορούν να περιηγηθούν σε μια επιμελημένη επιλογή καταλυμάτων, πολλά από τα οποία διαθέτουν εστιατόρια που έχουν βαθμολογηθεί από τον οδηγό, και να κάνουν κρατήσεις.
Η κίνηση αυτή δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς αποτελεί μέρος μιας προγραμματισμένης προσπάθειας κατάκτησης του μεγαλύτερου μέρους της ταξιδιωτικής αγοράς, σε μια εποχή που οι καταναλωτικές δαπάνες και ο ανταγωνισμός στον τομέα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.
Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες οι κολοσσοί World’s 50 Best και La Liste κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά λίστες ξενοδοχείων.
Εντός του 2024 τα πρώτα «κλειδιά» Μισελέν
Τα πρώτα «κλειδιά» Μισελέν θα ανακοινωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2024 από μια προεπιλεγμένη ομάδα 5.300 ξενοδοχείων σε 120 χώρες, δήλωσε η εταιρεία.
Όλα αυτά τα ξενοδοχεία, ανεξάρτητα από το αν κερδίζουν ή όχι «κλειδιά», θα μπορούν να λάβουν κρατήσεις μέσω της ιστοσελίδας της. Η Michelin θα λαμβάνει προμήθειες για τις κρατήσεις που θα γίνονται στον ιστότοπό της.
Η Michelin δεν έχει διευκρινίσει αν ένα ξενοδοχείο μπορεί να πάρει περισσότερα από ένα «κλειδιά».
Στις αξιολογήσεις των εστιατορίων, ένα αστέρι δηλώνει ότι ένα μέρος «αξίζει μια στάση», δύο «αξίζει μια παράκαμψη» και τρία «αξίζει ένα ιδιαίτερο ταξίδι».
«Το κλειδί Michelin είναι μια σαφής, αξιόπιστη ένδειξη για τους ταξιδιώτες» δήλωσε ο Gwendal Poullennec, διευθυντής του οδηγού.