Ο κ. Δένδιας θα πραγματοποιήσει το διήμερο 24 – 25 Ιανουαρίου επίσκεψη στη Νότια Αφρική και τη Μοζαμβίκη, όπου αναμένεται να έχει σειρά συναντήσεων με ανώτατους αξιωματούχους.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα έχει αύριο (24/01) στην Πρετόρια, κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Ναλέντι Πάντορ, ενώ, στη συνέχεια θα μεταβεί στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου θα επισκεφθεί το ελληνικό σχολείο SAHETI, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας, Δαμασκηνού.

Κατόπιν, θα συναντηθεί με μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Νότιας Αφρικής και στη συνέχεια, θα επισκεφθεί το Ίδρυμα «Νέλσον Μαντέλα». Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Νότια Αφρική αποτελεί την πρώτη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, έπειτα από 25 έτη.

Μεθαύριο (25/01), ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί τη Μοζαμβίκη (Μαπούτο). Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, στη χώρα. Κατά την παραμονή στο Μαπούτο, αναμένεται να συναντηθεί με την Υπουργό Εξωτερικών, Βερόνικα Μακάμο. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, προγραμματίζεται υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις.

Αργότερα, αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό της χώρας, Αντριάνο – Αφόνσο Μαλεγιάνε. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ματέους Μαγκάλα, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζάμπιας και Τοποτηρητή Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης, Ιωάννη, με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Μαπούτο, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα Νεολαίας και Απασχόλησης, Οσβάλντο Πίτερσμπουργκ.

O Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με τον Διοικητή της Αποστολής EUTM (Εuropean Union Training Mission in Mozambique), καθώς και με Έλληνες, οι οποίοι υπηρετούν στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συνομιλίες κατά τις ανωτέρω επισκέψεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδας με τα συγκεκριμένα κράτη σε ευρύ φάσμα τομέων, μεταξύ άλλων στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και του πολιτισμού.

Ακόμη, οι συζητήσεις αναμένεται να καλύψουν τη συνεργασία της Ελλάδας με τις εν λόγω χώρες και σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, με βάση την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το Υπουργείο τόνισε ότι πρόκειται για το έβδομο ταξίδι του Νίκου Δένδια στην υποσαχάρια Αφρική, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τη σημασία της ελληνικής κυβέρνησης, στην ενίσχυση των σχέσεων της χώρας με τη συγκεκριμένη περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: